απ` το πεδίο της σχολικής πράξης – Αναστάσιος Τασινός

Δάσκαλε, πες μας μια ιστορία!

 

AT3cΔάσκαλε, πες μας

μια ιστορία!

Αναστάσιος Αγ. Τασινός

.

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

 Πάντα ως δάσκαλος αφηγούμουν αληθινές ιστορίες στην τάξη, σχετικές με το μάθημα. Άρεσε πολύ στους μαθητές να ακούνε ιστορίες βγαλμένες απ` τη ζωή.

Σήμερα πάλι αφηγούμαι αληθινές ιστορίες, τούτη τη φορά στο Ιστολόγιό μου, γράφω άρθρα και αναρτώ βίντεο με συνοδευτικά κείμενα στο YouTube, όλα σχετικά με την Εκπαίδευση.  Τα γραφόμενά μου πηγάζουν κυρίως απ` το πεδίο της σχολικής πράξης  και συγκεκριμένα απ` τα χρόνια που ήμουν δάσκαλος, διευθυντής και σχολικός σύμβουλος. Ένα μέρος του υλικού αυτού μαζί με μερικές συνθετικές εκθέσεις μαθητών μου, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγνωστών,  συγκεντρώθηκαν στο παρόν βιβλίο. Τα κείμενα – γραμμένα με τη «γλώσσα του δασκάλου» – εκπέμπουν έναν προβληματισμό, που μπορεί να φανεί χρήσιμος στους εκπαιδευτικούς και γενικά σε όσους ενδιαφέρονται για εκπαιδευτικά θέματα.

Ο τίτλος του βιβλίου «Δάσκαλε, πες μας μια ιστορία!» είναι μια φράση που ελέχθη στην τάξη, πριν 31 χρόνια, απ` τη μαθήτριά μου Ευγενία και εκφράζει τη διαχρονική επιθυμία των μαθητών να ακούνε ιστορίες  απ` το δάσκαλο. Ιστορίες όμως, ακούει κι ο δάσκαλος απ` τους μαθητές, που όταν είναι σχετικές με το μάθημα και αξιοποιούνται κατάλληλα, ανεβάζουν την ποιότητα της διδασκαλίας.

Όταν ρώτησαν τον Αϊνστάιν, τι να δίνουμε στα παιδιά να διαβάζουν, απάντησε παραμύθια. Κι όταν μεγαλώσουν τον ξαναρώτησαν. Πάλι παραμύθια απάντησε.

Τα παραμύθια, οι μύθοι και οι αληθινές ιστορίες αρέσουν και διδάσκουν τους μαθητές, ειδικά όταν εντάσσονται μεθοδευμένα στην πορεία διδασκαλίας.

 Ιωάννινα 30 Νοεμβρίου 2016

Για να διαβάσετε το βιβλίο πατήστε: ΕΔΩ

Σημείωση: Επιτρέπεται η πιστή αναδημοσίευση και αναπαραγωγή του παρόντος έργου ή μέρους αυτού, με την προϋπόθεση να αναφέρεται ο δημιουργός του και να μη γίνεται επ` αμοιβή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων