απ` το πεδίο της σχολικής πράξης – Αναστάσιος Τασινός

ΔΥΟ ΑΠΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΎ

ΔΥΟ ΑΠΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Αναστάσιος Αγ. Τασινός
Ιωάννινα 19 Μαΐου 2015

Για να δείτε το βίντεο πατήστε επί της οθόνης

43ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, Λόφος Στρέφη, σχολικό έτος 1985-1986
Τη χρονιά αυτή δίδασκα σε ένα τμήμα της Ε` τάξης και ήμουν υπεύθυνος για την οργάνωση και τη σκηνοθεσία όλων των γιορτών του σχολείου.
Στη γιορτή της 28ης Οκτωβρίου, οι δώδεκα μαθητές που απήγγειλαν τα ποιήματα, ήταν από τα έξι τμήματα της Ε` και ΣΤ` τάξης και τους επέλεξα αξιοκρατικά. Συγκεκριμένα, πρώτα όλοι οι μαθητές άκουσαν εμένα να απαγγέλω το δημοτικό τραγούδι «Του κλέφτη το κιβούρι» από το Ανθολόγιο. Στη συνέχεια, τους άκουσα εγώ όλους, να μου απαγγέλουν μία στροφή ο καθένας από το ίδιο ποίημα. Έτσι, ξεχώρισα τους δώδεκα μαθητές (δύο από κάθε τμήμα), δίνοντας στον καθένα, το ποίημα εκείνο που θεωρούσα ότι ταίριαζε στη φωνή του και στην προσωπικότητά του. Οι πρόβες γινόταν μετά τη λήξη των μαθημάτων (με τη σύμφωνη γνώμη των γονέων) και ήταν μια απόλαυση για τους μαθητές.
Οι δύο απαγγελίες που έχω αναρτήσει, ηχογραφήθηκαν στην πρόβα τζενεράλε και είναι οι μοναδικές που έχω στο αρχείο μου απ` την εκδήλωση αυτή. Στην πρώτη απαγγελία ακούμε την Περιστέρα, μαθήτρια της ΣΤ` τάξης, να απαγγέλλει με εκρηκτική δύναμη, ένα απόσπασμα από το «Πνευματικό Εμβατήριο» του Άγγελου Σικελιανού και στη δεύτερη απαγγελία ακούμε τη Δέσποινα, μαθήτρια της Ε` τάξης, να απαγγέλλει με ήρεμη δύναμη, το «Το κοριτσάκι της Χιροσίμα» του Ναζίμ Χικμέτ.
Οι απαγγελίες αυτές με γύρισαν πίσω τριάντα χρόνια και μου θύμισαν πολύ όμορφες παιδαγωγικές και διδακτικές στιγμές, από το 43ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών.
Ιωάννινα 19 Μαΐου 2015

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων