Στο κεφάλαιο αυτό θα μάθετε:
Τα χαρακτηριστικά και τα προβλήματα της ζωής στα νησιά.
Τις ασχολίες των νησιωτών.
Οι δυσκολίες
Για κάποιον που επισκέπτεται τα ελληνικά νησιά η ζωή σε αυτά φαίνεται όμορφη. Αυτό όμως δε συμβαίνει κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου. Οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών, ειδικά των μικρών του Αιγαίου, έχουν να αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες.
Οι κάτοικοι των νησιών μας – και κυρίως αυτοί που κατοικούν στα μικρά νησιά του Αιγαίου πελάγους – κατά τους χειμερινούς μήνες πολλές φορές έρχονται αντιμέτωποι με δύσκολες καιρικές συνθήκες.
Όταν οι ισχυροί βοριάδες δεν αφήνουν τα πλοία να πλεύσουν ή να «πιάσουν» λιμάνι, αισθάνονται απομονωμένοι και μερικές φορές ανασφαλείς. Πολλά είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα και φάρμακα δεν υπάρχουν στο νησί και τα προϊόντα τους, που πρέπει να πωληθούν σε άλλες περιοχές, καταστρέφονται. Αυτό δείχνει πόσο η καθημερινή ζωή τους εξαρτάται από τις θαλάσσιες συγκοινωνίες, αφού η κατασκευή και λειτουργία αεροδρομίων στα μικρά νησιά δεν είναι πάντα εύκολη.
Άγονη γραμμή
Τα αραιά δρομολόγια των πλοίων σε απομακρυσμένα και απομονωμένα νησιά συνιστούν την άγονη γραμμή. Τα νησιά αυτά δεν έχουν μεγάλη τουριστική κίνηση και η μετακίνηση των κατοίκων τους δεν μπορεί να είναι συχνή.
Τα επαγγέλματα
Οι κάτοικοι των ελληνικών νησιών γίνονται κυρίως ναυτικοί, ψαράδες, σφουγγαράδες. Τα νησιά μας είναι υπερήφανα για την εξέλιξη της ελληνικής ναυτιλίας. Ορισμένα νησιά μάλιστα φημίζονται για τους καλούς ναυτικούς και τους εφοπλιστές τους. Μερικά άλλα είναι ονομαστά για τους σφουγγαράδες τους.
Τα νησιά μας προσελκύουν το καλοκαίρι ένα μεγάλο αριθμό τουριστών. Αυτό αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων των νησιωτών. Πολλοί είναι εκείνοι που προγραμματίζουν την εργασία και τη ζωή τους με βάση τα έσοδα από την τουριστική κίνηση.
Δείτε κι αυτό…
Η σειρά ντοκιμαντέρ «ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΗΣΙΑ» κάνει ένα οδοιπορικό στα ελληνικά νησιά και παρουσιάζει την καθημερινή ζωή και τις ασχολίες των κατοίκων τους. Στο επεισόδιο «ΥΠΕΡΒΑΣΕΙΣ» η εκπομπή ταξιδεύει στα νησιά του ΑΙΓΑΙΟΥ και αναζητά τα μέρη εκείνα, που έχουν κάνει την υπέρβαση και έχουν δημιουργήσει επιχειρήσεις βιώσιμες και ικανές να απασχολήσουν τους κατοίκους των νησιών και να παραμείνουν στον τόπο τους.