απ` το πεδίο της σχολικής πράξης – Αναστάσιος Τασινός

Τα παράσημα του εκπαιδευτικού μου έργου

Τα παράσημα του εκπαιδευτικού μου έργου

Αναστάσιος Αγ. Τασινός

Ιωάννινα 7 Ιουνίου 2021

Τα συναισθήματα αγάπης και εκτίμησης που εκδηλώνουν σήμερα οι παλιοί μαθητές μου στα μηνύματα που μου στέλνουν, πρέπει να ομολογήσω ότι τα αισθάνομαι ως τα πολυτιμότερα παράσημα αναγνώρισης του εκπαιδευτικού μου έργου.

Τα συναισθήματα αυτά κουβαλάνε μέσα τους μια ιδιαίτερη βαρύτητα απ` το πέρασμα του χρόνου, γι` αυτό και αποκαλύπτουν καθαρά, τη μεγάλη αξία των καλών παιδαγωγικών σχέσεων στο εκπαιδευτικό έργο.

Ως μάχιμος δάσκαλος θεωρούσα τα συναισθήματα αγάπης και εκτίμησης των μαθητών μου, ως φυσικό επακόλουθο των πολύ καλών παιδαγωγικών σχέσεων. Τα παιδιά ως γνωστόν, ποτέ δεν παραλείπουν να ανταποδώσουν την παιδαγωγική ευαισθησία του δασκάλου με την αυθόρμητη αγάπη τους.

«Τα μάτια ενός παιδιού ποτέ δεν κάνουν λάθος», μου έγραψε σε ένα μήνυμά του ο παλιός μαθητής μου Νίκος Ζερβός, αποκαλύπτοντας στη συνέχεια την ξεκάθαρη εικόνα που είχε τότε για τον τρόπο διδασκαλίας μου. Συμφωνώ μαζί του. Τα παιδιά είναι οι καλύτεροι κριτές του δασκάλου.

Παρεμπιπτόντως να γράψω ότι αρκετές φορές ζητούσα από τους μαθητές μου αλλά και τους γονείς τους, να κριτικάρουν τις μεθόδους διδασκαλίας μου. Οι κριτικές αυτές – άλλοτε προφορικές και άλλοτε γραπτές – ήταν ένα καμπανάκι για την καλύτερη λειτουργία της τάξης.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά τους παλιούς μαθητές μου για τις ωραίες αναμνήσεις  που μου χάρισαν με τα μηνύματά τους. Μου είπαν τόσα πολλά, μέσα σε λίγες λέξεις! Ο χρόνος φάνηκε ανήμπορος να σβήσει αυτή την ομορφιά!  Γι` αυτό και τα μηνύματα αυτά, πήραν μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου και στο Ιστολόγιό μου. Είναι οι ανταμοιβές του εκπαιδευτικού μου έργου.

Το γεγονός ότι παλιοί μαθητές μου, μετά από δεκαετίες, νιώθουν την ανάγκη να επικοινωνήσουν μαζί μου, να μου εκφράσουν την αγάπη τους και την εκτίμησή τους, να μου μιλήσουν για την τωρινή τους ζωή, να μου θυμίσουν όμορφες στιγμές απ` το πεδίο της σχολικής πράξης, όλα αυτά από μόνα τους λένε πολλά, για τη σημασία των παιδαγωγικών σχέσεων στο εκπαιδευτικό έργο.

Εύχομαι στους παλιούς μαθητές μου να είναι πάντα καλά! Τίποτα δεν ξεχνιέται!

Ιωάννινα 7 Ιουνίου 2021

Αφήστε μια απάντηση

Top
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων