TiS Project

Εμείς οι άνθρωποι καταλαβαίνουμε ένα απειροελάχιστο μόνο κομμάτι του απέραντου και συνεχώς εξελισσόμενου κοσμικού τοπίου. Μερικές φορές, μάλιστα, φαίνεται ότι δεν είμαστε παρά απλοί ταξιδιώτες σ’ένα σύντομο ταξίδι. Είμαστε όμως εξερευνητές που προσπαθούμε να κατανοήσουμε κάπως τη συνεχώς μεταβαλλόμενη φύση του Κόσμου. Και δε γνωρίζουμε τι πρόκειται να μας αποκαλύψει στο μέλλον η απεριόριστη αυτή περιέργειά μας, σ’ένα Σύμπαν που σχηματίζεται και ανασχηματίζεται σε μία ιστορία βίαιων κοσμικών διαστάσεων.»
Διονύσης Σιμόπουλος
“Το βίαιο Σύμπαν”
Στo πλαίσιo αυτής της εξερεύνησης, πέντε ενθουσιώδεις μαθητές και δύο εκπαιδευτικοί του σχολείου μας ξεκινήσαμε το Φεβρουάριο του 2020 να εργαζόμαστε πάνω σε ένα πολύ απαιτητικό πρόγραμμα, για το μαθητικό διαγωνισμό της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών (ΕΕΦ) με τίτλο: “Διαστημικές Αποστολές”.
Σκοπός μας ήταν να προσχεδιάσουμε ένα πείραμα που θα δοκιμαστεί σε συνθήκες μικροβαρύτητας κατά τη Διαστημική Αποστολή Blue Origin.
Με πολλή αφοσίωση, αγάπη για την επιστήμη και φυσικά με ισχυρό κίνητρο για την ανακάλυψη η ομάδα του σχολείου μας κατάφερε να διακριθεί ανάμεσα σε δεκάδες άξιες ομάδες πανελληνίως και να λάβει την 1η θέση!
Έτσι, σε δεύτερη φάση, η κατασκευή μας θα υλοποιηθεί ώστε να ταξιδέψει μαζί με άλλα πειράματα στον ειδικό πύραυλο της Blue Origin το Δεκέμβριο του 2020.
Η ομάδα του σχολείου μας, μαζί με τα σχολεία της 2ης και 3ης θέσης, θα παρακολουθήσουν – εάν οι συνθήκες της πανδημίας το επιτρέψουν- θερινό σχολείο της ΕΕΦ με τίτλο: “Διαστημικές Αποστολές” το καλοκαίρι του 2020.
Επιπλέον, η εργασία μας θα παρουσιασθεί μαζί με τις άλλες 10 πρώτες σε ειδική εκδήλωση που θα γίνει το Σεπτέμβριο 2020 στην Ελληνογερμανική Αγωγή, στην Παλλήνη Αττικής.
Οι μαθητές μας στους οποίους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια είναι:
από την Α’ Λυκείου οι:
Άννα Κανατά
Γιώργος Κοσμίδης
Αναστάσης Παυλίδης &
Θανάσης Προύντζος
Από τη Β’ Λυκείου ο: Δημήτρης Μάνος
Από την πλευρά μας ως εκπαιδευτικοί, θέλουμε από καρδιάς να ευχαριστήσουμε τους μαθητές μας για την ειλικρινή προσοχή, επιμέλεια καθώς και την αφοσίωση που έδειξαν καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας της πρότασης, παρόλο το φόρτο εργασίας που υπήρξε.
Η εξ αποστάσεως ομαδική δουλειά ήταν αυτή που βοήθησε όλους μας σε μεγάλο βαθμό να προσπεράσουμε τα εμπόδια της επικοινωνίας που έλαβε χώρα τον καιρό της καραντίνας του COVID-2019. Η κινητοποίηση των παιδιών μας έδωσε κίνητρο να γίνουμε δημιουργικοί και να αντλήσουμε δύναμη στην πρωτόγνωρη κατάσταση που ζήσαμε και συνεχίζουμε να ζούμε. Με μεγάλη δαπάνη προσωπικού χρόνου σε καιρό πανδημίας, πετύχαμε όλοι μαζί μία μεγάλη νίκη!
Τους ευχόμαστε πολλές ακόμη διακρίσεις στην προσωπική και επαγγελματική τους πορεία και ένα λαμπρό μέλλον!
Θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ιδιαίτερες ευχαριστίες μας στον κ. Αλέξανδρο Πεχτελίδη για την πολύτιμη αρωγή του στην υλοποίηση του ψηφιακού σχεδίου της πειραματικής διάταξης και τον κ. Γιώργιο Τσικρικώνη, υπεύθυνο ΕΚΦΕ Ξάνθης, για την αυθεντική συμπαράσταση του.
Κλείνοντας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά το διευθυντή του 2ου Λυκείου Ξάνθης, κ. Γιώργο Αργυρόπουλο, για το αμέριστο ενδιαφέρον και τη στήριξη καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας της πρότασης.
Ξάνθη, 13 Μαΐου 2020
Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί,
Θωμάς Αλεξόπουλος, Φυσικός
Αναστασία Πεχτελίδου, Βιολόγος
Η ανακοίνωση της ΕΕΦ όπου μπορείτε να δείτε την υποβληθείσα εργασία μαζί με τις υπόλοιπες προτάσεις των σχολείων που διακρίθηκαν βρίσκεται στο σύνδεσμο : http://spacemissions.ea.gr/content/apotelesmata-0

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση