Στις μέρες μας , αρκετοί πολίτες-ιδίως νέοι , που αγωνιούν για το μέλλον τους-προβληματίζονται για το αν ο τύπος στηρίζει τη δημοκρατία. Ειδικά στη σύγχρονη κοινωνία της πληροφόρησης , όπου τα ΜΜΕ αποτελούν <<Τέταρτη αξουσία>> ερωτήματα είναι εύλογα , καθώς πολλοί ανησυχούν για την τεράστια ισχύ τους. Κατά την αποψή μου ο τύπος μπορεί να στηρίξει την δημοκρατία , αν όμως τηρεί ορισμένες προϋποθέσεις.
Αρχικά τα ΜΜΕ πρέπει να αποδεσμευτούναπό πολιτικά συμφέροντα για να εξυπηρετήσουν τους στόχους της δημοκρατίας. Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει αντικειμενικότερη ενημέρωση καθώς ο τύπος δε θα λειτουργεί σαν άκριτο , κομματικό και προπαγανδιστικό όργανο. Έτσι , θα καλύπτονται πλήρως οι πολιτικές πτυχές ενός θέματος , χωρίς να διαστρεβλώνεται η αλήθεια. Ακόμα , με την ανεξαρτησία αυτή δεν θα κάνουν <<πλύση εγκεφάλου , αλλά θα αφήνουν τον πολίτη να κρίνει τα γεγονότα , συμβάλλοντας στην καλλιέργεια της κρίσης του. κατά συνέπεια θα υπάρξει κινητοποίηση του σύγχρονου ανθρώπου και ενασχόληση με τα κοινά , απομακρύνοντας την παθητική πλευρά του.
Επιπλέον , ο τύπος θα πρέπει να στα ματήσει να εξυπηρετεί οικονομικά συμφέροντα και να είναι εξωτερικά χρηματοδοτούμενος. Αποτέλεσμα αυτού , θα ξεφύγει από την εμπορική νοοτροπία που τον διακρίνει σήμερα. Ετσι , τα θέματα χαμηλού επιπέδου θα αντικατασταθούν από ανώτερά τους , τα οποία εξυψώνουν το πνεύμα. με αυτόν τον τρόπο , θα διαμορφώνονται ενημερωμένοι και μορφωμένοι πολίτες με πολιτική συνείδηση , αφου θα έχουν μια γενικότερη αντίληψητων πραγμάτων , που δεν θα τους επιτρέπει να χειραγωγούνται εύκολα από την πολιτική εξουσία. Μια επιπρόσθετη προϋπόθεση για την υποστήριξη της δημοκρατίας από τα ΜΜΕ είναι η τήρηση του κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας . Εαν γίνεται αυτό , θα υπάρξει έγκυρη ενημέρωση για κοινωνικά προβλήματα και πολιτικά θέματα , χωρίς τη διόγκωση ή την απόκρυψή τους. Έτσι , οι πολίτες θα εχουν πλήρη εικόνα της της επικαιρότητας χωρίς να παραπληροφορούνται. Ακόμα ένας σωστός δημοσιογράφος θα πρέπει να αποφεύγει μεθόδους που φανατίζουν το λαό , για να μην προκληθούν εσωτερικές έριδες και διχόνοια στη χώρα και ανάμεσα σε κράτη.
Παρ’ όλο που αρκετοί εναντιώνονται στον μεγάλο αριθμό τηλεοπτικών σταθμών και εφήμερίδων , είναι ένας αξιοσημείωτος πιθανός τρόπος στήριξης της δημοκρατίας . Η πολυφωνία είναι μόνο ένας λόγος για τη θέση αυτή , καθώς η ποικιλία των επιχειρίσεων ενημέρωσης προσφέρει εύρος απόψεων για πλήθος θεμάτων. Ετσι , ο άνθρωπος μπορεί να συνδυάσει διάφορες εκτιμήσεις επί των θεμάτων μέχρι να διαμορφώσει τη δική του γνώμη. Επιπλέον , τα πολυάριθμα ειδησεογραφικά δίκτυα είναι δύσκολο να χειραγωγηθούν από τις κυβερνήσεις , συμβάλλοντας στην εξασφάλιση αντικειμενικής ενημέρωσης.
Είναι λοιπόν γεγονός ότι ο τύπος αποτελεί βασικό εργαλείο για την διατήρηση της δημοκρατίας . Προκειμένου όμως να πετύχει το σκοπό αυτό , θα πρέπει να τηρήσει συγκεκριμένες προϋποθέσεις και να αλλάξει σε μερικά σημεία τους πρωταρχικούς του στόχους , που απέχουν από τον πληροφοριακό τους χαρακτήρα. αν αυτά γίνουν πράξη , τότε αναμφίβολα η θέση των ΜΜΕ δεν θα είναι πια αμφισβητούμενη.