Παγκολίνοι: τα ζώα που η λαθροθηρία τους θεωρήθηκε πιθανή αιτία της πανδημίας του Κορωνοϊού

Νοέ 202111

Το παρακάτω άρθρο αναφέρεται σε ένα ζώο που είναι μία από τις πιθανές προελεύσεις του SARSCoV-2, του ιού που προκάλεσε την τρομερή πανδημία που βιώνουμε τα τελευταία δύο χρόνια. Η εξάπλωση του ανθρώπου στην άγρια φύση και η εκμετάλλευση, συχνά μέχρι εξαφάνισης, κάποιων ειδών φαίνεται ότι μπορεί να αποδειχθεί μπούμερανγκ για την ανθρωπότητα.

Tο πιο διακινούμενο θηλαστικό στον κόσμο είναι ένα είδος που ίσως να μην το έχετε ξανακούσει ποτέ, ο παγκολίνος. Αυτό το είδος μυρμηγκοφάγου παρά την σαυροειδή εμφάνισή του είναι πράγματι ένα θηλαστικό. Οι παγκολίνοι είναι τόσο μικροί όσο μια οικιακή γάτα ενώ άλλοι είναι τόσο μεγάλοι όσο ένας μεσαίου μεγέθους σκύλος. Το σώμα τους καλύπτεται από έως και 1.000 φολίδες που τους προστατεύουν από θηρευτές όπως τα αιλουροειδή. Όταν απειλείται μια φυσική άμυνα του παγκολίνου είναι να κουλουριαστεί σε μπάλα.

Δυστυχώς υπάρχει ένας θηρευτής από τον οποίο οι παγκολίνοι δεν είναι σε θέση να προστατευτούν: ο άνθρωπος. Κάποιοι εκτιμούν ότι οι λαθροκυνηγοί έχουν κυνηγήσει περισσότερο από 1 εκατομμύριο παγκολίνους την τελευταία δεκαετία. Οι λαθροθήρες χρησιμοποιούν διαδρομές διακίνησης που εκτείνονται σε όλο τον κόσμο, ενώ αλλάζουν συχνά οδούς για την αποφυγή της επιβολής του νόμου.  Οκτώ είδη παγκολίνων που απαντώνται μόνο στην τροπική Ασία και την υποσαχάρια Αφρική τώρα κινδυνεύουν να εξαφανιστούν. Οι παγκολίνοι θανατώνονται  για ποικίλες χρήσεις: από φάρμακα έως είδη πολυτελείας, με τη μεγαλύτερη ζήτηση να απαντάται στην Κίνα και το Βιετνάμ. Οι φολίδες του παγκολίνου συχνά γίνονται σκόνη ή πάστα και συνταγογραφούνται στην παραδοσιακή ιατρική για τα πάντα, από ανακούφιση από την αρθρίτιδα μέχρι τη διέγερση της γαλουχίας. Ωστόσο,  αυτές οι θεραπείες δεν έχουν επιστημονική βάση καθώς οι φολίδες του παγκολίνου είναι κατασκευασμένες από κερατίνη, το ίδιο υλικό που υπάρχει στα νύχια μας. Έμβρυα παγκολίνων καταναλώνονται μερικές φορές σε σούπες καθώς  λανθασμένα πιστεύεται ότι λειτουργεί ως αφροδισιακό φάρμακο για τους άντρες, αν και μόνο ένας πλούσιος μπορεί να αντέξει οικονομικά να φάει έναν παγκολίνο…

Το 2016 ψηφίστηκε η διεθνής συνθήκη για το εμπόριο άγριας ζωής όπου περιλάμβανε και την απαγόρευση της εμπορίας των παγκολίνων. Ωστόσο αυτά τα πλάσματα συνεχίζουν να υφίστανται λαθροθηρία με ανησυχητικό ρυθμό προκαλώντας ακόμη και την κατάρρευση των πληθυσμών του ασιατικού παγκολίνου κάνοντας τους λαθροκυνηγούς να στρέφονται όλο και περισσότερο στα αφρικανικά είδη. Η μεγαλύτερη κατάσχεση φολίδων  παγκολίνου πραγματοποιήθηκε το 2017 οι οποίες σύμφωνα με μία εκτίμηση προήλθαν από περίπου 20.000 αφρικανικούς παγκολίνους.  Ένα γεγονός που επιδεινώνει την προοπτική για τη διατήρηση του παγκολίνου είναι η καταστροφή των οικοσυστημάτων στα οποία ζουν , ενώ επιπλέον δυστυχώς αναπαράγονται αργά γεννώντας μόνο ένα μωρό το χρόνο.

Αλλά γιατί πρέπει να νοιαζόμαστε για ένα ζώο για το οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει; Οι λαθρέμποροι είναι συχνά μέρος του ίδιου παγκόσμιου εγκληματικού δικτύου που οδηγούν και άλλα ζώα, όπως οι ελέφαντες και οι ρινόκεροι, σε εξαφάνιση. Επιπλέον η απώλεια των παγκολίνων θα μπορούσε να αποδειχθεί οικολογική και οικονομική καταστροφή για τις τοπικές κοινότητες καθώς οι παγκολίνοι τρώνε τερμίτες που διαφορετικά θα μπορούσαν (οι τερμίτες)  να καταστρέψουν τις καλλιέργειες και τα κτίρια τους. Οι παγκολίνοι υφίστανται επίσης κακοποίηση, όπως η σίτιση δια της βίας και οι τραυματισμοί από παγίδες. Λίγοι τυχεροί παγκολίνοι που επέζησαν από την εμπορία κατασχέθηκαν στο Βιετνάμ και εστάλησαν σε κέντρο διάσωσης και επέστρεψαν στην άγρια ​​φύση.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν για να εξασφαλιστεί η επιβίωση των παγκολίνων, όπως η μείωση της ζήτησης και την επιβολή της νομοθεσίας κατά της λαθροθηρίας, αλλιώς αυτά τα αγαθά πλάσματα μπορεί να εξαφανιστούν πριν οι περισσότεροι άνθρωποι μάθουν καν ότι υπάρχουν.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο κόσμος είναι ομορφιά γεμάτος

Χρόνος άχρονος

Translate

Σαν σήμερα

7/8/1964: Η Τουρκία βομβαρδίζει θέσεις των Ελληνοκυπρίων στην Κύπρο.

Πρόσφατα σχόλια

Προσωπικά στοιχεία

Εικόνα προφίλ του/της ΘΩΜΑΣ-ΑΜΥΝΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣΟνομάζομαι Θωμάς-Αμύντας Ιωαννίδης και είμαι Βιολόγος (ΠΕ04.04) απόφοιτος του ΕΚΠΑ. Υπηρετώ 22 χρόνια στην εκπαίδευση και από το σχολικό έτος 2008-2009 διδάσκω Βιολογία στo 11ο ΓΕΛ Ηρακλείου Κρήτης.

Διεύθυνση: Παπαπέτρου Γαβαλά 64, ΤΚ 71409, Ηράκλειο Κρήτης
Τηλέφωνα: Δ/νση 2810 237215, Γραμματεία 2810 234876
Fax: 2810 326299, Ε-mail: mail@11lyk-irakl.ira.sch.gr

Περιεχόμενο

Ο συγκεκριμένος χώρος θα διανθίζεται με υλικό για μελέτη στη Βιολογία αλλά και ενδιαφέροντα ή/και ψυχαγωγικά άρθρα, βίντεο και οτιδήποτε άλλο αφορά στο αντικείμενο της Βιολογίας.

Οδηγίες περιήγησης

Από την Αρχική Σελίδα μπορείτε να επιλέξετε από τις Κατηγορίες (κεντρικά στην αρχική σελίδα) αυτή που σας ενδιαφέρει ή να επισκεφθείτε Χρήσιμους Εξωτερικούς Συνδέσμους-links (κάτω δεξιά στην αρχική σελίδα). Σε κάθε κατηγορία που ανοίγετε μπορείτε να δείτε τα τελευταία αναρτηθέντα άρθρα ή να δείτε παλιότερα άρθρα πατώντας την επιλογή «παλιά» στο κάτω μέρος της σελίδας.Top
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση