Samuel Baud-Bovy

“Ένθερμος φιλέλληνας και σπουδαίος μουσικός ο Ελβετός Samuel Baud-Bovy(1906-1986) γεννήθηκε και πέθανε στη Γενεύη.[…] Στα μέσα Ιουνίου 1930 ο Baud-Bovy αναχώρησε για τα ιταλοκρατούμενα τότε Δωδεκάνησα με σκοπό να βρει μουσικούς που θα άξιζε να ταξιδέψουν στην Αθήνα για να ηχογραφηθούν από τον Σύλλογο Δημοτικών Τραγουδιών (έτσι λεγόταν τότε το Μουσικό Λαογραφικό Αρχείο) αλλά και για να καταγράψει με το αυτί ό,τι άλλο μουσικό υλικό είχε να του προσφέρει το κάθε νησί. Ήταν μια δουλειά που μόνο ένας ξένος σαν τον Baud-Bovy θα μπορούσε να κάνει χωρίς να προκαλέσει τις υποψίες των Ιταλών ότι προπαγανδίζει υπέρ της ένωσης των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα. Ο πρώτος σταθμός του στα Δωδεκάνησα ήταν η Ρόδος,και στο κάθε νησί που πήγαινε τότε αλλά και στα επόμενα χρόνια (δηλ. το 1931 & 1933),ερχόταν σ’ επαφή με τους τοπικούς ειδήμονες.Στη Ρόδο τον βοήθησε στις έρευνές του ο Αναστάσιος Βρόντης που γνώριζε καλά τα σχετικά με το τοπικό δημοτικό τραγούδι.Η έρευνα του Baud-Bovy στα Δωδεκάνησα απέφερε πλούσιους καρπούς. Και συγκεκριμένα, δύο τόμους με νότες και στίχους απ’ όλα τα νησιά, που εκδόθηκαν από το Μουσικό Λαογραφικό Αρχείο το 1935 και 1938. Μία διατριβή στα γαλλικά για τα κείμενα όλων αυτών των τραγουδιών, που κυκλοφόρησε στο Παρίσι το 1936”.

https://www.lefkaslibrary.gr/wp-content/uploads/2016/10/%ce%9f-%ce%94%ce%a1%ce%91%ce%93%ce%9f%ce%a5%ce%9c%ce%97%ce%a3-%ce%93%ce%99%ce%91-%ce%a4%ce%9f%ce%9d-BAUD-BOVY.pdf

Βρήκαμε το παραπάνω άρθρο ενδιαφέρον για τον μαθητικό διαγωνισμό “Χορεύοντας οι λέξεις του τόπου μου” στον οποίο συμμετέχω, διότι ο Baud-Bovy, μελέτησε, κατέταξε και κατέγραψε τα τραγούδια και τους σκοπούς της Χάλκης. Επίσης, αναρτήσαμε απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ “Μονόγραμμα Baud-Bovy” στο youtube, στο οποίο ο ίδιος διηγείται το ταξίδι του και ξεφυλλίζοντας το βιβλίο του φαίνεται το αφιέρωμά του στη Χάλκη.

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Samuel Baud-Bovy

Τα διακαιώματα του παιδιού

Τα δικαιώματα του παιδιού πρωτοεμφανίστηκαν εξαιτίας μίας συνέλευσης που έκανε ο ΟΗΕ στις 20 Νοεμβρίου 1989. Σε αυτή τη συνέλευση

ψήφισαν ομόφωνα όλα τα κράτη μέλη την Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού, το κείμενο της οποίας κλήθηκαν αφενός να φροντίσουν να το δημοσιεύσουν αφετέρου να φροντίσουν την κυκλοφορία του, την αναγνώριση – ερμηνεία του κυρίως στα σχολεία και πάσης φύσεως εκπαιδευτικά ιδρύματα, ανεξάρτητα της μορφής του πολιτεύματος της χώρας. Στην συνθήκη ως παιδιά ορίζονται όλα τα πρόσωπα κάτω των 18 ετών.

Το επίσημο κείμενο της Σύμβασης αυτής συντάχθηκε στις πέντε επίσημες γλώσσες του ΟΗΕ (Αγγλική, Γαλλική, Ισπανική, Κινεζική και Ρωσική).

Μέχρι τώρα όλες οι χώρες του ΟΗΕ έχουν υπογράψει και έχουν επικυρώσει τη συνθήκη εκτός από τη Σομαλία  και τις Η.Π.Α. Για την ακρίβεια οι ΗΠΑ έχουν υπογράψει την συνθήκη αλλά δεν την έχουν επικυρώσει. Η μη επικύρωση της συνθήκης σημαίνει ότι είναι νομικά ανενεργή για τις ΗΠΑ.

Η Σύμβαση ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο της Ελλάδας με το νόμο 2101/1992, βάσει του οποίου έχει αυξημένη τυπική ισχύ και υπερτερεί των λοιπών διατάξεων της εθνικής νομοθεσίας.

Η Σύμβαση των δικαιωμάτων του παιδιού αποτελείται  συνολικά από 41 άρθρα.

Τα άρθρα των δικαιωμάτων του παιδιού.

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τα διακαιώματα του παιδιού

Torre pendente di Pisa

Ο πύργος της Πίζας ξεκίνησε το 1173 και τελείωσε το 1372.Τα αδέλφια Γκουλιέλμο και Μπονάνο Πιζάνο σκέφτηκαν να δημιουργήσουν τον πύργο της Πίζας.Πιθανολογείται πως ο ένας από τους οικοδόμου του ήταν ο Γκεράλντο Ντε Γκεράλντο.Άλλος πιθανός οικοδόμος ήταν ο Ντιοτισάλβι και ενεργά συμμετείχε ο Τζοβάνι Ντε Σιμόνε υπό την διεύθυνση του Τζοβάνι Πιζάνο.Για να τον φτιάξουν χρησιμοποίησαν ρομαντικό αρχιτεκτονικό ρυθμό. Το ύψος του πύργου είναι 55.86μ από την χαμηλότερη πλευρά του εδάφους και 56.57μ από την ψηλότερη .Το πλάτος των τοιχωμάτων της βάσης είναι 2.44μ ενώ το βάρος του υπολογίζεται στους 14.450 τόνους.Ο πύργος διαθέτει 296 ή 294 σκαλοπάτια.Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι μάρμαρο και πέτρα.Και τέλος πύργος της Πίζας βρίσκεται μπροστά από τον Κεκλιμένο Πύργο της Ιταλίας.

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | 1 σχόλιο

La Tour Eiffel

Ο πύργος του Άιφελ ή αλλιώς La Tour Eiffel  χτίστηκε  το 1882 και τελείωσε το 1889.Ο πύργος έχει χτιστεί στο κέντρο της πόλης του Παρισιού.Το ύψος του φτάνει τα 320,15 μέτρα [300,51 δίχως της κεραία] και έχει βάρος 10,100 τόνους.Η κατασκευή του είναι τόσο σταθερή που μπορεί να αντέξει έως 7,5 εκατοστά σφοδρό άνεμο.Τέλος ο δημιουργός του είναι ο γνωστός Γκουστάβο Άιφελ.

 

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο La Tour Eiffel

Tower bridge

Ξεκίνησα να κάνω μία εργασία στα πλαίσια του μαθήματος της τεχνολογίας με θέμα τη γέφυρα  Tower bridge .Μου φάνηκε ευχάριστη και πολύ δημιουργική.

Το Tower bridge χτίστηκε το 1886 και τελείωσε το 1894 χρειάστηκε δηλαδή 8 χρόνια ακριβώς.Η γέφυρα χτίστηκε στο Λονδίνο στη περιοχή του ποταμού του Τάμεση.Οι άνθρωποι που εργάστηκαν ήταν 450 και η γέφυρα είχε ύψος 256 μέτρα.Και τέλος ο δημιουργός της ήταν ο Horace jones σε συνεργασία με τον john Wolfe Barry.

tower bridge

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | 3 σχόλια

Καλημέρα κόσμε!

Εδώ θα αναρτώ φωτογραφίες ή κείμενα από τις εργασίες μου στην τεχνολογία.

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Καλημέρα κόσμε!