Β8. Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΠΙΣΗΜΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ.

(κλικ στην εικόνα)

Το σχεδιάγραμμα του μαθήματος.

Το διάταγμα των Μεδιολάνων και η στήριξή του από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο βοήθησαν στην καθολική εξάπλωση του Χριστιανισμού.

Ο Κωνσταντίνος μετά το 313 μ.Χ.:

  • Έδειχνε προτιμήσεις για τις δημόσιες θέσεις και το στρατό σε χριστιανούς.
  • Συγκάλεσε την Οικουμενική Σύνοδο το 325 μ. Χ. στη Νίκαια για να καταπολεμήσει την αίρεση του Αρείου.

Η Αγία Σοφία, στη Νίκαια της Βιθυνίας, όπου έγινε η Α΄Οικουμενική Σύνοδος και κρίθηκε αιρετική η διδασκαλία του Αρείου(έλεγε ότι ο Χριστός δεν είναι Θεός αλλά το τελειότερο κτίσμα του Θεού)

Εικόνα που παρουσιάζει την Α Οικουμενική Σύνοδο. Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Α’ βρίσκεται στο κέντρο περιτριγυρισμένος από Εκκλησιαστικούς Πατέρες. Ο ρόλος περιέχει το πρώτο μισό του Συμβόλου Πίστεως.

  • Βαφτίστηκε λίγο πριν το θάνατό του χριστιανός.

Η βάπτιση του Κωνσταντίνου.

Την ίδια θετική στάση για τους Χριστιανούς τήρησε και ο γιος του Κωνστάντιος, που τον διαδέχθηκε.

Η πολιτική αυτή διακόπηκε όταν, το 361 μ.Χ., ανέλαβε αυτοκράτορας ο ανιψιός του Κωνσταντίνου, Ιουλιανός.

Αυτοκράτορας Ιουλιανός

Είχε σπουδάσει φιλοσοφία στην Αθήνα και θαύμαζε τον αρχαίο πολιτισμό και την αρχαία ελληνική θρησκεία. Έτσι, προσπάθησε να την επαναφέρει (δωδεκάθεο), χωρίς όμως να το πετύχει. Διέταξε να ανοίξουν οι ειδωλολατρικοί ναοί που είχαν κλείσει και ο ίδιος έπαιρνε μέρος στις ειδωλολατρικές θρησκευτικές τελετές.

Ο Ιουλιανός παρευρίσκεται σε προετοιμασία θυσίας προς τους Θεούς.

Η αρχαία θρησκεία όμως βρισκόταν πλέον στη δύση της και η νέα στην ανατολή της. Έτσι, τα μέτρα αυτά δεν είχαν τα αποτελέσματα που περίμενε ο αυτοκράτορας και δε βρήκαν ανταπόκριση στο λαό. Ο Ιουλιανός  άλλωστε κυβέρνησε την αυτοκρατορία μόνο για δύο χρόνια (361-363 μ.Χ.) και σκοτώθηκε πολεμώντας τους Πέρσες, σε ηλικία 32 ετών.

Το τέλος του Ιουλιανού, πισώπλατα, σε μάχη εναντίον των Περσών.

Η προσπάθεια αυτή του Ιουλιανού, παρότι δεν είχε άμεσα αποτελέσματα, δημιούργησε σοβαρές αντιδράσεις και διαμάχες ανάμεσα στους πιστούς των δύο θρησκειών. Γι’ αυτό ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος, που τον διαδέχτηκε κήρυξε το Χριστιανισμό επίσημη θρησκεία και πήρε αυστηρά μέτρα κατά της θρησκείας των εθνικών:

  • Έκλεισε τους αρχαίους ναούς, απαγόρευσε τη λατρεία των αρχαίων θεών και όρισε, με νόμο, βαρύτατες ποινές για τους παραβάτες.
  • Κατάργησε τους Ολυμπιακούς αγώνες (392 μ.Χ.), τα Ελευσίνια μυστήρια κι έκλεισε το Μαντείο των Δελφών.
  • Ανέχτηκε την καταστροφή και τη λεηλασία αρχαίων ναών, μνημείων και έργων τέχνης από φανατικούς χριστιανούς.

Μάλιστα θύμα αυτού του φανατισμού ήταν και το περίφημο χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία στην Ολυμπία, έργο του μεγάλου γλύπτη Φειδία και ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου.

Το άγαλμα του Ολυμπίου Διός θεωρείται ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου.

Για όλα αυτά οι χριστιανοί ονόμασαν το Θεοδόσιο «Μέγα» και τον Ιουλιανό «Παραβάτη» ή «Αποστάτη». Ο χριστιανισμός τελικά επικράτησε κυρίως με την υψηλή διδασκαλία της αγάπης και της συγγνώμης καθώς και με το υπέροχο κοινωνικό έργο των Πατέρων της Εκκλησίας και ιδιαίτερα των Τριών Ιεραρχών, ο Μέγας Βασίλειος, Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός και Ιωάννης ο Χρυσόστομος, που συνδύασαν την αρχαία παιδεία με τη χριστιανική διδασκαλία.

Ώρα για επανάληψη και εξάσκηση…

Δείτε το στο slideshare.net

(κλικ στην εικόνα)

(κλικ στην εικόνα)

(κλικ στην εικόνα)

(κλικ στην εικόνα)

Wordwall 1

Wordwall 2

Wordwall 3

Wordwall 4

Liveworksheets 1

Liveworksheets 2

Liveworksheets 3