Επιτοίχιοι Πίνακες Αναφοράς

Οι επιτοίχιοι πίνακες αναφοράς δημιουργήθηκαν με σκοπό να πληροφορούν, να προβληματίζουν, αλλά και να χρησιμοποιούνται σε εξωτερικές οργανωμένες δραστηριότητες του σχολείου. Μια πηγή γνώσης, όχι μονο για τους μαθητές, αλλά και για τους επισκέπτες.

2 ΠΙΝ ΑΝΑΦ 1. “Ο Κύκλος του Νερού”

Η εικόνα απεικονίζει το ταξίδι του νερού πληροφορώντας μας για: την “Εξάτμιση”, τη “Συμπύκνωση Υδρατμών” και την “Υγροποίηση”. Τα παιδιά πληροφορούνται από την εικόνα και από τις επεξηγήσεις της.

(Διττή πηγή πληροφόρησης: περιγραφική εικόνα και γραπτός λόγος)

 

3 ΠΙΝ ΑΦ 2. “Τα μέρη του Δέντρου”

Η συγκεκριμένη εικόνα πληροφορεί σχετικά με την ονομασία των μερών του δέντρου: Ρίζες, Κορμός, Φύλλα, Άνθος, Κλαδιά.

 

 

1 ΠΙΝ ΑΝ3. “Η Αλφαβήτα και τα Σχήματα”

Η κάμπια, έχοντας γραμμένα πάνω της τα γράμματα της ελληνικής αλφάβητου (κεφαλαία και πεζά), μπορεί να αξιοποιηθεί σε πάρα πολλά παιχνίδια γραμματισμού, συνδυάζοντας κίνηση και σκέψη. Επίσης, μας δείχνει την αλφαβητική σειρά που μπορεί να μας φανεί χρήσιμη όπως π.χ. σε ομαδικά παιχνίδια.

Επίσης, ζωγραφίσαμε τα σχήματα: τρίγωνο, τετράγωνο, κύκλος, ορθογώνιο, πλάγιο παραλληλόγραμμο, τραπέζιο, εξάγωνο και ρόμβος.

5 αριθμοι 4. “Η Σκάλα των Αριθμών”

Μια σκάλα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πάρα πολλούς τρόπους π.χ. ως πίνακας αναφοράς σχετικά με το πως γράφονται οι αριθμοί και με ποια σειρά, ως παιχνίδι στόχων πετώντας μια μπάλα πάνω της κ.α.

 

 

4 ΠΙΝ ΑΝΑΦ

5. “Το σήμα των Ολυμπιακών Αγώνων”

Ένα πολύ σημαντικό σύμβολο, το σήμα των Ολυμπιακών Αγώνων, μπορεί να αποτελέσει αφόρμηση για πάρα πολλές δραστηριότητες όπως π.χ. ολυμπιακό ιδεώδες, αθλήματα, ήπειροι, ειρήνη, ευγενής άμιλλα κ.α.

5 επιδ π αν6. “Η Υδρόγειος και τα Σημεία του Ορίζοντα”

Στην συγκεκριμένη επιδαπέδια απεικόνιση που κάναμε φροντίσαμε τα σημεία του ορίζοντα να αντιστοιχούν στα πραγματικά. Έτσι, αν πεις σε ένα παιδί κινήσου ένα βήμα ανατολικά, αυτό κοιτώντας την συγκεκριμένη απεικόνιση και χρησιμοποιώντας την ως πυξίδα, θα προσανατολιστεί.