Η 21η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού.
Να ένα εκπληκτικό έναυσμα για να μιλήσουμε στα παιδιά μας για τον πολιτισμό, με απλά λόγια.
Μπορούμε να αρχίσουμε συζητώντας γενικά για την έννοια της λέξης.
Πολιτισμός
είναι όλα αυτά που καταφέρνει ο άνθρωπος να φτιάξει, να κατασκευάσει, να γράψει, να ζωγραφίσει, να χτίσει, να συνθέσει και που αναπαριστούν την κοινωνία και την εποχή στην οποία ζει.
Έπειτα, μπορούμε να μιλήσουμε για όλα αυτά που συνθέτουν αυτό που λέμε πολιτισμός. Μπορούμε να μιλήσουμε για τις τέχνες – τη λογοτεχνία, τον χορό (εδώ μπορείτε να δείτε διάφορους παραδοσιακούς χορούς της Ελλάδας), το θέατρο, τον κινηματογράφο, τη μουσική (μπορούν εδώ τα παιδιά να ακούσουν Το Παλάτι του Βασιλιά του Βουνού του Edvard Grieg ή τον Χορό της Νεράιδας των Ζαχαρωτών του Tchaikovsky εδώ), τη ζωγραφική, την αρχιτεκτονική, τη γλυπτική, τα τεχνολογικά επιτεύγματα κ.α.
Μπορούμε στη συνέχεια να συζητήσουμε με τα παιδιά, σχετικά με το πού βρίσκουμε τον πολιτισμό, πού ερχόμαστε σε επαφή με αυτόν: στα αρχαιολογικά μνημεία, σε μουσεία, σε συναυλίες, σε θεατρικές παραστάσεις, μέσα από βιβλία και ποιητικές συλλογές κ.α.
Κλείνοντας μπορούμε να αναφερθούμε σε μεγάλους Ελληνικούς και μη πολιτισμούς.
Εδώ μπορούμε να παρακολουθήσουμε πώς έμοιαζε παλιά το Ανάκτορο του Νέστορος που βρίσκεται στη Χώρα Μεσσηνίας (Μυκηναϊκός Πολιτισμός).
Εδώ μπορούμε να δούμε σε 3D αναπαράσταση πώς ήταν η Κνωσός (Μινωικός Πολιτισμός).
Εδώ μπορούμε να δούμε ένα σύντομο βίντεο σχετικά με την Ιστορία και τον Πολιτισμό στις Κυκλάδες (Κυκλαδικός Πολιτισμός). Επίσης, μιας και στις 18 Μαΐου ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων, μπορούμε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (πατήστε εδώ), να δούμε πολλά από τα αντικείμενα του μουσείου, να γνωρίσουμε τα παιχνίδια με τα οποία έπαιζαν τα παιδιά εκείνης της εποχής και να φτιάξουμε κάποια από αυτά, να γνωρίσουμε τη διατροφή των αρχαίων Ελλήνων, πώς ντύνονταν κ.α.
Όποιες κατασκευές ή ζωγραφιές φτιάξουν τα παιδιά, θα χαρώ να τις δω στο e-class μας!