Αρχική » Καλαθοσφαίριση » Γήπεδο » Το γήπεδο της καλαθοσφαίρισης

Πρόσφατα σχόλια

    Ιστορικό

    Το γήπεδο της καλαθοσφαίρισης

    Γήπεδο καλαθοσφαίρισης ονομάζεται ο χώρος όπου διεξάγονται οι αγώνες. Οι αγώνες των επίσημων προταθλημάτων διεξάγονται σε κλειστά γήπεδα που δεν είναι εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες (ήλιο, αέρα, κρύο, ζέστη, κλπ). Υπάρχουν όμως και τα ανοιχτά γήπεδα τα οποία, συνήθως, διατίθονται προς ελεύθερη χρήση στο κοινό.

     

     

     

     

     

     

     

     

    Ο χώρος που διεξάγονται οι αγώνες ονομάζεται αγωνιστικός χώρος και είναι παραλληλόγραμμος, επίπεδος, με σκληρή ξύλινη επιφάνεια και ελεύθερος εμποδίων. Για όλα τα γήπεδα όπου διεξάγονται επίσημες διοργανώσεις από τη F.I.B.A. (International Basketball Federation), οι διαστάσεις των γραμμών του αγωνιστικού χώρου, θα πρέπει να είναι 28 μέτρα μήκος και 15 μέτρα πλάτος, μετρημένες από την εσωτερική πλευρά των ορίων του γηπέδου.

    Ο αγωνιστικός χώρος θα πρέπει να απέχει το λιγότερο 2 μέτρα από οποιοδήποτε αντικείμενο, συμπεριλαμβανομένων και των πάγκων των ομάδων.

    Οι γραμμές των ελευθέρων βολών, θα πρέπει να είναι χαραγμένες παράλληλα προς τις τελικές γραμμές. Η εξωτερική πλευρά της γραμμής των ελευθέρων βολών, θα πρέπει να είναι σε απόσταση 5,80 μέτρων από το εσωτερικό άκρο της τελικής γραμμής (base line) και το μήκος της θα πρέπει να είναι 3,60 μέτρα. Το μέσον της, θα πρέπει να βρίσκεται επί της νοητής γραμμής που ενώνει τα μέσα των δύο τελικών γραμμών. Οι περιοριστικοί χώροι (ρακέτα), θα πρέπει να είναι οι επιφάνειες του αγωνιστικού χώρου οριοθετημένες από τις δύο τελικές γραμμές, τις γραμμές των ελευθέρων βολών και τις  γραμμές  που  ορίζονται  από  τις εξωτερικές πλευρές των τελικών γραμμών, σε απόσταση 3 μέτρων από το μέσον αυτών και να καταλήγουν στην εξωτερική πλευρά των γραμμών των ελευθέρων βολών. Οι γραμμές αυτές, εξαιρουμένων των τελικών γραμμών, αποτελούν μέρος των περιοριστικών χώρων. Το εσωτερικό των περιοριστικών χώρων (ρακέτα), μπορεί να χρωματιστεί, αλλά θα πρέπει να είναι του ιδίου χρώματος με αυτό του κεντρικού κύκλου. Οι διάδρομοι των ελευθέρων βολών, είναι οι περιοριστικοί χώροι που ορίζονται από ημικύκλια ακτίνας 1,80 μέτρων, με κέντρο τους, το μέσον των γραμμών των ελευθέρων βολών. Όμοια ημικύκλια, θα πρέπει να χαράσσονται με διακεκομμένη γραμμή εντός των περιοριστικών χώρων. Οι κατά μήκος των περιοριστικών χώρων θέσεις, χρησιμοποιούνται από παίκτες κατά την διάρκεια της εκτέλεσης των ελεύθερων βολών.

    Κινήσεις με μπάλα

     


    Σχολιάστε

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Ημερολόγιο Άρθρων

    Δεκέμβριος 2018
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930
    31  
    Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
    Αντίθεση