απ` το πεδίο της σχολικής πράξης – Αναστάσιος Τασινός

ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ

ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ

Αναστάσιος Αγ. Τασινός

Ιωάννινα  12 Δεκεμβρίου 2014

Για να δείτε το βίντεο πατήστε: ΕΔΩ

GA

47ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών, τάξη ΣΤ1`, σχολικό έτος 1996-1997

Την ημέρα της ονομαστικής μου γιορτής, όταν ήμουν δάσκαλος, αρκετές φορές αιφνιδιάστηκα κατ` οίκον, από οργανωμένες επισκέψεις των μαθητών μου. Η λήψη του παρόντος βίντεο έγινε στο σπίτι μου στην Πάτρα, στις 22 Ιανουαρίου 1997, ημέρα του Αγίου Αναστασίου, όταν με επισκέφτηκαν οι μαθητές μου, για να μου ευχηθούν χρόνια πολλά. Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη! Το βίντεο αποκαλύπτει τις πολύ καλές παιδαγωγικές σχέσεις, που υπήρχαν στην τάξη. Οι μαθητές χόρεψαν ηπειρώτικους χορούς, έπαιξαν σκοποβολή και ευχαριστήθηκαν την επίσκεψη. Την ίδια στιγμή, μια άλλη παρέα έξω από το σπίτι, μας παρακολουθούσε. Τέσσερα εγκαταλελειμμένα σκυλιά, που είχαν βρει καταφύγιο στο υπόστεγο της αυλής μου, είχαν αναλάβει αυτόκλητοι φύλακές μου. Πάντα, όταν είχα καλεσμένους, περιπολούσαν έξω από την πόρτα. Γι` αυτό, όταν ήρθε η ώρα του αποχαιρετισμού, ξεπροβόδισα τους μαθητές μέχρι το δρόμο, γιατί ο αγέρωχος αρχηγός της αγέλης είχε άγριες διαθέσεις. Ήταν ψηλόλιγνος, με μαύρο χρώμα στο σώμα, ξανθό καφετί στα πόδια και ανάμειξη των δύο αυτών χρωμάτων στο πρόσωπο. Είχε χαρακτήρα  δυνατό, άφοβο και κυρίως προστατευτικό. Ειδικά, όταν με ένιωθε μέσα στο σπίτι, θα μπορούσε να κάνει τα πάντα για να με προστατέψει.

Την άλλη μέρα στο σχολείο έμαθα από τους μαθητές μου, ότι μετά την επίσκεψη δέχτηκαν σφοδρή επίθεση στο δρόμο (λίγο πιο μακριά, από εκεί που τους είχα αφήσει) από τον αρχηγό της αγέλης, τον «Ιβάν τον τρομερό», όπως τον αποκαλούσα. Ο Ιβάν εκείνο το απόγευμα, ένιωσε να απειλείται ο χώρος του με τα πειράγματα των μαθητών, γι` αυτό και έκανε «ντου» κατά πάνω τους, όταν  ήμουν μέσα στο σπίτι. Ο Μιχαλιός τελικά, ήταν αυτός που «πλήρωσε τη νύφη», ευτυχώς, μόνον με μια σχισμή στο μπουφάν. Μερικούς μήνες αργότερα ο “Τσέρι” (κατά κόσμον Αντρέας), στάθηκε άτυχος, καθώς δέχτηκε δαγκωματιά στο πόδι, όταν προσπάθησε να τον πειράξει.

Στο τέλος του βίντεο βλέπουμε τον Ιβάν, την παρέα του και τα γεννητούρια, να χαλαρώνουν στην αυλή του σπιτιού μου. Δε θυμάμαι ποτέ, οι αξιαγάπητοι αυτοί φίλοι μου, να είχαν μαλώσει την ώρα του φαγητού, παρόλο ότι τους τάιζα ταυτοχρόνως. Μόνον με τα πειραχτήρια τους μαθητές μου δεν τα πήγαιναν καλά.

Και τα αδέσποτα σκυλιά δικαιούνται μια θέση κάτω απ` τον ήλιο. Σε κοιτάνε στα μάτια και επιζητούν λίγη φροντίδα. Θα έπρεπε να υπάρχουν οργανωμένες μονάδες στέγασης και περίθαλψης – σε όλους τους νομούς – για τα αδέσποτα ζώα. Η υποδομή αυτή, είναι δείγμα πολιτισμού και είναι για το καλό όλων.

Ιωάννινα  12 Δεκεμβρίου 2014

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων