Mε τον καθηγητή Stephen Miller στην Αρχαία Νεμέα, αναβιώνοντας τους Νέμεους Αγώνες

Επιλέξαμε να βρεθούμε αυτή τη μέρα, 4η Πανελλήνια Μέρα Σχολικού Αθλητισμού, στην αρχαία Νεμέα και να βιώσουμε το πνεύμα του αθλητικού ιδεώδους στην ιερή αρχαία γη.

Μας περίμενε και μας μίλησε ο κ. Stephen Miller, ο Αμερικανός, Καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Berkeley και επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, που έφερε στο φως το στάδιο όπου διεξάγονταν τα Νέμεα, αναστήλωσε τον αρχαίο Ναό του Δία, διενήργησε ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο, οργάνωσε την έκθεση του αρχαιολογικού μουσείου.

Επισκεφθήκαμε τα γραφεία του «Συλλόγου για την Αναβίωση των Νεμέων αγώνων», που έχει ως σκοπό «να αναβιώσουν τα Νέμεα σαν μια διεθνής αθλητική συνάντηση όχι για τους επαγγελματίες αθλητές, αλλά για τον μέσο άνθρωπο ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, εθνικότητας, γλώσσας ή θρησκείας». Είδαμε τη φωτογραφική έκθεση και βίντεο σχετικά με την αναβίωση των Νεμέων, που άρχισε το 1996 και έκτοτε τελούνται κάθε τέσσερα χρόνια, με την συμμετοχή εκατοντάδων αθλητών κάθε ηλικίας από όλον τον κόσμο.

Στο αρχαίο στάδιο της Νεμέας, το πιο καλοδιατηρημένο στάδιο του αρχαίου κόσμου, διοργανώσαμε αγώνες δρόμου και μπήκαμε στη θέση των αρχαίων αθλητών και φιλάθλων. Οι συμμετέχοντες αγωνίστηκαν ξυπόλυτοι, φορώντας έναν λευκό χιτώνα χωρισμένοι ανά φύλο και ηλικία. Μπήκαν στο στάδιο από την αρχαία θολωτή είσοδο και εκκίνησαν από τη λίθινη αφετηρία με το πρόσταγμα «Άφιτε!» όπως συνέβαινε και στην αρχαιότητα, οι νικητές έδεσαν μια κορδέλα στο κεφάλι.

Ευχαριστούμε θερμά
 τον κ. Μίλλερ για την τιμή που μας έκανε να μας γνωρίσει ο ίδιος τα «παιδιά του», όπως αποκαλούσε τα ευρήματα της αρχαιολογικής του σκαπάνης,
 τα μέλη του «Συλλόγου για την Αναβίωση των Νεμέων αγώνων» για την ενημέρωση και τη συμβολή του στους δικούς μας αγώνες αναβίωσης των Νεμέων,
 τον γυμναστή μας, κ. Ευ. Ανδριανάκο για τη διοργάνωση του εγχειρήματος, και τη γυμνάστριά μας κ. Α. Δράκο.

Συγχαίρουμε όλους τους μαθητές για την άψογη παρουσία τους, και δίνουμε ραντεβού στον ίδιο χώρο, τον Ιούνιο του 2020, για να πάρουμε μέρος στην έβδομη Νεμεάδα!

Περισσότερες πληροφορίες για την αναβίωση των Νεμέων: www.nemeangames.org

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση