The other side (Σταυρούλα Ζευγαρά)

Θρησκευτικά και Νέες Τεχνολογίες Η Θεολογία δεν περιορίζεται και δεν περιορίζει. Διαχέεται και αποκαλύπτει…γιατί πάνω από όλα είναι βίωμα και μετά γνώση!stavroulasblog.blogspot.com

>Καππαδοκία.Ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.

Ιαν 201123

>

Διαθεματική εργασία για τους μαθητές της Γ Γυμνασίου
πάνω στη διδ. ενότητα 16. Μ. Βασίλειος: ένας κορυφαίος ιεράρχης

Ο Μ. Βασίλειος καταγόταν από την Καππαδοκία που κάποτε είχε χιλιάδες Έλληνες χριστιανούς (σημερινή Τουρκία).Ας ερευνήσουμε την ιστορία της Καππαδοκίας, τον πολιτισμό και τη ζωή των χριστιανών που έζησαν εκεί και εκδιώχθηκαν μετά την Μικρασιατική καταστροφή του 1922.

Θα σας δώσω μερικά στοιχεία να ξεκινήσετε την έρευνά σας. Μπορείτε να ανατρέξετε στον παρακάτω σύνδεσμο για περισσότερες πληροφορίες http://www.kappadokes.gr/greek/history/history1/history1_gr.htm#καθώς και στο λήμμα Καππαδοκία της wikipedia

Κατά τον 4ο αιώνα , το πιο σπουδαίο κέντρο άνθισης ολόκληρου του χριστιανισμού και προπύργιο της ορθής πίστης υπήρξε η Καππαδοκία, χάρη στους τρείς μεγάλους Καππαδόκες, Βασίλειο τον Μέγα, Γρηγόριο τον Ναζιανζηνό και Γρηγόριο τον Νύσσης.
Η σπουδαιότητα όμως της Καππαδοκίας για τον Χριστιανισμό είναι περισσότερο συνδεδεμένη με την ερημιτική και μοναστική ζωή, ενώ η χρυσή περίοδος της αναχωρητικής ζωής στην Καππαδοκία τοποθετείται μεταξύ του 10ου και 11ου αιώνα.

Ο μεγαλύτερος αριθμός των εκκλησιών και μόνο αυτής της εποχής , που σώζονται μέχρι σήμερα, στην Καππαδοκία, είναι λαξευτές και βρίσκονται μέσα στις απόμερες κι απόκρημνες κοιλάδες των Κοράμων, των Σπαθιών, του Σογανλή και του Περιστρέμματος. Εδώ, σ΄αυτές τις κοιλάδες το τοπίο μοιάζει με σεληνιακό, που όμοιό του δεν υπάρχει άλλο πάνω στη γη.
Τεράστιοι πέτρινοι όγκοι, κάθε σχήματος, κώνοι, πυραμίδες, δόντια, κι άλλα σχήματα, διαμορφωμένα έτσι, εξωτερικά, από το χέρι της θείας φύσης, ενώ στο εσωτερικό τους κρύβουν αμέτρητες εκκλησίες κελλιά, τάφους και ερημητήρια, λαξευμένα από το χέρι του ανθρώπου.


Εκτός από αυτά τα λαξευτά μοναστηριακά συγκροτήματα, υπάρχει κι ένα πλήθος από υπόγειες λαξευτές πόλεις, σωστοί λαβύρυνθοι, που κατασκευάστηκαν με πολύ μόχθο από τους Καππαδόκες και χρησιμοποιήθηκαν σαν καταφύγια σε εποχές κινδύνου, επιδρομών και λεηλασιών. Το βάθος αυτών ξεπερνά τα 50μ. οκτώ με δέκα ορόφους κάτω από την επιφάνεια της γης, συγκροτήματα ολόκληρα με εκκλησίες, δωμάτια, αποθήκες και στάβλους , ειδικές καμινάδες για τον εξαερισμό τους. Οι όροφοι συνδέονταν μεταξύ τους με στενούς διαδρόμους και ασφαλίζονται με κάτι τεράστιες κυκλικές πόρτες από λαξευτή πέτρα, σαν τις μυλόπετρες.

Αυτή την εποχή λαξεύτηκαν οι υπόγειες πόλεις και τα μοναστηριακά συγκροτήματα στο μαλακό βράχο από πωρόλιθο.

Παρεπιπτόντως γνωρίζετε ότι ο όρος Καραμανλής, όπως χρησιμοποιείται σήμερα έχει τις ρίζες του στην Καππαδοκία; Καραμανλήδες ονομάζονται όλοι οι κάτοικοι της Καραμανίας. Κατ΄ επέκταση ονομάστηκαν αρχικά, Καραμανλήδες και οι τουρκόφωνοι ορθόδοξοι πληθυσμοί της Καππαδοκίας, αλλά, τελικά, ο όρος έφτασε να χαρακτηρίζει τους τουρκόφωνους ορθοδόξους πληθυσμούς όλης της Μικράς Ασίας.

Αφήστε μια απάντηση

Ιανουάριος 2011
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Kατηγορίες

Kατηγορίες

Kατηγορίες

Kατηγορίες



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων