tboivon's blog

Φιλολογικά θέματα και όχι μόνο

“ΕΤΣΙ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΠΡΟΓΚΡΟΜ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ”

Σεπ 20138

 Ομολογία προβοκάτσιας και εγκλήματος για το 1955 

H ίδια η τουρκική κυβέρνηση και ειδικότερα η Ειδική Διεύθυνση Πολέμου της Άγκυρας ευθύνονται για τα εγκλήματα που έγιναν κατά των Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη στις 6-7 Σεπτεμβρίου του 1955. Η απρόσμενη αυτή αποκάλυψη έγινε από την τουρκική εφημερίδα Ζαμάν σε ειδικό αφιέρωμα που φιλοξενεί για την μαύρη εκείνη επέτειο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα αυτό, ο στρατηγός Σαμπρί Γιρμιμπέσογλου ομολόγησε, ότι η βόμβα στο υποτιθέμενο σπίτι του Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη μπήκε από τον Οκτάι Ενγκίν, που σπούδαζε στη Νομική Σχολή της Θεσσαλονίκης και ήταν μέλος της Υπηρεσίας Πληροφοριών, καθώς και από τον κλητήρα του Γενικού Προξενείου στη συμπρωτεύουσα Χασάν Ουτσάρ.

Επίσης αποκαλύφθηκε ότι ο βομβιστής Οκτάι Ενγκίν έφερε αρχικά ελληνική υπηκοότητα, αλλά κάποια στιγμή στρατολογήθηκε και από τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας και ανέλαβε όλες τις βρώμικες δουλειές, για τις οποίες τον ήθελαν.

Τον αντάμειψαν τόσο πολύ, που στις 16 Μαρτίου 1978 έγινε αντιληπτό πως τον είχαν χρήσει βοηθό Διευθυντού Ασφάλειας. Αργότερα έγινε και επικεφαλής της Διεύθυνσης Σχεδιασμού της Γενικής Διεύθυνσης Ασφαλείας. Ήταν τόσο πιστός της ΜΙΤ που το 1992 τον έκαναν Νομάρχη του Νέβσεχιρ (Νεάπολη) στην Καππαδοκία!

Η εφημερίδα δεν δίστασε να γράψει ότι στις 6-7 Σεπτεμβρίου 1955 ομάδες Τούρκων έμπαιναν στα ρωμαίικα σπίτια και τους πετούσαν τα έπιπλα στους δρόμους. Αναφέρει μάλιστα πώς οι γείτονες των Ελλήνων, από την ίδια περιοχή, είχαν πάρει μέρος μεταξύ των πλιατσικολόγων και κατέστρεφαν καταστήματα και σπίτια…

Στην περιοχή του Πέραν (Σταυροδρόμι, Ταξίμι) και στη Μεγάλη Οδό (λεωφ. Ιστικλάλ), υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα αυτό, οι λεηλασίες συνοδεύονταν και από μεγάλη βία. Η τουρκική αστυνομία απλά παρακολουθούσε αμέτοχη τις επιθέσεις στα καταστήματα των Ρωμιών.

Το χρονικό της προβοκάτσιας

Η ιστορία είχε ξεκινήσει, όταν στις 6 Σεπτεμβρίου 1955 στις 13:00, ο τουρκικός κρατικός ραδιοσταθμός είχε δώσει την είδηση ότι είχε γίνει βομβιστική επίθεση στο φερόμενο ως σπίτι του Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη. Η είδηση αυτή δημοσιεύτηκε το απόγευμα στην εφημερίδα Ιστάνμπουλ Εξπρές, που ήταν φιλοκυβερνητική, ως 2η έκδοση, δημοσιεύοντας πως η πράξη αυτή ήταν έργο Ελλήνων.

Τις επόμενες ώρες, διάφορες ομάδες οργανωμένων Τούρκων φοιτητών, που είχαν κάνει τις προετοιμασίες τους αρκετά εικοσιτετράωρα πριν τη βομβιστική επίθεση στο προξενείο – σπίτι του Ατατούρκ , πραγματοποίησαν εκδήλωση κατά των Ελλήνων.

Μία από τις ομάδες αυτές ήταν τα μέλη του Συνδέσμου «Η Κύπρος είναι τουρκική» που συστάθηκε μόνο και μόνο για να πραγματοποιήσει τη λεηλασία στα σπίτια και στα μαγαζιά των Ελλήνων.

Παράλληλα το τουρκικό παρακράτος σε στενή συνεργασία και κατευθυνόμενο από την τουρκική κυβέρνηση, είχε στρατολογήσει διάφορες ομάδες από τους ανατολικούς νομούς της Τουρκίας και μόλις δόθηκε το σύνθημα, επιβιβάστηκαν στα τρένα, για να πάνε στην Πόλη και να μην αφήσουν τίποτα όρθιο σε ελληνικό μαγαζί ή σπίτι.

Εκείνες τις ώρες σκοτώθηκαν 12 άτομα, τραυματίστηκαν 300 και βιάστηκαν περίπου 400 χριστιανές γυναίκες, Ελληνίδες κι Αρμένισσες. Οι παρακρατικοί επέδειξαν τέτοια αγριότητα, όπως αναφέρει η Ζαμάν, που πετούσαν πτώματα στους δρόμους και έπιαναν τους χριστιανούς ιερείς και τους έκαναν περιτομή.

Συνολικά καταστράφηκαν 4.214 σπίτια και 1.004 καταστήματα, 73 εκκλησίες, 2 μοναστήρια, 26 σχολεία και πολλά νεκροταφεία.

Είχαν βάλει από πριν σημάδια που θα κτυπούσαν

Οι μυστικές υπηρεσίες είχαν σημαδέψει από πριν ποια οικήματα ανήκαν σε μη μουσουλμάνους. Άραγε, γνώριζαν από πριν πότε θα έσκαγε η βόμβα στο προξενείο – σπίτι του Ατατούρκ.

Το τουρκικό κράτος έριξε τις ευθύνες στην τότε κυβέρνηση του Δημοκρατικού Κόμματος κι εκείνοι στους αριστερούς. Στο δικαστήριο του Γιασίαντα, που συστήθηκε μετά το πραξικόπημα της 27ης Μαΐου, αναφέρθηκε ο ισχυρισμός ότι τα γεγονότα αυτά ήταν αποτέλεσμα της προβοκάτσιας του τότε πρωθυπουργού της Τουρκίας Αντνάν Μεντερές. Όμως τελικά αποκαλύφθηκε ότι επρόκειτο για μία επιχείρηση ενός βαθέος κράτους, της Ειδικής Διεύθυνσης Πολέμου, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα -αφιέρωμα της Ζαμάν.

 

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

 

από κάτω από: Ελλάδα, Ιστορία| | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο “ΕΤΣΙ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΠΡΟΓΚΡΟΜ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ”    

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Select a text on the page and get translation from Google Translate!

Google Translate Client
website translator plugin

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

Σεπτέμβριος 2013
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Σύνδεση με τα στοιχεία που διαθέτετε στο ΠΣΔ


Log in



 


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων