Η Άνοιξη έχει μπει για τα καλά…
…και τα παιδιά δυσκολεύονται ακόμα περισσότερο να μείνουν περιορισμένα στο σπίτι χωρίς δραστηριότητες (φυσικές ή πνευματικές) που έκαναν στο σχολείο. Γι’ αυτό .. ας φέρουμε εμείς τις δραστηριότητες στο σπίτι! Είμαι σίγουρη ότι πολλά από τα πράγματα που θα προτείνω στο blog τα έχετε ήδη δοκιμάσει. Ένας γονιός γίνεται εφευρετικός όταν χρειάζεται! Ίσως βρείτε κάτι διαφορετικό που δεν έχετε δοκιμάσει ακόμα.
1.Ασχοληθείτε με κατασκευές
Δε χρειάζεστε ιδιαίτερα υλικά. Με ότι έχετε στο σπίτι!
Χαρτιά, χαρτόνια, υφάσματα, κάλτσες, παλιά μπλουζάκια, λαστιχάκια, χαρτιά ρολού τουαλέτας ή κουζίνας, χαρτί γκοφρέ, κουτιά από δημητριακά που μπορούν να βαφτούν, κόλλα και οτιδήποτε άλλο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να φτιάξουν μια κατασκευή τα παιδιά. Προτείνετέ τους εσείς ιδέες ή ακόμα καλύτερα αφήστε τα να φανταστούν τα ίδια τι θέλουν να δημιουργήσουν.
Μπορείτε επίσης να δουλέψετε με υλικά από τη φύση. Μικρά κλαδάκια, λουλούδια, μικρές πετρούλες, χαλικάκια, κοχύλια που μαζέψατε το καλοκαίρι, κανέλα, όσπρια, ρύζι και πολλά άλλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υλικά που θα κολληθούν πάνω σε ένα χοντρό χαρτόνι (π.χ. κουτί από παπούτσια ή κουτί από δημητριακά). Μεγάλες πέτρες μπορείτε, αφού τις πλύνετε, να τις βάψετε και να τις διακοσμήσετε στον κήπο ή στο σπίτι.

2.Ασχοληθείτε με κηπουρική

Κάντε τα παιδιά τους μικρούς σας βοηθούς στον κήπο ή στις γλάστρες στο μπαλκόνι σας. Δείξτε τους πώς να περιποιούνται τα φυτά και αναθέστε τους το καθημερινό πότισμα, κάτι που βοηθάει στην ανάπτυξη υπευθυνότητας σε αυτά. Μπορείτε ακόμα να φυτέψετε μαζί ένα νέο φυτό και να φτιάξετε ταμπελάκια με το όνομά του ή με το όνομα που θα του δώσουν τα παιδιά.
3. Φανταστικό παιχνίδι
Φτιάξτε οχυρά και κάστρα χρησιμοποιώντας τις μαξιλάρες του καναπέ, σεντόνια, κουβέρτες, μανταλάκια, καρέκλες! Φτιάξτε στέμματα για πριγκίπισσες, σπαθιά από χαρτόνι για ιππότες ή οτιδήποτε άλλο επιτάσσει η ιστορία που θα παίξετε. Έπειτα σκεφτείτε τους ρόλους που θα υποδυθείτε και ξεκινήστε το παιχνίδι ρόλων.
4. Φροντίστε για τη φυσική τους κατάσταση
Για τα παιδιά συνιστάται σε αυτή την περίοδο του περιορισμού στο σπίτι, μία ώρα σωματική άσκηση την ημέρα και 30 ΄ σωματικής άσκησης για τους ενήλικες. Είτε αυτό μεταφράζεται σε μια βόλτα τον σκύλο, σε έναν περίπατο, σε μία σύντομη ποδηλατάδα ή σε εκγύμναση στο σπίτι, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κινηθεί το παιδί!
5. Εισάγετε μια ρουτίνα
Τα παιδιά αγαπούν τη ρουτίνα όσο και αν γκρινιάζουν σχετικά με πράγματα που θα πρέπει να κάνουν. Τα κάνει να αισθάνονται ασφαλή, αφού γνωρίζουν επακριβώς πότε θα κάνουν το κάθε πράγμα και τι θα ακολουθήσει στη συνέχεια. Φτιάξτε μαζί ένα ημερήσιο πρόγραμμα για τις καθημερινές ημέρες, όπως για παράδειγμα:
- το πρωί ντύνομαι, παίρνω το πρωινό μου, βουρτσίζω δόντια, και διαβάζω λίγο,
- το μεσημέρι τρώω το μεσημεριανό μου και ξεκουράζομαι ή ασχολούμαι με μία ήρεμη δραστηριότητα όπως ζωγραφική ή διάβασμα ενός βιβλίου,
- το απόγευμα κάνω κάποια φυσική δραστηριότητα μαζί με τους γονείς μου και παιχνίδι
- το βράδυ ετοιμάζομαι για ύπνο.
Είναι πολύ σημαντικό να μην ξεφύγουν πολύ από την ώρα του βραδινού ύπνου (το να ξεφεύγουν λίγο είναι αναπόφευκτο καθώς δεν κουράζονται πια τόσο!). Περιορίστε όσο μπορείτε την ώρα έκθεσης σε οθόνες -όσο γίνεται (καθότι χρησιμοποιούμε τις οθόνες στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση)- στη μισή με 1 ώρα καθημερινά για το σύνολο των οθονών (κινητό, tablet, Η/Υ, τηλεόραση).
6. Αναθέστε στα παιδιά ένα καθήκον
Για παράδειγμα μπορείτε να τους αναθέσετε να ξεκαθαρίσουν ποια παιχνίδια δε χρειάζονται πια, ποια ρούχα δεν φοράνε πλέον ή ποια αντικείμενα στο δωμάτιό τους δεν χρησιμοποιούν και θα μπορούσαν έστω προσωρινά να φυλαχτούν. Η κυκλική χρήση παιχνιδιών είναι ένας καλός τρόπος για να μη βαριούνται τα παιδιά με τα παιχνίδια τους: ανά τακτά διαστήματα τα παιχνίδια με τα οποία δεν έχουν παίξει για καιρό τα φυλάσσουμε στην αποθήκη ή σε κάποιο άλλο μέρος και τα ξαναεμφανίζουμε μετά από λίγο. Τα παιδιά θα τα αντιμετωπίσουν σαν καινούργια! Τότε, θα φυλάξουμε στην αποθήκη αυτά με τα οποία έπαιζαν έως εκείνη τη στιγμή, ανακυκλώνοντας έτσι τα παιχνίδια τους και ανανεώνοντας το ενδιαφέρον τους.
Επίσης, ένας οργανωμένος χώρος στο δωμάτιο των παιδιών τα βοηθά να επιλέξουν πιο εύκολα αυτό με το οποίο θέλουν να ασχοληθούν εφόσον έχουν όλες τις διαθέσιμες επιλογές μπροστά τους και όχι … χωμένες κάτω από άλλα αντικείμενα!
7. Δώστε στα παιδιά μια παλιά φωτογραφική μηχανή και δείξτε τους πώς να τη χρησιμοποιούν!

Θα εκπλαγείτε με το πόσο ωραίες φωτογραφίες μπορούν να τραβήξουν τα παιδιά από πράγματα που εμείς δεν είχαμε καν παρατηρήσει! Είτε μέσα ή έξω από το σπίτι στην αυλή σας, στο μπαλκόνι σας, αναθέστε τους να απαθανατίσουν ότι εκείνα θεωρούν όμορφο.
8. Αφήστε τα παιδιά να βαρεθούν!
Ως γονείς τρέχουμε να κρατάμε τα παιδιά μας απασχολημένα για να προλάβουμε την γκρίνια που συνοδεύει τη βαρεμάρα. Κι όμως αυτό δεν είναι καλό! Τα παιδιά πρέπει να μάθουν ότι είναι φυσιολογικό να βαριούνται! Και πρέπει να το μάθουν διότι ένα παιδί το οποίο είναι μονίμως απασχολημένο με κάτι, μεγαλώνει αντιλαμβανόμενο ότι αυτό είναι το φυσιολογικό και όταν αργότερα στη ζωή του, σε μία δεδομένη στιγμή δεν θα έχει κάτι με το οποίο να ασχοληθεί, τότε δε θα μπορέσει να εφεύρει τρόπους να απασχολήσει τον εαυτό του. Επίσης παιδιά που μονίμως ασχολούνται με κάτι, μεγαλώνοντας -ακριβώς επειδή έχουν περάσει τη ζωή τους έχοντας διαρκώς ένα ερέθισμα- βαριούνται πολύ εύκολα με τα πάντα και ψάχνουν πάντα κάτι νέο να ασχοληθούν το οποίο και βαριούνται επίσης εύκολα. Ως αποτέλεσμα νιώθουν ανικανοποίητα, νιώθουν ότι δεν υπάρχει τίποτα να ανακαλύψουν, ότι τίποτα δεν τους προσφέρει τον ενθουσιασμό που προσφέρει η επαφή με κάτι καινούργιο.
Όταν αντίθετα ένα παιδί αφήνεται να βαρεθεί, αναγκάζεται να βρει μόνο του τρόπους να αυτοαπασχοληθεί, να γίνει εφευρετικό, δημιουργικό, ενεργητικό (πάντα βέβαια με την εξ αποστάσεως επίβλεψη του γονέα). Μαθαίνει να ανακαλύπτει νέους τρόπους για να παίξει ένα παιχνίδι, μαθαίνει ότι ως παιδί δεν μου αρέσει πάντα να ασχολούμαι με τα ίδια πράγματα, μαθαίνει να εξερευνά ακόμα και τα πιο απλά προκειμένου να περάσει τον χρόνο του.
Πειραματιστείτε με αυτές τις ιδέες, τροποποιήστε τις, υιοθετήστε αυτές που ανταποκρίνονται στον χαρακτήρα του παιδιού σας!
Την αρχική εικόνα τη δανείστηκα από εδώ.
Τι να κάνω, τι να κάνω…. #1 από The Bookworm @home διατίθεται με άδεια χρήσης Creative Commons -Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή4.0.