Γλυκό του κουταλιού : Κ. Χαραλαμπίδης
Φύλλο εργασίας
1. Βρείτε πληροφορίες για τον Κύπριο ποιητή Κ. Χαραλαμπίδη
2. Να αναζητήσετε πληροφορίες για το ιστορικό γεγονός στο οποίο αναφέρεται το ποίημα
3.
Φύλλο εργασίας
1. Βρείτε πληροφορίες για τον Κύπριο ποιητή Κ. Χαραλαμπίδη
2. Να αναζητήσετε πληροφορίες για το ιστορικό γεγονός στο οποίο αναφέρεται το ποίημα
3.
Εκείνο που κάνει τη διαφορά ανάμεσα σ’ έναν επίδοξο και σ’ έναν επαγγελματία συγγραφέα, δεν είναι μόνο το ταλέντο και η τύχη. Ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι η σταθερή κι επίμονη άσκηση στη γραφή. Ωστόσο, το να βρει κανείς τον χρόνο και την έμπνευση να γράψει δεν είναι πάντα εύκολο. Εδώ είναι που οι ασκήσεις δημιουργικής γραφής βοηθούν. Μπορούν ν’ αυξήσουν την παραγωγή ιδεών, να οδηγήσουν στο ξεκίνημα μιας ιστορίας και, ακόμη και αν μερικές φορές καταλήγουν σε αδιέξοδο, δεν παύουν να είναι ένας πολύ καλός τρόπος εξάσκησης των συγγραφικών δεξιοτήτων. Επίσης, αν ο χρόνος που μπορούμε να διαθέσουμε στο γράψιμο είναι περιορισμένος, υπάρχει πληθώρα σύντομων ασκήσεων, για τις οποίες δεκαπέντε με είκοσι λεπτά είναι αρκετά.
Για όλους αυτούς τους λόγους, συγκεντρώσαμε δέκα ασκήσεις δημιουργικής γραφής, από βιβλία και διάφορες σελίδες του Διαδικτύου. Μπορούν να πραγματοποιηθούν ατομικά ή σ’ ένα εργαστήρι δημιουργικής γραφής. Ξεχωρίσαμε τις τρεις τελευταίες ως πιο κατάλληλες για το περιβάλλον του σχολείου, προτείνοντας ταυτόχρονα και τη βαθμίδα της εκπαίδευσης στην οποία θα μπορούσαν να δοκιμαστούν.
[Ατομικές ασκήσεις]
ΑΦΗΓΗΣΗ
Γράφουμε τη φανταστική αυτοβιογραφία μας σε 1-2 σελίδες. (Αν περιέχει και αληθινές πληροφορίες ανάμεικτες με τις ψεύτικες δεν βλάπτει).
Έχουμε γίνει ογδόντα πέντε χρόνων και θυμόμαστε όλα ή κάποια από τα παρακάτω:
(α) το ωραιότερο ταξίδι μας
(β) το καλύτερο παιχνίδι ή κόσμημα που μας δώρισαν
(γ) πόσο ξύλο έχουμε φάει ή έχουμε δώσει
(δ) ποια ένεση είχε πονέσει, ποιο σιρόπι ήταν το πιο σιχαμερό κ.λπ.
(ε) το πιο όμορφο δώρο που κάναμε και σε ποιον
(στ) το νοστιμότερο γεύμα ή δείπνο
(ζ) το πιο αστείο περιστατικό
(η) το καλύτερο χορευτικό φοιτητικό πάρτι
(θ) πότε και πώς γίναμε μούσκεμα στη βροχή
(ι) πότε, πώς και γιατί μεθύσαμε μια φορά.
ΠΗΓΗ: Μίμης Σουλιώτης (2012) , Δημιουργική Γραφή, οδηγίες πλεύσεως (βιβλίο εκπαιδευτικού), Ομάδα εργασίας Αλίκη Συμεωνάκη (συντονίστρια) Μαρίνα Αρμεύτη Ελένη Ζάουρα Χριστίνα Ιωακειμίδου Ειρήνη Λαρδούτσου, Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Υπηρεσία Ανάπτυξης Προγραμμάτων
Καταγράψτε τουλάχιστον δέκα αρχικές φράσεις από διηγήματα που δεν έχετε διαβάσει. Στη συνέχεια, χωρίς να διαβάσετε παρακάτω, γράψτε σε διακόσιες λέξεις τη συνέχεια της αφήγησης, για κάθε μία από τις φράσεις που καταγράψατε.
Γράψτε μια ιστορία από την αφηγηματική σκοπιά ενός εφήβου. Το θέμα μπορεί να είναι ένα ραντεβού ή ένα βράδυ με φίλους. Χρησιμοποιήστε ενεστώτα χρόνο, καθαρή γλώσσα, περιγράψτε με ακρίβεια μικρές λεπτομέρειες και βάλτε σλανγκ στους διαλόγους. Το σκηνικό θα μπορούσε να είναι ένα πάρκο στα προάστεια μιας πόλης. Ξεκινήστε την ιστορία μερικά λεπτά αφότου κάτι δραματικό έχει συμβεί εκεί (π.χ. ένας καβγάς ή μια σύλληψη εγκληματία. Σε 500 λέξεις).
ΠΗΓΗ (για τις δύο ασκήσεις): David Morley (2007), The Cambridge introduction to creative writing, Cambridge University Press, New York
Δημιουργήστε έναν ήρωα με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ενός προσώπου που αγαπάτε. Τα φυσικά χαρακτηριστικά του, όμως, ν’ ανήκουν σε κάποιον που δεν αγαπάτε.
ΠΗΓΗ: http://www.writersdigest.com/online-editor/a-12-day-plan-of-simple-writing-exercise\
Γράψτε για δύο ανθρώπους που βλέπουν ο ένας τον άλλον για πρώτη φορά.
ΠΗΓΗ: http://thinkwritten.com/365-creative-writing-prompts/
ΠΟΙΗΣΗ
7x7x7: Βρείτε το έβδομο βιβλίο από ένα ράφι της βιβλιοθήκης σας. Ανοίξτε το στη σελίδα επτά. Βρείτε την έβδομη πρόταση της σελίδας. Γράψτε ένα επτάστιχο ποίημα που ξεκινά με την πρόταση αυτή.
ΠΗΓΗ: http://writetodone.com/10-best-creative-writing-exercises/
Παρήχηση: Γράψτε ένα ποίημα στο οποίο όλες οι λέξεις σε κάθε στίχο ξεκινούν με το ίδιο γράμμα.
Ένα υπέροχο ποίημα του Καβάφη σε απαγγελία Δημήτρη Χορν. Απολαύστε το!
Φύλλο εργασίας : Θερμοπύλες Κ. Π. Καβάφης Ημερομηνία :
Στο παρακάτω τραγούδι του από το δίσκο Ρεζέρβα (1979) ο Διονύσης Σαββόπουλος δεν κρύβει την αμηχανία του για το ρόλο του ως τραγουδοποιού, όταν πρόκειται να απευθυνθεί στα παιδιά που ζουν στην υποβαθμισμένη περιοχή του Λαυρίου.
Δεν ξέρω τι να παίξω στα παιδιά
στην αγορά στο Λαύριο
είμαι μεγάλος με τιράντες και γυαλιά
κι όλο φοβάμαι το αύριο.
Πώς να κρυφτείς απ’ τα παιδιά
έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα
και μας κοιτάζουν με μάτια σαν κι αυτά
όταν ξυπνούν στις δύο η ώρα
Ζούμε μέσα σ’ ένα όνειρο που τρίζει
σαν το ξύλινο ποδάρι της γιαγιάς μας
Μα ο χρόνος ο αληθινός
σαν μικρό παιδί είναι εξόριστος
Μα ο χρόνος ο αληθινός
είναι ο γιος μας ο μεγάλος κι ο μικρός
Δεν ξέρω τι να παίξω στα παιδιά
μα ούτε και στους μεγάλους
πάει καιρός που έχω μάθει ξαφνικά
πως είμαι ασχημοπαπαγάλος.
Πώς να τα κρύψεις όλα αυτά
έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλοι
και σε κοιτάζουν με μάτια σαν κι αυτά
όταν γυρνάς μέσα στην πόλη
Διαβάστε και προσπαθήστε να πείτε από έξω το μάθημα περπατώντας. Με αυτό τον τρόπο χρησιμοποιείτε το αριστερό και δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου σας γεγονός που θα διευκολύνει τη μνημονική σας ικανότητα.
3.Κάντε ένα διάλειμμα.
Είναι πολύ σημαντικό να διαβάζετε για 30-40 λεπτά και μετέπειτα να κάνετε ένα μικρό διάλειμμα 5-10 λεπτών. Με αυτό τον τρόπο οι πληροφορίες διατηρούνται καλύτερα χωρίς να κατακλύζεται το μυαλό σας από δεδομένα τα οποία δεν μπορεί να «χωνέψει». Όταν επιστρέψετε, πείτε από έξω για άλλη μια φορά τα όσα μάθατε.
4.Τεχνική της επανάληψης:
Διαβάζετε κάθε μία παράγραφο και τη «λέτε» από έξω 3 ή 4 φορές προτού περάσετε στην επόμενη. Εφαρμόστε το για 4 παραγράφους το μέγιστο. Μετέπειτα, πείτε όλα όσα μάθετε από την αρχή, δηλαδή, το περιεχόμενο όλων των παραγράφων.
5.Τεχνική των ακρωνυμίων:
αυτό μπορεί να φανεί χρήσιμο σε περιπτώσεις ασύνδετου σχήματος ή εκμάθησης κατηγοριών/ λίστας στοιχείων κλπ. Για παράδειγμα, «οι πόλεις μεγάλωναν χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είχαν κάποια ομοιότητα με τα βιομηχανικά, εμπορικά, χρηματιστικά, αστικά κέντρα της Δύσης». Το ασύνδετο σχήμα με τα 4 συνεχόμενα επίθετα δυσχεραίνει την απομνημόνευση. Οπότε, μπορούμε να σχηματίσουμε ένα σύντομο ακρωνύμιο το οποίο θα μας θυμίσει τα αρχικά γράμματα και θα βοηθήσει στην ανάκληση της σωστής λέξης.
6. Βγάλτε από μέσα σας τον καλλιτέχνη! Η οπτικοποίηση βοηθάει κατά κύριο λόγο στην κατανόηση. Δεν αποτελεί καθαρή μέθοδο απομνημόνευσης, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με τη μέθοδο 7. Για παράδειγμα, “Ο Πρωταγόρας αναφέρει την κλοπή της φωτιάς ως ύψιστη πράξη φιλανθρωπίας του Προμηθέα και συγχρόνως ως στάδιο της επίπονης πορείας του ανθρώπου από τα δεσμά της βιολογικής ανάγκης στην αυτονομία του νοήμονος όντος.“
Παράδειγμα 1
«Η βιομηχανική επανάσταση, η αύξηση της παραγωγής και η δημιουργία μεγάλων πόλεων δεν θα μπορούσαν να προχωρήσουν χωρίς αυτή τη νέα δυνατότητα που θα εξασφάλιζε την τροφοδοσία των πόλεων με τρόφιμα, τα εργοστάσια με πρώτες ύλες και την αγορά με προϊόντα.»
Πως το θυμάμαι; Βιομηχανική επανάσταση = εργοστάσια←→ πρώτες ύλες. Παραγωγή = Παράγω. Γιατί; Για να τα πουλήσω → αγορά. Ανάπτυξη πόλεων= πώς; Έχω φαί να τους θρέψω → τρόφιμα.