Παιδική εργασία στη Λατινική Αμερική. 48 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ

Η παιδική εργασία είναι η σύγχρονη δουλεία

Του ΙΑΣΟΝΑ ΠΙΠΙΝΗ

9/2/2010. Η παιδική εργασία είναι η σύγχρονη δουλεία. Μικρά παιδιά ηλικίας ακόμη και 5 ετών, αντί να παίζουν ή να πηγαίνουν στο σχολείο υποχρεώνονται να εργάζονται και μάλιστα, πολλές φορές κάτω από τις πιο σκληρές και απάνθρωπες συνθήκες, σε ορυχεία ή στους δρόμους. Παρ΄ότι τα δικαιώματα των παιδιών προστατεύονται από διεθνείς συνθήκες ακόμη και σήμερα σε πολλές χώρες του κόσμου όπως και στη Λατινική Αμερική, το φαινόμενο ανθεί. Υπολογίζεται ότι περίπου 246 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο ηλικίας 5 έως 17 χρόνων εργάζονται. Από αυτά τα παιδιά -σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας- τα 179 εκατομμύρια εργάζονται σε δουλειές πολύ σκληρές οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την φυσική και πνευματική τους ακεραιότητα.

“Τα ξημερώματα πουλούσαμε “πάντσος” (χοτ ντογκ) και το βράδυ φυλάγαμε αυτοκίνητα σε ένα πάρκινγκ. Καθάριζα παπούτσια στην πόλη αλλά συνέχιζα να πηγαίνω στο σχολείο. Όταν έγινα 10 χρονών είχα πλέον κουραστεί από το να δουλεύω τόσο πολύ”, (Άνχελ Μπογαρίν από την Ουρουγουάη)

Οι αριθμοί της ντροπής
► Μόνο στη Λατινική Αμερική υπάρχουν 48 εκατομμύρια παιδιά που εργάζονται

► Κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο 22 χιλιάδες παιδιά πεθαίνουν από αιτίες που σχετίζονται με την εργασία

► Περίπου 8,4 εκατομμύρια παιδιά είναι θύματα δουλείας και πορνείας.

► Επιπλέον περισσότερα από 100 εκατομμύρια από αυτα τα παιδιά δεν πηγαίνουν στο σχολείο.

► Οι περιοχές όπου εντοπίζεται έντονα το πρόβλημα της παιδικής εργασίας είναι: Ασία, Αφρική, Λατινική Αμερική και Καραϊβική, Μέση Ανατολή.

Λατινική Αμερική

Το σκηνικό στη Λατινική Αμερική είναι εφιαλτικό. Στη Βραζιλία 7 εκατομμύρια παιδιά αναγκάζονται ή υποχρεώνονται να εργάζονται. Στη Βραζιλία, στην Κολομβία και το Εκουαδόρ ένα ποσοστό 20% των παιδιών ηλικίας 10 με 14 χρόνων, εργάζεται σε σπίτια. Περισσότερα από 2 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 5 με 15 χρόνων εργάζονται σε αγροτικές δουλειές στη Γουατεμάλα, στην Ονδούρα, στην Νικαράγουα και στον Παναμά.

Περού και Βολιβία

Σε ορυχεία εργάζονται περίπου 500 χιλιάδες παιδιά στο Περού και 13.500 στη Βολιβία. Στο Εκουαδόρ περίπου 314 χιλιάδες παιδιά εργάζονται, σε έναν πληθυσμό 12 εκατομμυρίων κατοίκων. Αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία, στις πιο φτωχές χώρες της Καραϊβικής όπως Μπελίσε, Γκουγιάνα και Σουρινάμ η παιδική εργασία είναι ένα πρόβλημα που οξύνεται.

Κολομβία

Υπολογίζεται ότι 4 με 6 χιλιάδες παιδιά αποτελούν μέρος των παραστρατιωτικών οργανώσεων στην Κολομβία όπου έχουν μετατραπεί σε σκληρούς πολεμιστές. Η εκπαίδευση τους περιλαμβάνει πολλά βασανιστήρια και δοκιμασίες. Πολλά από αυτά τα παιδιά σκοτώνονται σε μάχες.

Αργεντινή

Στην Αργεντινή η εταιρεία Nuestra Huella που εξάγει κοτόπουλα στην Γερμανία, στην Ιταλία, στη Γαλλία, στην Ισπανία και στην Κίνα, έχει κατηγορηθεί ότι απασχολεί χιλιάδες παιδιά στα εργοστάσια και φάρμες. Περίπου 57 χιλιάδες αγόρια και κορίτσια εργάζονται ως ρακοσυλλέκτες, μαζεύουν χαρτόνια από τους δρόμους.

“Η φτώχεια είναι ένας σημαντικός παράγοντας αλλά υπάρχουν και άλλες αιτίες που γεννούν την παιδική εργασία όπως είναι η πολιτική και οικονομική αστάθεια, οι ανισότητες, η μετανάστευση, η εκμετάλλευση, οι πολιτιστικές πρακτικές, η έλλειψη εργασίας, η έλλειψη εκπαίδευσης” αναφέρει έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας.

Χιλιάδες παιδιά δουλεύουν στα ορυχεία
Ένας από τους τομείς που ανησυχούν περισσότερο τους διεθνείς οργανισμούς που ασχολούνται με τα δικαιώματα των παιδιών είναι η εργασία στα ορυχεία. Σύμφωνα με υπολογισμούς στα ορυχεία εργάζονται περίπου ένα εκατομμύριο παιδιά και έφηβοι. Τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά εργάζονται σε μικρές βιομηχανίες που δεν έχουν άδεια και τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας.
Οι εργασίες που συνήθως κάνουν τα παιδιά είναι: να δουλεύουν σε σπίτια, στην αλιεία, σε εργοστάσια, σε ορυχεία, σε βιομηχανίες, στους δρόμους ή στην πορνεία.

Η Βραζιλία, η Γουατεμάλα, το Μεξικό, το Περού και η Βολιβία είναι οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά παιδικής εργασίας στη Λατινική Αμερική.

Μεγάλες εταιρείες στηρίζουν την παραγωγή τους εκμεταλλευόμενοι παιδιά
Η Οργάνωση Human Rights Watch σε μια έκθεση της αναφέρει ότι “εντόπισε παιδιά στο Εκουαδόρ τόσο νέα, ακόμη και 8 ετών, να εργάζονται σε φυτείες μπανάνας σε συνθήκες απαράδεκτες και σκληρές. Chiquita, Del, Monte, Dole, La Favorita, Bonita κατηγορήθηκαν επειδή χρησιμοποιούσαν φυτείες όπου εργάζονταν παιδιά. Η ιστοσελίδα Taringa δημοσίευσε έναν μακρύ κατάλογο με 81 εταιρείες σε Ευρώπη και Αμερική οι οποίες χρησιμοποιούν στην δουλειά μικρά παιδιά. Στον κατάλογο αυτό περιλαμβάνονται κορυφαίες εταιρείες αθλητικών παπουτσιών στις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν εργοστάσια για να παράγουν τα προϊόντα τους στην Ασία, ευρωπαϊκές εταιρείες τηλεπικοινωνιών και πολλοί πολυεθνικοί κολοσσοί.

Η παιδική εργασία δεν υπάρχει μόνο επειδή είναι μέρος του εμπορίου. Τα παιδιά – σκλάβοι δεν είναι μόνο θύματα της πολιτιστικής “καθυστέρησης” σε πολύ φτωχές χώρες αλλά και ένα εργαλείο του διεθνούς εμπορικού πολέμου.

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση