Κανόνες Σκακιού

2 Δεκέμβριος 2018  Με ετικέτα , ,

Το στήσιμο της σκακιέρας

Το σκάκι παίζεται σε μία τετράγωνη σκακιέρα που είναι χωρισμένη σε 64 τετράγωνα. Τη σκακιέρα τη στήνουμε πάντα έτσι ώστε στη κάτω δεξιά γωνία του κάθε παίχτη να υπάρχει ένα λευκό τετράγωνο. Η βασίλισσα τοποθετείται πάντα σε τετράγωνο που είναι ίδιο με το χρώμα της (λευκή βασίλισσα, λευκό τετράγωνο). Στη σκακιστική βιβλιογραφία, σε όλα τα διαγράμματα, τα λευκά είναι πάντα τοποθετημένα στην κάτω πλευρά των διαγραμμάτων και ξεκινούν παίζοντας από τα κάτω προς τα πάνω. Ενώ αντίθετα τα μαύρα ξεκινούν από πάνω και παίζουν προς τα κάτω.

Αξίες κομματιών

Τα κομμάτια έχουν διάφορες αξίες, οι οποίες σχετίζονται με τη δύναμη που έχουν τα κομμάτια στη σκακιέρα και βοηθάνε στην αξιολόγηση ανταλλαγών κομματιών μεταξύ των παιχτών σε συμφέρουσες, ουδέτερες και επιζήμιες. Ο παρακάτω πίνακας δείχνει την αξία των κομματιών αλλά και τον συμβολισμό τους στη σκακιστική γραφή:

Το πιόνι

Το πιόνι είναι το μοναδικό κομμάτι που κινείται μόνο προς τα εμπρός. Στη πρώτη του κίνηση μπορεί να κινηθεί είτε ένα είτε δύο τετράγωνα, σε κάθε μετέπειτα κίνησή του όμως, μπορεί να κινηθεί μόνο ένα τετράγωνο. Στη περίπτωση που ένα πιόνι προχωρήσει μέχρι τη τελική γραμμή του αντιπάλου, το πιόνι προάγεται και ο παίχτης έχει το δικαίωμα να το αντικαταστήσει με με ένα εκ των κομματιών: βασίλισσα, πύργο, αξιωματικό ή ίππο. Δεν έχει καμία σημασία αν ο παίχτης ήδη έχει μια βασίλισσα ή όχι, σε κάθε περίπτωση έχει το δικαίωμα να τοποθετήσει άλλη μια στη σκακιέρα στη θέση του πιονιού του. Το πιόνι αιχμαλωτίζει αντίπαλα κομμάτια κινούμενο κινούμενο ένα τετράγωνο διαγώνια μπροστά (αριστερά ή δεξιά), καταλαμβάνοντας τη θέση τους. Εάν όμως ακριβώς μπροστά από το πιόνι βρίσκεται κάποιο άλλο κομμάτι, τότε το πιόνι μπλοκάρεται και δεν μπορεί να κινηθεί.

Ο πύργος

Κινείται οριζοντίως και καθέτως, μετακινούμενος όσα τετράγωνα επιθυμεί, εκτός εάν ο δρόμος του είναι μπλοκαρισμένος από κάποιο άλλο κομμάτι. Αιχμαλωτίζει οποιοδήποτε αντίπαλο κομμάτι βρεθεί στο δρόμο του, καταλαμβάνοντας τη θέση αυτού. Ο πύργος δεν μπορεί να υπερπηδήσει άλλα κομμάτια.

O αξιωματικός

Κινείται διαγωνίως, μετακινούμενος όσα τετράγωνα επιθυμεί, εκτός εάν ο δρόμος του είναι μπλοκαρισμένος από κάποιο άλλο κομμάτι. Αιχμαλωτίζει οποιοδήποτε αντίπαλο κομμάτι βρεθεί στο δρόμο του, καταλαμβάνοντας τη θέση αυτού. Όπως και ο πύργος, δεν μπορεί να υπερπηδήσει άλλα κομμάτια. Στην αρχή του παιχνιδιού ο κάθε παίχτης έχει έναν αξιωματικό τοποθετημένο σε λευκό τετράγωνο και έναν σε μαύρο. Αυτός στο λευκό τετράγωνο λέγεται λευκοτετράγωνος και λόγω της διαγώνιας κίνησης του, θα μπορεί να κινείται μόνο σε λευκά τετράγωνα. Ενώ αντίστοιχα ο μαυροτετράγωνος μόνο σε μαύρα.

Η βασίλισσα

Κινείται οριζοντίως, καθέτως και διαγωνίως όσα τετράγωνα επιθυμεί εκτός εάν συναντήσει εμπόδιο, ενώ δεν υπερπηδά άλλα κομμάτια. Η βασίλισσα κινείται σαν να είναι ένας πύργος και ένας αξιωματικός συγχρόνως. Αιχμαλωτίζει οποιοδήποτε αντίπαλο κομμάτι βρεθεί στο δρόμο της, καταλαμβάνοντας τη θέση αυτού. Η βασίλισσα μπορεί να ελέγχει το μεγαλύτερο αριθμό τετραγώνων από οποιοδήποτε άλλο κομμάτι, με αποτέλεσμα να είναι το πιο ισχυρό κομμάτι στη σκακιέρα.

Ο ίππος

Κινείται κατά τρία τετράγωνα σχηματίζοντας ένα “Γ”. Η κίνηση του είναι μικτή, δηλαδή συνδυασμός δύο κινήσεων, μίας κάθετης και μίας οριζόντιας, ώστε να συμπληρώσει συνολικά τρία τετράγωνα (χωρίς φυσικά να υπολογίζεται το τετράγωνο στο οποίο είναι ήδη).

Ο ίππος είναι το μοναδικό κομμάτι που έχει τη δυνατότητα να υπερπηδήσει άλλα κομμάτια. Αιχμαλωτίζει αποκλειστικά τα κομμάτια που βρίσκονται στο τετράγωνο στο οποίο καταλήγει η κίνηση του (στο τρίτο τετράγωνο).

Ο βασιλιάς

Ο βασιλιάς είναι το πιο σημαντικό κομμάτι στη σκακιέρα. Δεν μπορεί ποτέ να αιχμαλωτιστεί και αν βρεθεί σε κίνδυνο, τότε πρέπει να γίνει ξανά ασφαλής αμέσως. Στη περίπτωση που αυτό δεν είναι δυνατό, η παρτίδα έχει χαθεί. Ο βασιλιάς μπορεί να κινηθεί κατά ένα μόνο τετράγωνο προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Ωστόσο ο βασιλιάς δεν μπορεί να κινηθεί σε τετράγωνο το οποίο απειλείται από αντίπαλα κομμάτια. Ο βασιλιάς αιχμαλωτίζει αντίπαλα κομμάτια καταλαμβάνοντας τη θέση τους. Δεν μπορεί όμως να αιχμαλωτίσει αντίπαλα κομμάτια που υποστηρίζονται (καθώς θα βρεθεί σε τετράγωνο που απειλείται).

Ο βασιλιάς κινείται κατά ένα τετράγωνα προς οποιαδήποτε κατεύθυνση θέλει. Δεν έχει όμως τη δυνατότητα να κινηθεί ή να παραμείνει σε τετράγωνο το οποίο απειλείται από αντίπαλο κομμάτι. Δεν έχει επίσης τη δυνατότητα να αιχμαλωτίσει κομμάτι που υποστηρίζεται.

Κατασκευή Σκακιέρας – Ανάλυση
URI Παράθεσης | RSS Σχόλιων

Αφήστε μια απάντηση

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων