Ο Φιλέας Φογκ ήταν ένας πλούσιος ερευνητής, ο οποίος είχε πολλές φαεινές ιδέες. Κάποια μέρα, πήγε στην Ακαδημία των Επιστημών, στο Λονδίνο, με την ιδέα ότι μπορεί να κάνει τον γύρο του κόσμου σε 80 μέρες. Πολλοί αμφισβήτησαν τα λόγια του, κάτι το οποίο ο ίδιος δεν το επέτρεπε. Έτσι κάποια βραδιά στοιχημάτισε όλη του την περιουσία (₤20.000) ότι μπορούσε να πραγματοποιήσει ο ίδιος τον γύρο του κόσμου σε 80 μέρες. Κι έτσι ξεκίνησε το ταξίδι, με τον υπηρέτη του, Πασπαρτού. Η διαδρομή που θα ακολουθούσε ήταν η εξής:
- Λονδίνο – Σουέζ, μέσω Μοντ Σενί και Μπρίντεζι σιδηροδρομικώς και ατμοπλοϊκώς (7 ημέρες)
- Σουέζ – Βομβάη, ατμοπλοϊκώς (13 ημέρες)
- Βομβάη – Καλκούτα, σιδηροδρομικώς (3 ημέρες)
- Καλκούτα – Χονγκ Κονγκ, ατμοπλοϊκώς (13 ημέρες)
- Χονγκ Κονγκ – Γιοκοχάμα (Ιαπωνία), ατμοπλοϊκώς (6 ημέρες)
- Γιοκοχάμα – Σαν Φρανσίσκο, ατμοπλοϊκώς (22 ημέρες)
- Σαν Φρανσίσκο – Νέα Υόρκη, σιδηροδρομικώς (7 ημέρες)
- Νέα Υόρκη – Λονδίνο, ατμοπλοϊκώς και σιδηροδρομικώς (9 ημέρες)… Σύνολο 80 ημέρες.
Τελικά γυρίζει στην Αγγλία, νομίζοντας ότι είχε χάσει το στοίχημα, γυρίζοντας μια μέρα αργότερα. Όμως, λίγο αργότερα, συνειδητοποίησε ότι είχε φτάσει λίγο νωρίτερα και τρία λεπτά πριν λήξει η προθεσμία του, πηγαίνει στην Ακαδημία και κερδίζει το στοίχημα. Στο τέλος του είπαν ότι αντί να φτάσει στις 21 Δεκεμβρίου, 80ή μέρα, έφτασε μια μέρα νωρίτερα, λόγω του ότι, ταξιδεύοντας αντίθετα προς την πορεία περιστροφής της γης, κέρδισε μία ημέρα που δεν είχε υπολογίσει.
Λεξιλόγιο
- αφοπλιστική αυτοπεποίθηση: η αυτοπεποίθηση (εμπιστοσύνη κάποιου στον εαυτό του) που δείχνει κάποιος ότι θα καταφέρει αυτό που έχει αναλάβει και δεν επιτρέπει στους άλλους να τον αμφισβητήσουν (αφοπλίζω [κυριολ.] = αφαιρώ τα όπλα).
- πασούμια (τουρκ. basmak): παντόφλα με τακούνι (συνήθως γυναικείο).
- υποζύγιο (αρχ. ὑποζύγιον / υπό + ζυγός): ζώο (γαϊδούρι, μουλάρι κ.ά.) το οποίο χρησιμοποιείται για βαριές εργασίες (τη μεταφορά ή το τράβηγμα οχημάτων).
- ευκαταφρόνητο: κάτι που θεωρείται ασήμαντο, ανάξιο λόγου.
- κατεργάρης (<κωπηλάτης σε κάτεργο):(θηλ. κατεργάρα / πληθ. κατεργαραίοι) άνθρωπος που με μικροαπάτες ή διάφορα τεχνάσματα προσπαθεί να πετύχει κάτι, ο πονηρός, ο πανούργος.
- μη στάξει και μη βρέξει: φράση που σημαίνει ότι προσέχω κάποιον/κάτι υπερβολικά. Προέρχεται από τον Μεσαίωνα (476-1492) όταν οι τιμωρίες ήταν πολύ σκληρές ακόμη και για μικρές παραβάσεις.
Στην Κορώνη (παραλιακή κωμόπολη του Νομού Μεσσηνίας), την εποχή που την κατείχαν οι Φράγκοι,ένας φτωχός καμπανοκρούστης άργησε να χτυπήσει την καμπάνα της πόλης. Η τιμωρία του ήταν να πεταχτεί από το καμπαναριό.
Υπήρχε ακόμη η τιμωρία της «καρέκλας». Ο καταδικασμένος δένονταν σε μια καρέκλα και βυθίζονταν τρεις φορές σε ποτάμι ή στέρνα (χτιστή κατασκευή για την αποθήκευση υγρών). Όταν τον άφηναν να φύγει του έδιναν στο χέρι τα βρεγμένα του ρούχα και τον διέταζαν να τα μεταφέρει σπίτι του χωρίς να τα αφήσει μα στάξουν στο δρόμο!!!
- Χρυσό τον πληρώνουμε αυτόν τον ελέφαντα:με τη φράση ¨πληρώνουμε κάτι χρυσό¨ εννοούμε ότι πληρώνουμε κάτι πολύ ακριβά, περισσότερο από την πραγματική του αξία.
Ορθογραφία – Ταξιδεύοντας με ελέφαντα.
Ορθογραφία – Ταξίδι με ελέφαντα.
Ταξίδι με ελέφαντα Φύλλο Εργασίας
Περίληψη κειμένου.
Η Ευρώπη και ο ταύρος – Περίληψη
Πως δηλώνουμε τον χρόνο.
Τον χρόνο όπου γίνεται ή κάνουμε κάτι μπορούμε να τον δείξουμε με:
- Τους χρόνους του ρήματος
- Τις χρονικές προτάσεις
- Τα χρονικά επιρρήματα
- Φράσεις με προθέσεις
- Ουσιαστικά που λειτουργούν ως χρονικά επιρρήματα.
Πώς δηλώνουμε το χρόνο ενός γεγονότος
Ασκήσεις
Ταξιδεύοντας με ελέφαντα – ασκήσεις στους χρόνους των ρημάτων 1.
Ταξιδεύοντας με ελέφαντα – ασκήσεις στους χρόνους των ρημάτων 2.
Ταξιδεύοντας με ελέφαντα – ασκήσεις.
Πως αφηγούμαστε μια ιστορία.