Συμμετοχή του 5ου ΓΕΛ Σερρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων Ελλάδας 2014

0

Συγγραφέας: ΘΑΝΑΣΟΥΔΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ | Κατηγορία Διαγωνισμοί, Καινοτόμες διδακτικές πρακτικές | , στις 14-01-2015

 

Συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων Ελλάδας

5ο ΓΕΛ Σερρών

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων – European Youth Parliament (Ε.Κ.Ν. – E.Y.P.) είναι ένας θεσμός που καθιερώθηκε το 1987 στο Φοντενεμπλό της Γαλλίας με στόχο, να προωθήσει την ευρωπαϊκή διάσταση στην εκπαίδευση. Σκοπός του είναι να δώσει σε μαθητές Λυκείου την ευκαιρία να αποκτήσουν μια πολύτιμη εκπαιδευτική εμπειρία μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα που ενισχύουν την κατάρτιση των μελλοντικών Ευρωπαίων Πολιτών και συμβάλλουν στην κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στα προγράμματα αυτά, οι νέοι Ευρωπαίοι εκφράζουν ελεύθερα τις προσωπικές τους απόψεις, ενώ καλούνται να πάρουν θέση πάνω σε επίκαιρα θέματα μέσα σε ένα χώρο πολιτικοποιημένο, ανεπηρέαστο ωστόσο από τα εκάστοτε κομματικά συμφέροντα. Έτσι, τους δίνεται η ευκαιρία να συμμετέχουν σε μια πρακτική, ρεαλιστική εμπειρία προσομοίωσης των λειτουργιών και της διαδικασίας λήψης αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.1η

 

 

 

 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων αριθμεί 35 (τριάντα πέντε) σωματεία υπό την αιγίδα του, που ευθύνονται για την προώθηση των στόχων και των δράσεων του, στην εκάστοτε χώρα. Συγκροτεί 3 (τρεις) Διεθνείς συνόδους κάθε χρόνο, με τη συμμετοχή νέων 16 – 23 ετών, σε όλα τα γεωγραφικά μήκη της Ευρώπης. Από το 1989 και εξής, Ελληνικές αποστολές λαμβάνουν μέρος τακτικά κάθε χρόνο στις συνόδους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων. Ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός συμμετοχών οδήγησε το Ε.Κ.Ν. να διοργανώσει συνόδους και σε άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις, η πρώτη εκ των οποίων ήταν η Θεσσαλονίκη το 1989. Τον Μάρτιο του 1997, το Ε.Κ.Ν.Ε. διοργάνωσε την 24η Διεθνή Σύνοδο του Ε.Κ.Ν. στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης «Θεσσαλονίκη 1997». Η επιτυχία της Συνόδου, η εμπειρία που αποκτήθηκε κατά την προετοιμασία της, καθώς και η θέληση για το άνοιγμα του θεσμού εκτός των ορίων της Θεσσαλονίκης έδωσαν το έναυσμα για την επέκταση του θεσμού και σε άλλους νομούς της χώρας. Το 2000 διοργάνωσε την 33η Διεθνή Σύνοδο στην Αθήνα με εξίσου μεγάλη επιτυχία.

Τον Απρίλιο του 2011, φιλοξενήθηκε στην Αθήνα η 66η Διεθνής Σύνοδος με τη συμμετοχή περισσότερων από 300 νέων από 31 χώρες της Ευρώπης.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων Ελλάδος- European Youth Parliament Greece (Ε.Κ.Ν.Ε.- E.Y.P. – Greece), είναι ένα σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, το οποίο συγκροτήθηκε το 1992 (εγκεκριμένο από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, με την υπ΄ αριθμό 8671/95 απόφαση του) και εδρεύει μόνιμα στη Θεσσαλονίκη (άρθρο 2 του καταστατικού). Το Ε.Κ.Ν.Ε. είναι ο επίσημος φορέας του Ε.Κ.Ν. στη χώρα μας και του έχει ανατεθεί, μεταξύ άλλων, η επιλογή και η προετοιμασία των ελληνικών αποστολών που εκπροσωπούν την Ελλάδα στις Διεθνείς Συνόδους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων.

(πηγή: http://eypgreece.org)

5ηΌσοι ενδιαφέρονται να γίνουν μέλη του Ε.Κ.Ν.Ε. αρκεί να συμπληρώσουν την αίτηση μέλους και να την στείλουν στο eyp.greece@gmail.com.

 

 

 

 

Η Συνδιάσκεψη

Η επετειακή 30ή Εθνική Συνδιάσκεψη Επιλογής είναι μια μοναδική εκδήλωση που θα συγκεντρώσει περισσότερους από 120 νέους των Γενικών Λυκείων της Β.Ελλάδας από την 19η έως την 21η Δεκεμβρίου 2014. Οι συμμετέχοντες θα γνωριστούν, θα συζητήσουν επίκαιρα θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής, θα εκφράσουν τις απόψεις τους και θα βιώσουν μια εμπειρία μη τυπικής και άτυπης μάθησης, με έμφαση στην ιδιότητα του Ευρωπαίου πολίτη.

Στις Τελετές Έναρξης και Λήξης ,την επετειακή 30η ΕΣΕ θα χαιρετήσουν επίσημοι προσκεκλημένοι ενώ στη βάση της θεματικής του συνεδρίου θα προσκληθούν , επιπλέον , να συμμετάσχουν σε συζήτηση παρουσία κοινου (panel discussion) καταξιωμένοι ομιλητές από το κοινωνικό γίγνεσθαι.

1. Συντονίστρια συζήτησης: Έφη Βουτυρά, Καθηγήτρια Σλαβικών Σπουδών Παν/μίου Μακεδονίας

2. Γραμματέας του Συλλόγου Ελλήνων γυναικών Ρομά: Κατερίνα Μπεμπέ

3. Μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου υποστήριξης διεμφυλικών (διαφυλικών): Άννα Απέργη

4. Πρόσφυγας από το πρώην Κουρδιστάν, υποψήφιος διδάκτορας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπ/σης του ΑΠΘ: Μπορά Μουράτ Μπαχός

5.   Ψυχολόγος, μεταπτυχιακό δίπλωμα στην ψυχική ασθένεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό

6. Μέλος του ΕΚΝΕ, νομικός: Δήμος Παπαδημητρίου

Πληροφορίες σχετικά με τις “Εθνικές Συνδιασκέψεις Επιλογής” του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδος

Η συνδιάσκεψη έχει διάρκεια 3 ημερών. Στο πλαίσιό της, οι μαθητές θα ασχοληθούν στις Επιτροπές τους με διαφορετικά θέματα ευρύτερου ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Κάθε μαθητής μετά την επιβεβαίωση της συμμετοχής, θα λάβει ενημερωτικό e-mail με οδηγίες για να δηλώσει τα βιογραφικά στοιχεία του και την επιτροπή της Επιλογής του κάνοντας παράλληλα προετοιμασία πάνω στο προεπιλεγμένο θέμα μέχρι την ημέρα της Συνδιάσκεψης.

Γλώσσα εργασίας της Συνδιάσκεψης είναι η αγγλική.

Δομικά Στοιχεία:

3η

Την πρώτη ημέρα, οι συμμετέχοντες από τις αποστολές των σχολείων (delegates) χωρίζονται σε επιτροπές (committees) και μέσα από δραστηριότητες γνωρίζονται μεταξύ τους (teambuilding) και δένονται σαν ομάδα, με σκοπό τη συναδέλφωση το δέσιμο της ομάδας και την ομαδοσυνεργατική επίλυση προβλημάτων σε ένα απαιτητικό περιβάλλον.Το Teambuilding θα λάβει χώρα στο συγκρότητα του Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης. Τη δεύτερη μέρα διεξάγονται οι συζητήσεις στις επιτροπές (committee work), οι οποίες καταλήγουν ομόφωνα σε ένα Ψήφισμα (Resolution) ανά επιτροπή. Οι εργασίες των Επιτροπών θα φιλοξενηθούν στο πρώην ξενοδοχείο <Βιέννη>(Mediterranean College).Την τρίτη μέρα παρουσιάζονται στην Ολομέλεια (General Assembly) τα Ψηφίσματα όλων των επιτροπών και ακολουθεί διάλογος με βάση αυτά, ώστε να επικυρωθούν ή όχι από το σύνολο των delegates.Η Ολεμέλεια της επετειακής 30ης Εθνικής Συνδιάσκεψης Επιλογής θα λάβει χώρα στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ.

Όσα ψηφίσματα εγκριθούν από την Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης θα αποτελέσουν τις προτάσεις των νέων μαθητών και θα αποσταλούν από το Ε.Κ.Ν.Ε σε πολιτικούς και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς.

Στόχος:

Οι προαναφερθείσες διαδικασίες που ακολουθούνται προσομοιώνουν τις εργασίες που διεξάγονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στη διάρκεια του συνεδρίου ο μαθητής αντιλαμβάνεται την αξία του λόγου, την αξία της ομάδας αλλά και την αξία του κάθε μέλους σε μια ομάδα. Ενθαρρύνεται η ενεργός συμμετοχή του καθώς δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στο να ακουστούν όλες οι απόψεις και ιδέες σχετικά με κοινωνικό-πολιτικές πρωτοβουλίες. Παράλληλα ο κάθε ομιλιτής θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με νέους από διάφορα μέρη της Ευρώπης ανταλάσσοντας απόψεις και κάνοντας φιλίες που συχνά αντέχουν στο χρόνο.

Σε όλους τους συνέδρους χορηγείται δίπλωμα συμμετοχής. Αντίστοιχο δίπλωμα παραδίδεται και στα σχολεία.

Η μαθητρια της Β΄τάξης του 5ου ΓΕΛ Σερρών Ιουλία Χατζηλία συμμετείχε στην 30η Εθνική Συνδιάσκεψη Επιλογής τού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδος (EYP), που πραγματοποιήθηκε στις 19, 20 και 21 Δεκεμβρίου 2014 στη Θεσσαλονίκη . Υπεύθυνη καθηγήτρια τού προγράμματος ήταν η κ. Θανασούδα Ευαγγελία.

Αξίζει να σημειωθεί:

Ανεξάρτητη κριτική επιτροπή αποτελούμενη από έμπειρα μέλη του ΕΥΡ θα επιλέξει τους 30 συνέδρους οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέσχουν στις ερχόμενες Διεθνείς Συνόδους και τις λοιπές δράσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων σε διεθνές επίπεδο, με τους πρώτους 7 από αυτούς να απαρτίζουν την ελληνική αποστολή για την 78η Διεθνή Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων την άνοιξη του 2015 στη Σμύρνη.

Η συμμετοχή στα στάδια της Συνδιάσκεψης συνεπάγεται αποδοχή των όρων και των διαδικασιών, όπως αυτά περιγράφονται στις προσκλήσεις που αποστέλονται προς τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πριν την έναρξη των συνεδρίων του ΕΚΝΕ.

Η αποκλειστική αρμοδιότητα για την επίλυση τυχόντων προβλημάτων ανήκει στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Κ.Ν.Ε

_____________________________ _Θεματική _____

Συμπληρώνοντας τον 20ό χρόνο επίσημης λειτουργίας του, το ΕΚΝΕ φέτος το χειμώνα διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη την επετειακή 30ή του Εθνική Συνδιάσκεψη Επιλογής. Η επετειακή, ωστόσο, ανάγνωση ενός θεσμού από μόνη της δε δημιουργεί επ’ ουδενί περιεχόμενο. Αυτό ακριβώς το περιεχόμενο προσπαθούμε να προσδώσουμε και να προσφέρουμε ως εμπειρία στους συμμετέχοντες της Συνδιάσκεψης· από τη σύμπλεξη του παλιού με το νέο και τη βιώσιμη συνέχεια σε βάθος χρόνου μέχρι το άνοιγμα στην κοινωνία και τον εθελοντισμό της υψηλής ποιότητας, η Thessaλoniki 2014 ελπίζει ειλικρινά πως δε θα περάσει αδιάφορη.

Αποπεριθωριοποιώντας το περιθώριο· το υπόγειο των ανεπιθύμητων

2η

4η

 

 

 

Όσον αφορά τη θεματική ταυτότητα της επετειακής 30ής Εθνικής Συνδιάσκεψης Επιλογής, η εσωστρεφής ανάγνωση της επετειακότητας έχει ελάχιστη αξία, αν δε στραφεί και προς την κοινωνία. Κοινωνικοποιούμε, έτσι, το εσωστρεφές σχήμα «20 χρόνια ΕΚΝΕ, 30 Εθνικές Συνδιασκέψεις Επιλογής» ουσιαστικά και επιλέγουμε να δώσουμε έμφαση στο διαχρονικά αδικημένο, και αδικούμενο, περιθώριο, στο υπόγειο μιας εκλεκτικής κοινωνίας των εξωθημένων σ’ αυτό αποκλήρων.

Στη βάση ακριβώς της θεματικής της Συνδιάσκεψης, την οποία οι συμμετέχοντες δε θα δουν να αντανακλάται μόνο στα επιμέρους ειδικότερα Θέματα των Επιτροπών, το απόγευμα του Σαββάτου, 20.12.2014, ο εξαιρετικός χώρος του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης θα φιλοξενήσει την οικεία Ανοιχτή Συζήτηση για την (Απο)περιθωριοποίηση, για το περιθώριο και από το περιθώριο.

Το περιθώριο ,εξάλλου, θα παραμένει τέτοιο για όσο εμείς, οι άλλοι, δεν επιλέγουμε να το αποπεριθωριοποιήσουμε.

Μηνύματα

άραγε ποιος είναι πιο δυνατός

αυτός που χτυπάει ;

ή αυτός που πονάει;

 

 

αφήνουμε πίσω τα αγκάθια του κοινωνικού ρατσισμού

χρειάζεται μεγάλη αντοχή και δύναμη να είσαι διαφορετικός

όλοι είμαστε διαφορετικοί

ας το δείξουμε

 

http://nsc.eypgreece.org/about/

https://el-gr.facebook.com/eypgr

http://nsc.eypgreece.org/

 

Ευαγγελία Θανασούδα

Καθ.φιλόλογος 5ου ΓΕΛ Σερρών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση