Η συγκρότηση του ελληνικού κράτους, το 1830, ήταν κορυφαίο ιστορικό γεγονός για τους Έλληνες. Το νεοσύστατο ελληνικό κράτος έπρεπε να οργανωθεί κατά τα πρότυπα των προηγμένων κρατών της Δυτικής Ευρώπης, να αποκτήσει αξιόλογη εκπαίδευση, ισχυρό στρατό και υγιή οικονομία. Ταυτόχρονα είχε να αντιμετωπίσει το ζήτημα των Ελλήνων που ζούσαν ακόμη έξω από τα σύνορά του.
[slideboom id=708083&w=425&h=370]
Μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια οι Μ. Δυνάμεις επιλέγουν ως βασιλιά της Ελλάδας τον νεαρό Βαυαρό πρίγκιπα Όθωνα, που βασιλεύει για 30 χρόνια έως το 1862. Το 1844 παραχωρεί Σύνταγμα. Την ίδια χρονιά ο Ιωάννης Κωλέττης γίνεται πρωθυπουργός της χώρας.
Ο ΟΘΩΝΑΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο Όθων Φρειδερίκος Λουδοβίκος, ήταν Πρίγκιπας της Βαυαρίας και πρώτος Βασιλιάς του Βασιλείου της Ελλάδος, (6 Φεβρουαρίου 1832 – 23 Οκτωβρίου 1862) με τον επίσημο τίτλο «Βασιλεύς της Ελλάδος». Δευτερότοκος γιος του Λουδοβίκου Α’, βασιλιά της Βαυαρίας.
Μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία επιλέγουν ως βασιλιά της Ελλάδας τον 17χρονο πρίγκιπα Όθωνα, γιο του βασιλιά της Βαυαρίας Λουδοβίκου.
Εγγυώνται για:
-
το πολίτευμα της Ελλάδας,
-
την ανεξαρτησία και
-
τα σύνορα.
Η βασιλεία του Όθωνα διαιρείται σε τρεις περιόδους: της αντιβασιλείας, της απόλυτης μοναρχίας και της συνταγματικής βασιλείας.
Η περίοδος της Αντιβασιλείας και της απόλυτης μοναρχίας
Το Ιανουάριο του 1883 ο 17χρονος Όθωνας φτάνει στην Ελλάδα. Μέχρι να γίνει ενήλικος, για δύο χρόνια αναλαμβάνουν τη διακυβέρνηση τρεις συμπατριώτες του ως Αντιβασιλείς. (Ενηλικιώθηκε στις 20-5-1835)
O Ιωσήφ Λουδοβίκος Κόμης του Άρμανσπεργκ πρόεδρος. Επί της βασιλείας του Όθωνα υπηρέτησε επί διετία ως αρχικαγκελάριος (πρωθυπουργός). Σ’ αυτόν οφείλεται ο διωγμός των βετεράνων αγωνιστών του ’21, με αποκορύφωμα την περίφημη δίκη του Κολοκοτρώνη.
O Κάρολος Γουλιέλμος Έιντεκ επέβλεπε τα Στρατιωτικά και τα Ναυτικά. Γερμανός στρατιωτικός, Πολέμησε με το βαθμό του συνταγματάρχη στον Πειραιά στον στρατό του Καραϊσκάκη. Επί Καποδίστρια έγινε φρούραρχος Ναυπλίου και διαδέχθηκε τον Φαβιέρο στη διοίκηση του τακτικού στρατού. Με την κάθοδο του Όθωνα διορίστηκε μέλος της Αντιβασιλείας και τάχθηκε υπέρ της εκτέλεσης του Κολοκοτρώνη και του Πλαπούτα. Τον συναντάμε και με τα ονόματα Έιδεκ, Άιντεκ, Χάιδεκ και Χαϊδέγγερ.
O Γεώργιος Λουδοβίκος φον Μάουρερ επέβλεπε τα της Δημόσιας Εκπαίδευσης και τα Εκκλησιαστικά καθώς και τα της Δικαιοσύνης. Ήταν επιφανής Βαυαρός νομομαθής, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μονάχου. Ο Μάουρερ ήλθε στην Ελλάδα μαζί με τον Όθωνα και ανέλαβε με ιδιαίτερο ζήλο το πλέον δυσχερέστερο έργο, όπως ομολογήθηκε αργότερα, που ήταν η οργάνωση της Δικαιοσύνης, της Εκκλησίας και της Εκπαίδευσης.
Το έργο της Αντιβασιλείας
- Οι Βαυαροί προσπαθούν να οργανώσουν τη διοίκηση, τη δικαιοσύνη, την εκπαίδευση και την οικονομία.
- Το ελληνικό κράτος χωρίζεται σε νομούς, επαρχίες και δήμους.
- Δεκέμβριος 1834: Μεταφορά της πρωτεύουσας από το Ναύπλιο στην Αθήνα.
- Ιδρύονται σχολεία για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης (Δημοτικά, Ελληνικά και Γυμνάσια).
- Ιδρύονται Διδασκαλείο και Πανεπιστήμιο στην Αθήνα (1837).
- Ο στρατός στελεχώνεται με Βαυαρούς αξιωματικούς.
- Η Εκκλησία της Ελλάδας αποσπάται από το Πατριαρχείο και γίνεται Αυτοκέφαλη (ανεξάρτητη).
Η εκπαίδευση στα χρόνια του Όθωνα: Με το διάταγμα του Μαΐου 1834 ιδρύονται δημοτικά σχολεία τεταρτοετούς στοιχειώδους εκπαίδευσης και σε κάθε πρωτεύουσα επαρχίας τριετές “ελληνικό σχολείο” στο οποίο εισάγονται οι απόφοιτοι των δημοτικών σχολείων. Στις πρωτεύουσες των νομών ιδρύονται “Γυμνάσια” τετραετούς φοίτησης στα οποία εισέρχονται, μετά από εξετάσεις, οι απόφοιτοι του “ελληνικού σχολείου”.
Οι σχέσεις του νέου κράτους με τους Τούρκους
-
Πολλοί Έλληνες ζουν έξω από τα σύνορα του νέου κράτους και είναι ακόμα υπόδουλοι στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
- Αυτό διαταράσσει συχνά τις σχέσεις των δύο κρατών.
-
Το 1855 υπογράφεται η πρώτη εμπορική και ναυτιλιακή συμφωνία μεταξύ Ελλήνων και Οθωμανών Τούρκων, παρά τις δυσκολίες στις σχέσεις των δύο κρατών.
Η λαϊκή δυσαρέσκεια
Οι λόγοι της δυσαρέσκειας:
- Ο αυταρχικός τρόπος διακυβέρνησης των Βαυαρών
- Πολλές αποφάσεις τους δυσαρεστούν το λαό.
- Τα εθνικά κτήματα δεν δίνονται στους αγρότες και στους ακτήμονες.
- Οι περισσότεροι αγωνιστές του 1821 παραμερίζονται.
- Οι ληστείες που αυξάνονται στην ύπαιθρο και η ανασφάλεια που προκαλούν.
Έχοντας κατηγορηθεί για προδοσία εναντίον του (ανήλικου ακόμη) Όθωνα, ο Κολοκοτρώνης ρίχτηκε στις φυλακές του Ιτς Καλέ του Ναυπλίου, στις 7 Σεπτέμβρη του 1833.
Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ 3ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1843
- Οργανώνεται επαναστατικό κίνημα με σκοπό την παραχώρηση Συντάγματος από τον Όθωνα .
- Μονάδες του στρατού μαζί με πλήθος λαού περικυκλώνουν τα ανάκτορα (σημερινή Βουλή) ζητώντας Σύνταγμα.
- Επικεφαλής του στρατού είναι ο συνταγματάρχης Δημήτριος Καλλέργης και ο αγωνιστής του 1821 Ιωάννης Μακρυγιάννης.
- Τον επόμενο χρόνο , 4-3-1844 , ψηφίζεται Σύνταγμα.
- Το πολίτευμα της χώρας μεταβάλλεται σε συνταγματική μοναρχία.
Τη νύχτα της 2ας προς την 3η Σεπτεμβρίου 1843 επαναστατημένες μονάδες στρατού με αρχηγό τον διοικητή του ιππικού των Αθηνών, συνταγματάρχη Δημήτριο Καλλέργη, μαζί με πλήθος λαού περικυκλώνουν τα ανάκτορα και υποβάλλουν στον Όθωνα (διακρίνεται στο παράθυρο δεξιά) τα αιτήματα των επαναστατών για παραχώρηση Συντάγματος. Συλλογή Λάμπρου Ευταξία, Αθήνα.
1862 Ο ΟΘΩΝΑΣ ΦΕΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
-
Οι αντιδράσεις κατά της βασιλείας του Όθωνα συνεχίζονται και στα επόμενα χρόνια.
- 1862: Ξεσπούν επαναστατικά κινήματα σε περιοχές της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας.
- Ο Όθωνας χάνει το θρόνο του και αναγκάζεται να εγκαταλείψει την Ελλάδα.
-
Μαζί με τη σύζυγό του, βασίλισσα Αμαλία, επιστρέφουν στη Βαυαρία.
Η αναχώρηση του Όθωνα. Λαϊκή λιθογραφία,
Μουσείο Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας.
Ο Όθωνας και η Αμαλία εγκατέλειψαν την Ελλάδα στις 23 Οκτωβρίου 1862 με το αγγλικό πολεμικό Σκύλλα. Κατέφυγαν στο Μόναχο και αργότερα στη Βαμβέργη, αλλά ο Όθωνας δεν παραιτήθηκε επίσημα από τον θρόνο.
Όθωνας και Αμαλία το 1862.
Η «ΜΕΓΑΛΗ ΙΔΕΑ»
Αναπτύσσεται και διαδίδεται στα χρόνια της βασιλείας του Όθωνα , η «ΜΕΓΑΛΗ ΙΔΕΑ». Είναι η προσπάθεια για επέκταση των συνόρων του ελληνικού κράτους και η απελευθέρωση των υπόδουλων Ελλήνων που εξακολουθούν να ζουν κυρίως στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Εμπνευστής της ¨Μεγάλης Ιδέας¨ ήταν ο Ιωάννης Κωλέττης, ο οποίος ανάλαβε και πρωθυπουργός το 1844 μέχρι τον θάνατό του το 1847. Υποστηρικτής της ιδέας είναι και ο ίδιος ο Όθωνας.
Τα Παλαιά Ανάκτορα είναι, από το 1929 μέχρι σήμερα, η έδρα της Βουλής των Ελλήνων. Χρησιμοποιήθηκε ως ανάκτορα από τον Βασιλιά της Ελλάδος Όθωνα και στη συνέχεια από τον Βασιλιά των Ελλήνων Γεώργιο τον Α΄ μέχρι το 1910 όπου μετεγκαταστάθηκε σε νεότερα, επί της οδού Ηρώδου του Αττικού, εξ ου και η ονομασία Παλαιά Ανάκτορα.
Επίσκεψη και ξενάγηση στους χώρους και τα εκθέματα του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών (Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία), το οποίο στεγάζεται στο κτήριο που απετέλεσε κατοικία του Βασιλιά Όθωνα και της Βασίλισσας Αμαλίας στην Αθήνα από το 1836 έως το 1843. Μεταξύ των πολυάριθμων εκθεμάτων συμπεριλαμβάνονται έπιπλα, πίνακες ζωγραφικής και προσωπικά αντικείμενα του Όθωνα και της Αμαλίας.