Χριστούγεννα στον Κόσμο

Πώς γιορτάζουν τα Χριστούγεννα σε διάφορες χώρες του κόσμου

Τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή που ενώ έχει κοινό νόημα, γιορτάζεται διαφορετικά από κάθε χώρα σε όλο τον κόσμο, με τις παραδόσεις και τους εορτασμούς να διαφέρουν και να παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Η γιορτινή αυτή περίοδος χαρίζει μια αίσθηση κοινότητας και εκτός από το θρησκευτικό της χαρακτήρα, αποτελεί και μια καλή αφορμή για να βρεθούν όλοι μαζί με τα αγαπημένα τους πρόσωπα και την ευρύτερη οικογένειά τους.

Ας ρίξουμε, λοιπόν, μια ματιά σε χώρες κοντινές και μακρινές, για να πάρουμε μια ιδέα πώς θα περάσουν τις γιορτές φέτος.

Σουηδία

Η ευχή στα σουηδικά είναι εύκολη, “God Jul”, και οι χριστουγεννιάτικοι εορτασμοί ξεκινούν την ημέρα της Αγίας Λουκίας, με την ανάλογη τελετή: πριν το ξημέρωμα της 13ης Δεκεμβρίου, η μεγαλύτερη κόρη της οικογένειας φοράει ένα άσπρο φόρεμα με κόκκινη φαρδιά ζώνη, στέμμα φτιαγμένο από φύλλα, το οποίο επάνω του έχει αναμμένα κεριά και ξυπνάει τους γονείς της προσφέροντάς τους καφέ και ψωμάκια. Παρ’ όλο που το έθιμο αυτό έχει ρίζες πίσω στον 4ο αιώνα, αποτελεί σχετικά πρόσφατη παράδοση στη Σουηδία και συμβολίζει την επιστροφή του αστεριού. Την ημέρα των Χριστουγέννων, οι εκκλησίες παντού φωτίζονται από κεριά, ενώ τα χριστουγεννιάτικα δέντρα στολίζονται 2 μέρες νωρίτερα. Επίσης, ενδιαφέρον είναι το έθιμο του doppa i grytan (βούτηγμα στην κατσαρόλα), κατά το οποίο όλα τα μέλη της οικογένειας βουτάνε μαύρο ψωμί σε μια κατσαρόλα με ζουμί από χοιρινό, λουκάνικο και μοσχάρι. Σε συμβολικό επίπεδο πρόκειται για τον αναλογισμό -μέσα στην αφθονία- όσων βρίσκονται σε ανάγκη και πεινάνε.

souidia-xristougenna

Νορβηγία

Τα Σκανδιναβικά «Jul» (Χριστούγεννα) έχουν τις ρίζες τους σε αρχαία γεωργικά έθιμα του Χειμώνα και της εποχής της συγκομιδής. Ο Julenissen όπως ονομάζεται ο Νορβηγός Άγιος Βασίλης, μαζί με τους βοηθούς του φέρνει δώρα και καλή τύχη στο σπίτι και στο στάβλο. Τη νύχτα των Χριστουγέννων τα παιδιά βάζουν μπολ με κουρκούτι από αλεύρι σαν προσφορά στον Julenissen που επισκέπτεται τα παιδιά της Νορβηγίας, ολοκληρώνοντας το μακρινό του ταξίδι από τη Λαπωνία πάνω στο έλκηθρο που το σέρνουν τάρανδοι. Επιπλέον αφήνουν μια γαβάθα χυλό, το λεγόμενο “nisse” στη σιταποθήκη για να φάει ο καλικάντζαρος που προστατεύει το κτήμα τους, ενώ αφού στολίσουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο πιάνονται όλοι χέρι-χέρι γύρω από αυτό και τραγουδούν τρία χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Η ημέρα των Χριστουγέννων ονομάζεται Julbrod κατά τη διάρκεια της οποίας τα παλιά χρόνια ετοιμάζονταν μέχρι και 60 διαφορετικά πιάτα για το τραπέζι των φίλων, των συγγενών και φυσικά της οικογένειας. Ένας νορβηγικός θρύλος λέει ότι την παραμονή των Χριστουγέννων μάγισσες και κακά πνεύματα εμφανίζονται ψάχνοντας να βρουν σκούπες, για να τις καβαλήσουν και να τρομοκρατήσουν τον κόσμο.  Για να μην συμβεί αυτό, οι Νορβηγοί κρύβουν όλες τις σκούπες του σπιτιού, ενώ οι άντρες βγαίνουν έξω και πυροβολούν στον αέρα για να διώξουν τα κακά πνεύματα.

2014-12-11-Brooms1-thumb

Γερμανία

Οι Γερμανοί δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο στόλισμα του σπιτιού με πολύχρωμα φωτάκια και χριστουγεννιάτικες φιγούρες, ενώ συνηθίζουν να στολίζουν στο εξωτερικό του σπιτιού φυσικό έλατο. Ένα από τα κύρια έθιμά τους, είναι το λεγόμενο “Adventskranz”. Σύμφωνα με το έθιμο αυτό τοποθετούν ένα κηροπήγιο με τέσσερις θέσεις, που συμβολίζουν τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες του έτους. Και κάθε Κυριακή που τελειώνει η εβδομάδα, ανάβουν και το αντίστοιχο κερί. Έτσι υπολογίζουν αντίστροφα τις μέρες που απομένουν για τον ερχομό του νέου έτους. Επίσης,  αντί για τις κάλτσες τους, βγάζουν έξω τα παπούτσια τους περιμένοντας τον ο Άι Βασίλη να τους τα γεμίσει με γλυκά. Από τις αρχές του Δεκέμβρη, τα παιδιά αφήνουν τα παπούτσια τους έξω και αν δεν ήταν καλά παιδιά τη χρονιά που πέρασε, αντί για γλυκά θα βρουν κλαδιά μέσα.

Αποτέλεσμα εικόνας για Adventskranz

Τσεχία

Το Χριστουγεννιάτικο έθιμο στην Τσεχία έχει να κάνει με το γάμο και αφορά στις ανύπαντρες κοπέλες. Την παραμονή των Χριστουγέννων οι ανύπαντρες για να μάθουν τι τους επιφυλάσσει η νέα χρονιά, στέκονται με την πλάτη στην εξώπορτα του σπιτιού τους και πετούν το ένα τους παπούτσι πίσω από τον ώμο τους.  Αν το παπούτσι προσγειωθεί με τη μύτη στραμμένη προς την πόρτα, σημαίνει ότι η κοπέλα θα παντρευτεί μέσα στην ερχόμενη χρονιά. Επίσης, τα εορταστικά στολίδια του δέντρου είναι τσόφλια αυγών βαμμένα με διάφορα χρώματα και μοτίβα.

tsexia

 

Ολλανδία

Ο Zwarte Piet ή αλλιώς Μαύρος Πέτρος είναι η δημοφιλής γιορτινή φιγούρα της Ολλανδίας. Το μικρόσωμο αυτό τρολ, που περνά το χρόνο του σκάβοντας στα ανθρακωρυχεία (εξού και το μαύρο χρώμα του), ανεβοκατεβαίνει με άνεση τις καμινάδες των σπιτιών, αφού ο καπνός και τα κάρβουνα πλέον δεν τον ενοχλούν. Σύμφωνα με την παράδοση, το χόμπι του είναι να παρακολουθεί τα παιδιά, δίνοντας στη συνέχεια αναφορά στον Άγιο Βασίλη για το ποια ήταν καλά και ποια όχι, αλλά και να τον συνοδεύει στο μοίρασμα των δώρων. Τα κακά παιδιά, αντί για δώρα βρίσκουν από τον Μάυρο Πέτρο μια κάλτσα γεμάτη με  κάρβουνα.

holland_christmas

 

Ρωσία

Αν γιορτάζατε Χριστούγεννα στηΡωσία θα ευχόσασταν σε όλους “Pozdrevlyayu s Novym Godom i Rozhdestvom” και θα ζούσατε τους παραδοσιακούς ρώσικους εορτασμούς που περιλαμβάνουν νηστεία 39 ημερών μέχρι την παραμονή Χριστουγέννων, που γιορτάζεται στις 6 Ιανουαρίου. Το γιορτινό γεύμα τους αποτελείται από… 12 πιάτα προς τιμήν των 12 Αποστόλων και την ημέρα των Χριστουγέννων πηγαίνουν στην εκκλησία τραγουδώντας χριστουγεννιάτικα κάλαντα και ύμνους. Κι όσον αφορά τα παιδιά,  υπάρχει η παραδοσιακή φιγούρα του Ded Moroz, ο οποίος, ως κάτι ανάλογο του Άη Βασίλη, τους μοιράζει δώρα μαζί με την εγγονή του, την Snegurochka. Ακόμα τη Ρωσία, έχουν το χριστουγεννιάτικο έθιμο, να ντύνουν μία νεαρή κοπέλα στα λευκά για να παραστήσει την Παναγία. Στις 6 Ιανουαρίου, πολλές περιοχές της Ρωσίας με ορθόδοξους χριστιανούς, βασισμένοι στο Ιουλιανό ημερολόγιο, γιορτάζουν την παραμονή των Χριστουγέννων, γνωστή και ως «Σοτσέλνικ».

 

christmas-in-russia-e0k39moc

Ουκρανία

Η ουκρανική παράδοση προστάζει την προσθήκη ιστού αράχνης στο χριστουγεννιάτικο δέντρο. Σύμφωνα με το μύθο μία φτωχή χήρα έμενα με τα παιδιά της σε μία κρύα καλύβα και τα παιδιά είχαν βάλει στο μάτι ένα όμορφο έλατο που μεγάλωνε έξω από το σπίτι τους αλλά δεν είχαν με τίποτα να το διακοσμήσουν. Η μητέρα στεναχωρήθηκε πολύ και κοιμήθηκε κλαμένη, αλλά οι αράχνες του σπιτιού, το κατάλαβαν και στόλισαν το δέντρο με τον ιστό τους. Το πρωί, μόλις ο ήλιος έπεσε πάνω στο δέντρο, φάνηκαν οι χρυσαφένιες και ασημένιες κλωστές από τις αράχνες και η μητέρα δεν ξαναζήτησε ποτέ τίποτα άλλο.

ukraine_xristoygenna

Ισλανδία

Όχι έναν, όχι δύο, ούτε τρεις αλλά 13 Άγιους Βασίληδες έχει η παράδοση της Ισλανδίας. Η… ομάδα τους ονομάζεται Yule Lads και η παράδοση τους θέλει να μοιάζουν με κοντά, άσχημα αλλά τρισχαριτωμένα τρολ. Σύμφωνα με το μύθο, ξεκινούν τις «επισκέψεις» τους από τις 12 Δεκεμβρίου και για τον υπόλοιπο μήνα βγαίνει στα σπίτια κάθε μέρα και ένα διαφορετικό από αυτά. Ο στόχος τους; Να σκορπίζουν έναν ευχάριστο πανικό με τις σκανδαλιές τους, καθώς μπαίνουν στα σπίτια από το τζάκι και σκορπίζοντας γύρω τους αστρόσκονη, κάνουν συνεχώς μικρές φάρσες στους κατοίκους τους.

iceland

Φινλανδία

Τα «Καλά Χριστούγεννα» στα φινλανδικά είναι “Hyvaa Joulua” και οι άνθρωποι εκεί περνούν πολύ χρόνο στην κουζίνα προκειμένου να ετοιμαστούν για τις γιορτινές ημέρες. Τα στολισμένα έλατα είναι ανάμεσα στις χριστουγεννιάτικες παραδόσεις των Φινλανδών, οι οποίοι τα στολίζουν συνήθως την παραμονή, με χάρτινες σημαίες, κεριά, φρούτα και πούλιες, ενώ ένα ακόμη έθιμο είναι να αφήνουν σπόρους και καρπούς για τα πουλιά στον κήπο τους, με πολλούς μάλιστα να μην ξεκινούν το χριστουγεννιάτικο γεύμα αν τα πουλιά δεν έχουν φάει. Τα δώρα ανταλλάσσονται πριν ή μετά το βραδινό και το κρέμασμα της… κάλτσας στο τζάκι δεν λείπει από τα έθιμά τους. Ακόμα οι οικογένειες στη Φιλανδία συνήθως επισκέπτονται τους τάφους των προγόνων και των συγγενών τους την παραμονή των Χριστουγέννων για να ανάψουν κεριά στη μνήμη τους. Ακόμη και εκείνοι που δεν έχουν τάφους συγγενών τους κοντά, επισκέπτονται νεκροταφεία για να τοποθετήσουν τα κεριά προς τιμήν των μελών της οικογένειάς τους που ;έχουν ταφεί αλλού. Ως εκ τούτου, την παραμονή των Χριστουγέννων, τα νεκροταφεία θα πρέπει να φωτίζονται με κεριά και να παρουσιάζουν όμορφο θέαμα. Τρόφιμα θα πρέπει επίσης να αφήνονται στα τραπέζια και τα μέλη της οικογένειας να να κοιμούνται στο πάτωμα για να δώσουν στο νεκρό ένα ωραίο γεύμα και ένα μέρος για να ξεκουραστεί όταν τους επισκέπτεται.

finland

Βουλγαρία

Ευχηθείτε “Vesela Koleda” και ετοιμαστείτε για ένα γεύμα πολλών πιάτων, μονού, όμως, αριθμού, όπου το κρέας απουσιάζει. Το γεύμα πραγματοποιείται την παραμονή των Χριστουγέννων και περιέχει διάφορους τύπους φασολιών, καρυδιών, αποξηραμένα δαμάσκηνα και το παραδοσιακό πιάτο Banitsa (κάτι σαν τυρόπιτα με αβγά, τυρί και φύλλο). Το εορταστικό τραπέζι περιλαμβάνει 12 διαφορετικά φαγητά, ένα για κάθε μήνα του χρόνου.Συνήθως δεν μαζεύουν το τραπέζι μετά το δείπνο, αφήνοντάς το μέχρι το επόμενο πρωί, προκειμένου να αφήσουν φαγητό στα άγια πνεύματα.

Αποτέλεσμα εικόνας για bulgarian dinner christmas

Ιταλία

“Buon Natale” είναι η ευχή που πρέπει να δώσετε στους Ιταλούς τα Χριστούγεννα, οι εορτασμοί των οποίων ξεκινούν 8 ημέρες νωρίτερα και διαρκούν 3 εβδομάδες. Η περίοδος αυτή ονομάζεται Novena, κατά τη διάρκεια της οποία τα παιδιά ντύνονται βοσκοί, παίζουν μουσικά όργανα, τραγουδούν και λένε ποιήματα. Όπως συμβαίνει και με τα κάλαντα στην Ελλάδα, έτσι κι εκεί τα παιδιά πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι για να διασκεδάσουν τους ανθρώπους και σαν αντάλλαγμα παίρνουν λίγα χρήματα. Τα δώρα τους δεν τα ανοίγουν πριν τις 6 Ιανουαρίου και σύμφωνα με την παράδοση, τους τα φέρνει μια ευγενική, άσχημη μάγισσα, η Befana. Η διάσημη Befana, η παλιά καλή και φτωχή μάγισσα, έρχεται και τρώει καρύδια και μπισκότα που της άφησαν τα παιδιά και πριν πετάξει μακριά, τους αφήνει δώρα μέσα στις κάλτσες των δώρων, κάρβουνα για τα άτακτα παιδιά και γλυκά και παιχνίδια για τα φρόνιμα.

befana2

Βενεζουέλα

Στο Caracas της Βενεζουέλας οι εορτασμοί των Χριστουγέννων διαρκούν κάθε χρόνο από τις 16 του Δεκέμβρη μέχρι την παραμονή. Τα πρωινά εκείνων των ημερών, πραγματοποιούνται εκκλησιαστικές λειτουργίες μεγάλης κλίμακας στις οποίες οι άνθρωποι συνηθίζουν να πηγαίνουν με roller. Η κυκλοφορία των αυτοκινήτων απαγορεύεται μέχρι τις 20:00 για να μπορούν χρησιμοποιούν τα πατίνια τους ελεύθερα όλες τις μέρες.

venezouela

Ιαπωνία

“Kurisumasu Omedeto” ή “Shinnen Omedeto” είναι τα ιαπωνικά που χρειάζεται να ξέρετε για να ευχηθείτε τις ημέρες των Χριστουγέννων στην Ιαπωνία. Στην πραγματικότητα, οι Γιαπωνέζοι ακολουθούν κάποιες παραδόσεις των Χριστουγέννων που είναι κοινές για όλο τον κόσμο, ενώ μόλις το 1% τα γιορτάζει για θρησκευτικούς λόγους. Πολλοί συμμετέχουν στην ανταλλαγή δώρων και στολίζουν τα σπίτια τους ενώ συνηθίζουν να πηγαίνουν σε ταχυφαγεία. Μάλιστα, τα τελευταία 40 χρόνια τα φαγητό στα KFC, την Παραμονή αποτελεί παράδοση. Η μόδα ξεκίνησε το 1974 στην περιοχή Aoyama. Ακόμα, ένας βουδιστής μοναχός, ο Hoteiosho, μια ιαπωνική θεότητα που έχει μάτια και στο πίσω μέρος του κεφαλιού για να βλέπει ποια παιδιά είναι ζωηρά, παίζει το ρόλο του Άγιου Βασίλη, τους φέρνει τα δώρα στα παιδιά.

christmas-kfc

Φιλιππίνες

Τα Χριστούγεννα στις Φιλιππίνες, η ευχή που θα ακούσετε είναι “ Maligayang Pasko” και οι εορτασμοί ξεκινούν 9 μέρες πριν τα Χριστούγεννα με τη θεία λειτουργία, η οποία επικεντρώνεται στη γέννηση του Ιησού. Κάθε χρόνο, την παραμονή των Χριστουγέννων, πραγματοποιείται η πομπή Panunuluyan, μια παράδοση κατά την οποία ένα επιλεγμένο ζευγάρι αναπαριστά τη βιβλική ιστορία του Ιωσήφ και της Μαρίας, στην αναζήτησή τους για καταφύγιο. Προκειμένου να την παρακολουθήσουν όλοι, η λειτουργία την ημέρα των Χριστουγέννων γίνεται κάθε μία ώρα.

Αποτέλεσμα εικόνας για Panunuluyan

Μεξικό

Κάθε 23 του Δεκέμβρη στην πόλη Οαχάκα του Μεξικό χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται στην πλατεία για να δουν την έκθεση αγαλμάτων που έχουν φτιαχτεί από ραπανάκια! Ο νικητής συνήθως παίρνει βραβείο μια φωτογραφία πρωτοσέλιδη στην τοπική εφημερίδα της επόμενης μέρας. Στην έκθεση αποτυπώνονται παραδοσιακές στιγμές και το φεστιβάλ διαρκεί τρεις μέρες. Ακόμα ένα άλλο έθιμο που έχουν στο Μεξικό είναι οι «πινιάτες», οι παραδοσιακές κατασκευές από πεπιεσμένο χαρτί που «κρύβουν» έναν ολόκληρο θησαυρό από ζαχαρωτά, στήνονται ψηλά για να σπάσουν στη συνέχεια από ντόπιους με δεμένα μάτια. «Δεν είναι Χριστούγεννα αν δεν με περιβάλλουν εκατοντάδες πινιάτες», δηλώνει κατασκευαστής πινιάτας στο Μεξικό.

Αποτέλεσμα εικόνας για mexico christmas

Καναδάς

Το καναδέζικο ταχυδρομείο έχει δημιουργήσει ειδικό ταχυδρομικό κώδικα (H0H 0H0), για να μπορούν τα παιδιά να στέλνουν τα γράμματά τους στον Άι Βασίλη αλλά και οι εργαζόμενοι, απαντούν στα γράμματά τους. Μέσα σε 27 χρόνια μάλιστα, έχουν απαντηθεί 15 εκατομμύρια γράμματα.

canada_grammata

Αυστραλία

Μακριά από χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες, ο Άγιος Βασίλης επισκέπτεται τους μικρούς φίλους του στην Αυστραλία με μαγιό και τζεκ σκι μοιράζοντας τα δώρα του στους λουόμενους που ετοιμάζουν το γεύμα της ημέρας στις παραλίες. Ένα έθιμο που αγαπάνε πολύ οι Αυστραλιανοί λέγεται Carols by Candlelight. Οι άνθρωποι μαζεύονται τη νύχτα, ανάβουν κεριά και τραγουδάνε κάλαντα έξω στους δρόμους

Αποτέλεσμα εικόνας για carols by candlelight

1 σχόλιο στο “Χριστούγεννα στον Κόσμο”

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση