ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

0

Συγγραφέας: ΤΖΙΤΖΗ ΘΩΜΑΗ | Κατηγορία ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ | , στις 03-02-2021

ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ 

Ασφάλεια στο ΔιαδίκτυοΧρήσιμες συμβουλές για ασφαλή χρήση του Internet!

Ακολούθησε τα tips και δεν θα χάσεις!Όλοι μας χρησιμοποιούμε το Internet για ενημέρωση, ψυχαγωγία αλλά και εξυπηρέτηση. Απολαμβάνουμε τις δυνατότητες που μας προσφέρει, αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε ότι η ασφάλεια στη χρήση είναι ένα ζήτημα ιδιαίτερα σημαντικό.

16 Απλές Βασικές Αρχές για Ασφαλή Xρήση του Internet & των Υπολογιστών

1. Χρησιμοποίησε τις πιο ενημερωμένες εκδόσεις των προγραμμάτων.
Να ενημερώνεις τακτικά τα προγράμματα πλοήγησης (Explorer, Firefox, Chrome, κ.λ.π.), αλλά και το λειτουργικό σύστημα του Η/Υ. Να ενεργοποιείς πάντα τα ενσωματωμένα χαρακτηριστικά προστασίας των προγραμμάτων πλοήγησης (browser), όπως η φραγή των αναδυόμενων παραθύρων, διαχείριση των “Cookies” κ.λ.π..

2. Εγκατάστησε προγράμματα ανίχνευσης ιών και πρόσθετο λογισμικό ασφαλείας.
Τα προγράμματα ανίχνευσης ιών (antivirus, antispyware), μεγιστοποιούν την ασφάλεια του Η/Υ, καθώς ενημερώνονται συνεχώς και είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν νέες απειλές. Επίσης, τα προγράμματα τύπου firewall ελέγχουν όλες τις πληροφορίες του υπολογιστή και προλαμβάνουν τη διάδοση των ιών και των ανεπιθύμητων εφαρμογών.

3. Χρησιμοποίησε προγράμματα μόνο από αξιόπιστες πηγές.
Η χρήση προγραμμάτων που βρίσκεις στο Διαδίκτυο πρέπει να γίνεται μόνο όταν είσαι βέβαιος/η για την πηγή της προέλευσής τους.

4. Κάνε Backup.
Η διατήρηση αντιγράφων ασφαλείας (Backup) αποτελεί μια δικλείδα ασφαλείας του Η/Υ και των αρχείων. Αντίγραφα ασφαλείας μπορούν να δημιουργηθούν σε κινητές μονάδες σκληρών δίσκων, σε ψηφιακούς δίσκους CD ή DVD και σε φορητές μονάδες αποθήκευσης δεδομένων (USB sticks).

5. Πολιτική Ορθής Χρήσης Κωδικών Router και πρόσβασης στο Internet.
Ο κωδικός πρόσβασης του router προστατεύει τις πληροφορίες του εξοπλισμού και για το λόγο αυτό, προτείνουμε
να αλλάζετε τον κωδικό πρόσβασης μόλις παραλάβετε τον εξοπλισμό.
Αντιστοίχως, θα πρέπει να ενεργείτε με κάθε επιμέλεια και να λαμβάνετε κάθε μέτρο ασφάλειας για τους κωδικούς πρόσβασης στο δίκτυο και στις υπηρεσίες της εταιρείας.

Συστήνεται να ακολουθούνται οι ακόλουθοι κανόνες για τη δημιουργία κωδικού χρήσης του εξοπλισμού και πρόσβασης στο Internet :
– Η χρήση κωδικών να μην ειναι εύκολοι στην απομνημόνευση (όπως σημαδιακές ημερομηνίες, γνωστοί όροι, ακολουθίες γραμμάτων ή κύρια ονόματα).
– Οι κωδικοί πρόσβασης πρέπει να δημιουργούνται με συνδυασμό δύο (2) τουλάχιστον διαφορετικών ειδών χαρακτήρων (αριθμοί, γράμματα, ειδικοί χαρακτήρες).
– Οι κωδικοί πρόσβασης πρέπει να έχουν υποχρεωτικά ένα επαρκές ελάχιστο μήκος (τουλάχιστον 8 ψηφία).
– Να μην χρησιμοποιούνται εκ νέου πρόσφατοι κωδικοί.
– Να μην ακολουθούνται συγκεκριμένα υποδείγματα κατά τη δημιουργία τους.
– Οι κωδικοί πρόσβασης πρέπει να αλλάζουν τουλάχιστον κάθε 90 ημέρες.
Τέλος κράτησε τους κωδικούς σου μυστικούς.

6. Απόφυγε την προβολή άγνωστων αρχείων, μηνυμάτων ή συνδέσμων.
Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν πολλά μηνύματα με “μολυσμένα” αρχεία, ιούς ή ακατάλληλο και παράνομο περιεχόμενο. Πριν ανοίξεις κάποιο μήνυμα άγνωστου, ενεργοποίησε το φίλτρο για τα ανεπιθύμητα μηνύματα, στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.

7. Να χρησιμοποιείς πάντα νόμιμα αρχεία, μουσικής και βίντεο.
Είναι σημαντικό πριν χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε αρχείο, να υπάρχει διαβεβαίωση ότι δεν είναι παράνομη η χρήση του ή το αρχείο δεν αποτελεί ένα πρόγραμμα “Trojan Horse”.

8. Σεβάσου τα πνευματικά δικαιώματα.
Η εξασφάλιση των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών αποτελεί σημαντικό κανόνα για τη νόμιμη χρήση των αρχείων που βρίσκονται στο Διαδίκτυο. Απόφυγε ιστοχώρους που διανέμουν περιεχόμενο χωρίς την άδεια των δημιουργών.

9. Να ελέγχεις τη φερεγγυότητα των ηλεκτρονικών καταστημάτων.
Να ελέγχεις πάντα τη φερεγγυότητα του ηλεκτρονικού καταστήματος από την «ταυτότητα» της ιστοσελίδας του και να αναζητάς την κατάλληλη πληροφόρηση μέσα από τα μητρώα του Internet (όπως για παράδειγμα η διεθνής βάση δεδομένων www.whois.net ή η βάση ελληνικών καταχωρίσεων www.hostmaster.gr/cgibin/webwhois). Συνήθως, το ηλεκτρονικό κατάστημα φιλοξενεί ένα ειδικό σήμα στην ιστοσελίδα που πιστοποιεί την ταυτότητά του και ενημερώνει τον χρήστη για την ασφάλεια που χρησιμοποιεί το site.

10. Προστασία προσωπικών δεδομένων.
Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που αφορούν στην προστασία προσωπικών δεδομένων, η συλλογή και επεξεργασία τους επιτρέπεται μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Όταν σου ζητείται να επικοινωνήσεις προσωπικά στοιχεία, θα πρέπει να έχει προηγηθεί η ρητή συγκατάθεση σου για τη συλλογή και επεξεργασία τους. Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που το ηλεκτρονικό κατάστημα θέλει να διαβιβάσει τα στοιχεία σου σε τρίτη εταιρεία προς επεξεργασία, τότε, η ρητή συγκατάθεσή σου είναι απαραίτητη, καθώς θεωρείται παράνομη οποιαδήποτε επεξεργασία.

11. Τι θα πρέπει να γνωρίζεις πριν προχωρήσεις σε μία ηλεκτρονική εμπορική συναλλαγή.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορείς να ακυρώσεις ή να επιστρέψεις μια υπηρεσία/προϊόν, μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, το οποίο συνήθως διαρκεί επτά ημέρες.

 • σε περίπτωση επιστροφής, τα έξοδα αποστολής επιβαρύνουν εσένα
 • σε περίπτωση ελαττωματικού προϊόντος, μπορεί να γίνει καταγγελία σε αρμόδιες από τη χώρα αρχές και υπηρεσίες (βλ. παρακάτω)
 • σε περίπτωση μη εκτέλεσης μιας υπηρεσίας, δικαιούσαι επιστροφή χρημάτων

12. Πού μπορείς να απευθυνθείς για συμβουλές ή επίλυση θεμάτων που αφορούν σε ηλεκτρονικές συναλλαγές:

 • στο ίδιο εμπορικό κατάστημα στο οποίο πραγματοποίησες την ηλεκτρονική συναλλαγή
 • στον επαγγελματικό σύλλογο ή/και το Επιμελητήριο που εκπροσωπεί τον κλάδο του συγκεκριμένου εμπόρου
 • στην υπηρεσία προστασίας του καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης
 • στις επιτροπές «Φιλικού Διακανονισμού», στις Νομαρχίες όλης της Ελλάδας
 • στην υπηρεσία πελατών ή την εκδίδουσα Διεύθυνση της Τράπεζας από την οποία έχει εκδοθεί η πιστωτική σου κάρτα που χρησιμοποιήθηκε κατά τη συναλλαγή
 • στις Ενώσεις Καταναλωτών
 • στο Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής

 • 13. Χρήση της πιστωτικής κάρτας σε εμπορικές συναλλαγές.
  Η σύγχρονη κρυπτογράφηση των δεδομένων μειώνει σημαντικά τις περιπτώσεις ηλεκτρονικής απάτης. Ακόμη και
  σε περιπτώσεις που παρατηρηθούν περίεργες χρεώσεις, έχεις το δικαίωμα να ακυρώσεις τη συναλλαγή και να ζητήσεις επιστροφή χρημάτων.

  14. Κανόνες για την ασφάλεια των συναλλαγών σε ηλεκτρονικά καταστήματα δημοπρασιών.
  Σε περιπτώσεις που κάνεις χρήση υπηρεσιών δημοπρασιών ή/και αγοραπωλησιών αγαθών, είναι σημαντικό να υπάρχει συνοχή και ακολουθία αναφορικά με τους κανόνες που διέπουν τη λειτουργία των συγκεκριμένων δικτυακών τόπων.
  15. Πρόσεξε τη χρήση υπολογιστών στους οποίους έχουν πρόσβαση και άτομα που δε γνωρίζεις
  Για την ασφάλεια σου, σε περιπτώσεις που γίνεται χρήση υπολογιστών από κοινό, απαιτείται η εφαρμογή κάποιων κανόνων προστασίας του χρήστη, όπως καθαρισμός προσωρινής μνήμης και καθαρισμός του ιστορικού ενεργειών.

  16. Φτιάξε ισχυρά passwords
  Ένας βασικός τρόπος για να μένεις ασφαλής στο διαδίκτυο είναι η δημιουργία σωστών και ισχυρών passwords. Δες στο “How to” video – tutorial πως μέσα από 5 απλά βήματα καθένας μας μαθαίνει εύκολα να φτιάχνει ασφαλείς και απαραβίαστους κωδικούς.

Αφήστε μια απάντηση

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων