Samuel Baud-Bovy

“Ένθερμος φιλέλληνας και σπουδαίος μουσικός ο Ελβετός Samuel Baud-Bovy(1906-1986) γεννήθηκε και πέθανε στη Γενεύη.[…] Στα μέσα Ιουνίου 1930 ο Baud-Bovy αναχώρησε για τα ιταλοκρατούμενα τότε Δωδεκάνησα με σκοπό να βρει μουσικούς που θα άξιζε να ταξιδέψουν στην Αθήνα για να ηχογραφηθούν από τον Σύλλογο Δημοτικών Τραγουδιών (έτσι λεγόταν τότε το Μουσικό Λαογραφικό Αρχείο) αλλά και για να καταγράψει με το αυτί ό,τι άλλο μουσικό υλικό είχε να του προσφέρει το κάθε νησί. Ήταν μια δουλειά που μόνο ένας ξένος σαν τον Baud-Bovy θα μπορούσε να κάνει χωρίς να προκαλέσει τις υποψίες των Ιταλών ότι προπαγανδίζει υπέρ της ένωσης των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα. Ο πρώτος σταθμός του στα Δωδεκάνησα ήταν η Ρόδος,και στο κάθε νησί που πήγαινε τότε αλλά και στα επόμενα χρόνια (δηλ. το 1931 & 1933),ερχόταν σ’ επαφή με τους τοπικούς ειδήμονες.Στη Ρόδο τον βοήθησε στις έρευνές του ο Αναστάσιος Βρόντης που γνώριζε καλά τα σχετικά με το τοπικό δημοτικό τραγούδι.Η έρευνα του Baud-Bovy στα Δωδεκάνησα απέφερε πλούσιους καρπούς. Και συγκεκριμένα, δύο τόμους με νότες και στίχους απ’ όλα τα νησιά, που εκδόθηκαν από το Μουσικό Λαογραφικό Αρχείο το 1935 και 1938. Μία διατριβή στα γαλλικά για τα κείμενα όλων αυτών των τραγουδιών, που κυκλοφόρησε στο Παρίσι το 1936”.

https://www.lefkaslibrary.gr/wp-content/uploads/2016/10/%ce%9f-%ce%94%ce%a1%ce%91%ce%93%ce%9f%ce%a5%ce%9c%ce%97%ce%a3-%ce%93%ce%99%ce%91-%ce%a4%ce%9f%ce%9d-BAUD-BOVY.pdf

Βρήκαμε το παραπάνω άρθρο ενδιαφέρον για τον μαθητικό διαγωνισμό “Χορεύοντας οι λέξεις του τόπου μου” στον οποίο συμμετέχω, διότι ο Baud-Bovy, μελέτησε, κατέταξε και κατέγραψε τα τραγούδια και τους σκοπούς της Χάλκης. Επίσης, αναρτήσαμε απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ “Μονόγραμμα Baud-Bovy” στο youtube, στο οποίο ο ίδιος διηγείται το ταξίδι του και ξεφυλλίζοντας το βιβλίο του φαίνεται το αφιέρωμά του στη Χάλκη.

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.