Επιστροφή σε Νεοελληνική Γλώσσα Γ΄ Γυμνασίου

Γλώσσα ενότητα 2

                ΓΙΑΤΙ  ΜΙΛΑΜΕ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ

 

Γιατί μιλάμε ξένες γλώσσες; Ελληνικά δεν πρέπει να μιλάμε αφού είμαστε Έλληνες; Αυτή είναι μία από τις πιο συνηθισμένες απορίες χιλιάδων παιδιών, τα οποία διδάσκονται μια, δυο ή και περισσότερες ξένες γλώσσες αναγκαστικά ή ακόμα και εκ πεποιθήσεως. Η πιο σημαντική και σίγουρη απάντηση είναι αυτή που λένε χιλιάδες γονείς δηλαδή <<Για  το μέλλον σου!>>. Μα το μέλλον μας θα είναι Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ισπανικά, Κινέζικα και Ρώσικα. Πως είναι  ΟΛΟΙ τόσο σίγουροι ότι τα παιδιά τους μεγαλώνοντας θα ταξιδέψουν και θα τους χρησιμεύσουν οι παραπάνω γλώσσες; Ας εξετάσουμε τους παράγοντες για τους οποίους οι διαφορετικές από την Ελληνική γλώσσες μας είναι απαραίτητες.

1ο: Δουλειά: Ίσως το όνειρο πολλών από εμάς είναι να γίνουμε μεγαλοεπιχειρηματίες ή να δουλέψουμε σε πολυεθνικές εταιρίες ή ακόμα να φτιάξουμε το μέλλον μας σε μια από τις πολλές χώρες που υπάρχουν δίπλα, απέναντι και διαγώνια από την δική μας! Τότε, οι ξένες γλώσσες είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες που θα  πραγματοποιήσουν το όνειρό μας.

2ο: Επικοινωνία: Το να μπορείς να επικοινωνείς με τους ανθρώπους γύρω σου θα σε βοηθήσει πολύ σε διάφορα πράγματα, όπως για παράδειγμα η επέκταση της γνώσης σου. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να μάθεις ακόμα και από έναν Αφρικανό που κατά 90% τον υποτιμάς! Η διαφορετική κουλτούρα και ο διαφορετικός πολιτισμός του είναι πολύ πιθανό να σε κάνουν να αλλάξεις γνώμη χρησιμοποιώντας ΜΟΝΟ τις παιδικές σου γνώσεις .

3ο : Εάν το όνειρο σου είναι να ταξιδέψεις: Έχεις ποτέ σκεφτεί να ταξιδέψεις σε μια άλλη χώρα ; Να γνωρίσεις καινούριους ανθρώπους και συνήθειες ; Εάν το έχεις σκεφτεί μην κάνεις την ερώτηση <<Γιατί μαθαίνω ξένες γλώσσες; >> αφού η απάντηση είναι το όνειρο σου! Εάν όμως δεν το έχεις σκεφτεί … Άκουσε τον τελευταίο παράγοντα και ίσως  να σταματήσεις να κάνεις αυτήν την ερώτηση!

4Ο : Καθηγητής ξένων γλωσσών : Σου φαίνεται καλή ιδέα να διδάξεις σε μικρά παιδιά μια από τις γλώσσες που μάθαινες εσύ ως μικρός; Είναι πολύ γλυκό αν το έχεις σκεφτεί! Είναι πιθανό να έχεις στο μυαλό σου πως αν γίνεις καθηγητής , δάσκαλος ή ανοίξεις δικό σου φροντιστήριο ξένων γλωσσών θα πας σε μια σχολή και θα μάθεις τέλεια την γλώσσα ή τις γλώσσες που θες . Όμως , είναι καλύτερο να ξέρεις μερικά πράγματα από παιδί για να μην σου φέρνει πονοκέφαλο και ζαλάδα το βιβλίο κάθε φορά που το ανοίγεις .

Σε βοηθήσαμε καθόλου με την απάντηση του <<Γιατί μιλάμε ξένες γλώσσες;>>; Εάν όχι συνέχισε να απορείς και ίσως κάποια μέρα βρεις την δική σου σωστή ή και λάθος απάντηση.

Γ1 Γυμνασίου Κουνουπιδιανών

Ιωάννα Α. (πληκτρολόγηση)

Εύα Α. (κείμενο)

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση