Aφιέρωμα στην 25η ΜΑΡΤΙΟΥ

Kείμενο του μαθητή της Στ1  Καταύτου Δημητρίου

 

Η 25η Μαρτίου είναι μια διπλή γιορτή για το  έθνος μας. Σαν Χριστιανοί γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Αυτή την μέρα ο Αρχάγγελος Γαβριήλ ανακοίνωσε στην Παναγία το μεγάλο γεγονός της γέννησης του Χριστού μας , του σωτήρα του κόσμου.

Σαν Έλληνες τώρα, γιορτάζουμε την έναρξη της επανάστασης του 1821  ενάντια στον Τούρκο κατακτητή. Την μέρα που ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε το ιερό λάβαρο της επανάστασης και οι Έλληνες με μια φωνή ορκίστηκαν: << Ελευθερία ή Θάνατος >>.

Τετρακόσια χρόνια πικρής σκλαβιάς όπου οι Έλληνες υπέφεραν με πολλά βασανιστήρια και  εξευτελισμούς. Δεν λύγισαν όμως. Στάθηκαν όρθιοι και πολέμησαν σαν λιοντάρια !!! Ο μικρός Δαυίδ νίκησε τον γίγαντα Γολιάθ. Ο μικρός Δαβίδ νίκησε γιατί είχε ψυχή και τεράστιο πόθο να ελευθερώσει την πατρίδα του…

Ατελείωτες ήταν οι θυσίες και οι ηρωισμοί των προγόνων μας. Μια αλυσίδα από αθάνατες ηρωικές μορφές που τα ονόματά τους έμειναν χαραγμένα στην ιστορία με χρυσά γράμματα. Ποιόν να πρωτοθυμηθούμε; Τον Κολοκοτρώνη, τον Καραϊσκάκη, τον Κανάρη, τον Μιαούλη, τον Ανδρούτσο, την Μπουμπουλίνα.

Ο κατάλογος των ηρώων που έχυσαν το αίμα τους και πότισαν το χώμα της πατρίδας μας είναι ατελείωτος.

Σαν παιδιά όμως δεν μπορούμε να ξεχάσουμε το κρυφό σχολειό, όπου τα σκλαβωμένα ελληνόπουλα κάτω απ’το τρεμάμενο φως της λάμπας ρουφούσαν τα λόγια του δασκάλου τους, του παπά, σε ένα ερημοκλήσι. Αυτός ο δάσκαλος τούς έμαθε την ελληνική γλώσσα, τα ήθη, τα έθιμά μας, την θρησκεία. Δυνάμωσε την πίστη τους ότι κάποια στιγμή, με την βοήθεια του Θεού, η Ελλάδα θα ήταν και πάλι ελεύθερη. Κάθε βράδυ με κίνδυνο τη ζωή τους, τα παιδιά ξεκινούσαν από τα σπίτια τους και κάτω από το φως του φεγγαριού σιγοτραγουδούσαν:

 

«Φεγγαράκι μου λαμπρό,

φέγγε μου να περπατώ,

να πηγαίνω στο σχολειό,

να μαθαίνω γράμματα,

του Θεού τα πράγματα».

 

 

Και κάπως έτσι έπνιγαν τον φόβο τους και δυνάμωναν την ψυχή τους… Μια ψυχή που μόλις πήρε το σύνθημα, έκανε το ακατόρθωτο. Ξερίζωσε από τα σπλάχνα της πατρίδας μας τον Τούρκο κατακτητή και κατάφερε να σταθεί στα πόδια της. Ας φανούμε λοιπόν κι εμείς άξιοι απόγονοι των προγόνων μας.

 

Δημήτρης Καταύτος

Στ΄1 2021

κείμενο του μαθητή Αλέξανδρου Γκλιγκόρεβιτς

25η Μαρτίου

 

Ο εορτασμός της  Ελληνικής  Επανάστασης  του   1821 γίνεται στην Ελλάδα, την Κύπροκαι σε κέντρα Ελλήνων της διασποράςστις 25 Μαρτίου κάθε χρόνο. Η ημέρα αυτή είναι επίσημη αργία στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Οι μεγαλύτερες εκδηλώσεις είναι η στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα την 25η Μαρτίου το ίδιο και στην Θεσσαλονίκη, ενώ ακριβός μία μέρα πριν δηλαδή στις 24 Μαρτίου, γίνεται μαθητική εορτή στα σχολεία της χώρας, ενώ την 25η Μαρτίου σε άλλους Δήμους γίνονται παρελάσεις στρατιωτικών τμημάτων, μαθητών, συλλόγων κλπ.

Η 25η Μαρτίου είναι θρησκευτική και εθνική γιορτή. Είναι θρησκευτική, γιατί γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και εθνική, γιατί η ημέρα αυτή σηματοδοτεί την έναρξη της ελληνικής επανάστασης ενάντια στην οθωμανικήκυριαρχία το 1821.

Την ημέρα της 25η Μαρτίου νιώθω πολλή άγχος γιατί πρέπει να είμαι στην προκυμαία της Μυτιλήνης μια συγκεκριμένη ώρα λόγω της παρέλασης αλλά περνάω πολύ όμορφα.

 

Στ1