ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ

biblio

ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ

Γιατί είναι σημαντική η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας στις μικρές ηλικίες; Τι είναι αυτό που καθιστά αναγκαία την επαφή του παιδιού με το λογοτεχνικό βιβλίο; Σύμφωνα με τους ειδικούς οι λόγοι είναι πολλοί:
* Η ανάγνωση βοηθά στην καλλιέργεια της φαντασίας, οξύνει την σκέψη και την κρίση, βοηθά άρα τα παιδιά να σκέφτονται  πιο βαθιά και πιο πλατιά.
* Το παιδί καθώς ταυτίζεται με τους ήρωες των ιστοριών που διαβάζει (οι οποίες κουβαλούν πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά) βιώνει τις ποικίλες δυσκολίες που εκείνοι αντιμετωπίζουν και έτσι καλλιεργείται η πολυπόθητη ενσυναίσθηση, η ικανότητα του ανθρώπου να μπορεί να ‘’μπει’’ στη θέση του άλλου.
* Επιπλέον, ο νεαρός αναγνώστης βρίσκει παρηγοριά σε προσωπικούς προβληματισμούς, διοχετεύει με τρόπο ανώδυνο έντονα συναισθήματα θυμού, ενοχών, άγχους και κατανοεί πως και οι συνομήλικοι του αισθάνονται συχνά με τον ίδιο τρόπο.
* Έρχεται σε επαφή με σοβαρά κοινωνικά ζητήματα και σύγχρονα προβλήματα και γνωρίζει τις συνέπειές τους χωρίς το ίδιο το παιδί να τις υφίσταται και άρα, χωρίς να πληγώνεται.
* Αποκτά άκοπα και ευχάριστα πληροφορίες και γνώσεις.
* Καλλιεργείται αισθητικά τόσο σε σχέση με το λόγο (εμπλουτισμός λεξιλογίου και εκφραστικών μέσων) όσο και σε σχέση με την εικόνα και τις εικαστικές τέχνες.
* Καθώς η ανάγνωση είναι πρωτίστως απόλαυση, το παιδί αποκτά μια συνήθεια ζωής που θα το βοηθά να ψυχαγωγείται και να χαλαρώνει.
* Και βέβαια η ανάγνωση ενός βιβλίου ενισχύει την ικανότητα του παιδιού να προσηλώνεται σε ένα αντικείμενο και να οργανώνει τη σκέψη του γύρω από αυτό, δεξιότητα απαραίτητη στις μέρες μας στις οποίες η αποσπασματική και με καταιγιστικούς ρυθμούς πληροφόρηση μέσω του διαδικτύου, αναγκάζουν τη ματιά να πηδά συνεχώς από τη μια πληροφορία στην άλλη.

Ο Ύμνος του Βιβλίου                        του Ευγένιου Τριβιζά1