Το blog  του 1ου ΓΕΛ Αλίμου για το θέατρο

Ο φιλάργυρος

Τη Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014 η ομάδα του προγράμματος

« Θεατρική Παιδεία» παρακολούθησε την παράσταση

«Ο φιλάργυρος»

FILARGIROS_1

Κομωδία του Μολιέρου Διαρκεια : 100 ‘
Σκηνοθ.:Γ. Μπέζος
Ερμηνεύουν: Γ. Μπέζος, Δ. Λαμπρόγιαννη, Κ. Γαβαλάς, Π. Κατσώλης, Ντ. Στασινοπούλου. Σκην.-κοστ.: Γ. Πάτσας. Μουσ.: Κ. Μαραβέγιας. Φωτ.: Χρ. Τζιόγκας.

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ (Κεντρική Σκηνή) Αγ. Κωνσταντίνου 22-24,Κέντρο  Τηλ : 2105288170

 

Η ομάδα των σχολιαστών 

Αφροδίτη Βασιλακοπούλου  Τζοβάνα Γκουντάνα

Ο Φιλάργυρος του Μολιέρου, μια διαχρονική     παράσταση, μας μεταφέρει στο Παρίσι του 17ου αιώνα. Σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής ταυτίζονται στο πρόσωπο του γνωστού σε όλους μας κωμικού, Γιάννη Μπέζου. Πρόκειται για μια κωμωδία η οποία προβάλλει τις έννοιες της απληστίας και της φιλαργυρίας. Ειδικότερα, ο κεντρικός ήρωας Αρπαγκόν, είναι ένας άπληστος άνθρωπος ο οποίος κάνει τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να διαφυλάξει την περιουσία του. Ο Γιάννης Μπέζος, στο ρόλο του Αρπαγκόν, συνδυάζει το κωμικό με το τραγικό στοιχείο και προβάλλει με την υπερβολή των πράξεών του, και την γελοία αλλά και την τραγική όψη της φιλαργυρίας. Το κωμικοτραγικό αυτό πρόσωπο, εμπλέκεται στην προσωπική ζωή των παιδιών του, επιβάλλοντάς τους γάμους της επιλογής του, οι οποίοι θα του εξασφαλίσουν περισσότερο χρήμα. Η παράσταση κλείνει με τον πρωταγωνιστή Γιάννη Μπέζο να συνειδητοποιεί το τραγικό αυτό ανθρώπινο ελάττωμα της φιλαργυρίας.

Η παράσταση επενδύεται με πλούσια και ευχάριστη μουσική. Σε πολλά σημεία της παράστασης γίνονται εμφανείς οι φωνητικές ικανότητες όλων των ηθοποιών. Τα μουσικά αυτά ακούσματα, συνοδεύονται από πιάνο, κλαρινέτο και σαξόφωνο, τα οποία χειρίζονται εξαιρετικά οι Κώστας Κοράκης και Γιώργος Τσούρης.

Δυσάρεστο ξάφνιασμα για εμάς ήταν η επιλογή σύγχρονων κοστουμιών για μια παράσταση που τοποθετείται στα τέλη του 17ου αιώνα. Θα μας άρεσε οι ηθοποιοί να ταιριάζουν ολοκληρωτικά με τους ρόλους τους, επιλέγοντας ρούχα εποχής ώστε να ταυτίζονται και εμφανισιακά με τα πρόσωπα που υποδύονται.

Οι ηθοποιοί όμως, απέδωσαν εξαιρετικά τους ρόλους τους, σε μια τελικά ευχάριστη για το κοινό παράσταση η οποία προκαλεί σκέψεις για σύγχρονα και διαχρονικά κοινωνικά θέματα, όπως τον άνισο καταμερισμό του πλούτου, και την προσπάθεια μερικών να πλουτίσουν ακόμη περισσότερο, αδικώντας τους κοντινούς τους ανθρώπους.

 

Η ομάδα των δημοσιογράφων 

Ισαβέλλα Κασαλιά        Ειρήνη Λαγογιάννη

IMG_7944

Αφήστε μια απάντηση