Στα πλαίσια του προγράμματος “Κινηματογραφική Λέσχη στο σχολείο” σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Χανίων προβάλαμε σήμερα στην τάξη μας το animation “The box” και το ντοκιμαντέρ “4,1 miles” .
Μετά την προβολή ακολούθησαν ποικίλες δράσεις σχετικά με το περιεχόμενο των ταινιών ,έγινε καταγραφή των συναισθημάτων που προκλήθηκαν στα παιδιά , περιέγραψαν τον ήρωα της ταινίας και κατέγραψαν τα λόγια που θα του έλεγαν αν τον έβλεπαν. Όλα τα γραπτά τους τοποθετήθηκαν από τα παιδιά πάνω στη “Βαρκούλα των συναισθημάτων και των Μηνυμάτων” την οποία είχα ετοιμάσει από πριν.
Σειρά είχε το φύλλο εργασίας “Με αφορμή μία εικόνα” όπου τα παιδιά έγραψαν τις σκέψεις τους,τις ερωτήσεις και τις απορίες που τους προκλήθηκαν ,τους ήχους που πιθανόν θα άκουγαν αν ήταν εκεί και έδωσαν τον δικό τους τίτλο στη φωτογραφία,τη λεζάντα της!
Ακολούθησε ενημέρωση για τα πλάνα (κοντινό,μεσαίο ,μακρινό) και εφαρμόσαμε τις γνώσεις μας σε τυχαία πλάνα της ταινίας.Στη συνέχεια ,ζητήθηκε από κάθε παιδί να βρει από το περιοδικό που του δόθηκε, μια φωτογραφία από κάθε είδος πλάνου. Όλες οι φωτογραφίες τοποθετήθηκαν σε χαρτόνια και κάναμε τρία πολύ όμορφα κολλάζ.
Μέσω της κινηματογραφικής παιδείας ενισχύεται στα παιδιά η κριτική σκέψη, η ενσυναίσθηση, η ευαισθησία, η ενημέρωση και η γνώση , η δημιουργικότητα, η έκφραση, η ανεξαρτησία αλλά και η ομαδικότητα και φυσικά η αγάπη για τις τέχνες!
