απ` το πεδίο της σχολικής πράξης – Αναστάσιος Τασινός

ΟΛΥΜΠΙΑ (Σχολική εκδρομή)

ΟΛΥΜΠΙΑ (Σχολική εκδρομή)

Αναστάσιος Αγ. Τασινός

Ιωάννινα 30 Αυγούστου 2014

Για να δείτε το βίντεο πατήστε: ΕΔΩ

 Olympia

47ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών, σχολικό έτος 1997-1998

Η εκδρομή έγινε τον Ιούνιο του 1998, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Διδασκόντων. Το πρόγραμμα περιελάμβανε  επίσκεψη στο μουσείο της Ολυμπίας, στο ιερό άλσος «Άλτις» και στο φράγμα του Πηνειού. Στο άλσος «Άλτις» τρεις μαθήτριές μου απήγγειλαν ποιήματα σχετικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στη συνέχεια αρκετοί μαθητές – με την παρότρυνση των δασκάλων – έτρεξαν στο αρχαίο Στάδιο μία στροφή. (Το αγώνισμα αυτό στην αρχαιότητα λεγόταν «Στάδιο».) Ακολούθησε το μεσημεριανό φαγητό στο Κατάκολο και μετά άρχισε το χαλάρωμα για όλους μας. Οι μαθητές άρχισαν το παιχνίδι και οι δάσκαλοι το χορό. Το πρόγραμμα της εκδρομής ολοκληρώθηκε το απόγευμα με την επίσκεψη στο φράγμα του Πηνειού. Στην εν λόγω  εκδρομή συνόδευσα την τάξη μου ΣΤ2`.

Οι ολοήμερες εκδρομές και οι διδακτικές επισκέψεις θα πρέπει σε γενικές γραμμές να προγραμματίζονται από το Σύλλογο Διδασκόντων στην αρχή της σχολικής χρονιάς. Είναι από τα καλύτερα μαθήματα για όλες τις τάξεις του Δημοτικού. Θα πρέπει ακόμη να δίνεται η δυνατότητα και στους γονείς να συμμετέχουν, γεγονός που καλυτερεύει τη συνεργασία του σχολείου μαζί τους.

Πάντα φρόντιζα το εκπαιδευτικό μου έργο να εμπεριέχει ολοήμερες εκδρομές, διδακτικές επισκέψεις και σχολικούς περιπάτους. Όταν οι μαθητές στην πρωινή προσευχή διεκδικούσαν δυναμικά το σχολικό περίπατο, φωνάζοντας ρυθμικά τη λέξη “εκδρομή”, πάντα τασσόμουν με το μέρος τους, με την προϋπόθεση ότι οι καιρικές συνθήκες το επέτρεπαν και είχε περάσει εύλογος χρόνος από την προηγούμενη εκδρομή. Χαριτολογώντας έλεγα στο Σύλλογο Διδασκόντων ότι «ο λαός μίλησε». Δυστυχώς, η ευθυνοφοβία μερικών διευθυντών, δασκάλων και γονέων στερούν από τους μαθητές τις εκδρομές, που είναι μια βασική παράμετρος του εκπαιδευτικού έργου. Στο άρθρο μου «Διευθυντής Σχολείου, ο βασικός κρίκος στη δομή της εκπαίδευσης», αναφέρομαι αναλυτικά στην καλή οργάνωση μιας ολοήμερης εκδρομής.

Ιωάννινα  30 Αυγούστου 2014

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων