Noisis
8 Ιαν 2018

Τα αρχαιότερα μνημεία στον κόσμο

Συντάκτης: ΓΚΑΓΚΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ | Κάτω από: Εκπαιδευτικό Υλικό, Τέχνη, Χωρίς κατηγορία

Από το ένα σημείο του πλανήτη στο άλλο υπάρχουν κτήρια που δημιουργήθηκαν πολλούς αιώνες πριν, τα οποία δηλώνουν μέχρι σήμερα την παρουσία τους, παραμένοντας στο χώρο όπου κατασκευάστηκαν με λίγες ή περισσότερες φθορές προκειμένου να υπενθυμίζουν στους ντόπιους και ξένους την ιστορία.

Πραγματικά αριστουργήματα Τέχνης

αποτελούν σήμα-κατατεθέν της χώρας όπου βρίσκονται και σπουδαία αξιοθέατα για τους απανταχού τουρίστες. Και επειδή ένα προς ένα έχει τη δική του ιστορία να πει, αξίζει μια βόλτα στα αρχαία μνημεία που υπάρχουν στον κόσμο από τη δημιουργία τους ως σήμερα με ελάχιστες φθορές.

  • Borobudur Temple
  • Jokhang Temple
  • Stupa I
  • ,Castel Sant’Angelo
  • Newgrange – County Meath
  • Παρθενώνας

Τα κυριότερα:

  1. Borobudur Temple
  2. Παρθενώνας

Αυτό το μνημείο του 9ου αιώνα είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο και απαρτίζεται από περισσότερα από 55.000 κυβικά μέτρα. Αποτελείται από εννέα πλατφόρμες, στολισμένες με πάνω από 2.600 ανάγλυφα, και πάνω από 500 αγάλματα του Βούδα. Ο ναός Borobudur  αποτελεί παράδειγμα της μετάβασης στη ζωή. Κάθε ταράτσα  συμβολίζει τα διαφορετικά επίπεδα της σοφίας που πρέπει να περάσει κανείς στη ζωή του για να φθάσει στο διαφωτισμό του Βούδα.

⇒Το πρώτο επίπεδο από τα τρία αίθρια αντιπροσωπεύει τις επιθυμίες του ανθρώπου και πως επηρεάζεται από τα αρνητικά ερεθίσματα, το δεύτερο επίπεδο την ικανότητα του ανθρώπου να αναλάβει τον έλεγχο των αρνητικών επιδράσεων και το υψηλότερο επίπεδο αντιπροσωπεύει έναν κόσμο όπου ο άνθρωπος δεν δεσμεύεται πλέον από τις κοσμικές επιθυμίες.

Ο Παρθενώνας, ναός χτισμένος προς τιμήν της Αθηνάς, προστάτιδας της πόλης της Αθήνας, υπήρξε το αποτέλεσμα της συνεργασίας σημαντικών αρχιτεκτόνων και γλυπτών στα μέσα του 5ου π.Χ. αιώνα. Αποτελεί το λαμπρότερο μνημείο της Αθηναϊκής πολιτείας. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 448/7 π.Χ. και τα εγκαίνια έγιναν το 438 π.Χ., ενώ ο γλυπτός διάκοσμος περατώθηκε το 433/2 π.Χ. Σύμφωνα με τις πηγές, οι αρχιτέκτονες που εργάστηκαν ήταν ο Ικτίνος ο Καλλικράτης και πιθανόν ο Φειδίας που είχε και την ευθύνη του γλυπτού διάκοσμου.

∏ Ο Παρθενώνας παρουσιάζει τέλεια αρμονικές αναλογίες μέχρι την παραμικρή του λεπτομέρεια· μολονότι ο ναός αυτός ήταν μεγαλύτερος από τους άλλους δωρικούς ναούς της εποχής του, οι αναλογίες του ήταν τόσο αρμονικές, ώστε να του προσδίδουν εκπληκτική ομοιογένεια μορφής, μνημειώδη μεγαλοπρέπεια και πρωτοφανή χάρη σε σύγκριση με τους πιο βαρείς δωρικούς προκατόχους του.

 

Ετικέτες:

Τα σχόλια είναι κλειστά.