Νερό-ένας πολύτιμος φυσικός πόρος

Το νερό είναι ένας από τους πολυτιμότερους πόρους. Δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτό. Δεν πρέπει να το θεωρούμε δεδομένο καθώς τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μείωση των υδάτινων πόρων. Και αυτό φυσικά οφείλεται στις ανθρώπινες δραστηριότητες αλλά και στην καθημερινή άσκοπη σπατάλη του. Επίσης σημαντική είναι και η μόλυνση του νερού που απασχολεί  και επηρεάζει ολόκληρο τον πλανήτη.

Αυτό το γνωρίζατε;  Κατά μέσο όρο, μόνο το 7% του ποσίμου νερού που χρησιμοποιούμε προορίζεται  στην πραγματικότητα για να πίνουμε και να μαγειρεύουμε: το 22% χρησιμοποιείται για το πλύσιμο των πιάτων και των ρούχων, το 20%  όταν τραβάμε το καζανάκι, το 39% για μπάνιο και ντους και το 6% για το πλύσιμο του αυτοκινήτου και το πότισμα των φυτών.                                      Παρόλο που το νερό της βρύσης είναι απόλυτα ασφαλές, οι  πωλήσεις εμφιαλωμένου νερού ακμάζουν. Το 1997, ο μέσος Ευρωπαίος πολίτης κατανάλωνε 78 λίτρα εμφιαλωμένου νερού και μέχρι το 2005 ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 106,5 λίτρα το χρόνο. Το εμφιαλωμένο νερό δεν είναι μόνο ακριβό- κοστίζει χιλιάδες φόρες περισσότερο από το νερό της βρύσης- αλλά και παράγει τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων υπό τη μορφή πλαστικών και γυάλινων μπουκαλιών.   Τι μπορείτε να κάνετε για την εξοικονόμηση νερού;;;

  • Να κάνετε ντους αντί για μπάνιο- έτσι χρησιμοποιείτε τέσσερις φόρες λιγότερο νερό από το να γεμίσετε τη μπανιέρα. Όχι μόνο είναι οικολογικό αλλά και σας  βοηθάει να εξοικονομήσετε χρήματα!
  • Να κλείνετε τη βρύση όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας- αν όλοι οι Ευρωπαίοι έκλειναν τη βρύση όταν δεν χρειαζόντουσαν, τότε θα εξοικονομούσαν αρκετό νερό ώστε να γεμίζουν κάθε χρόνο 6.000 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων.
  • Να ελέγχετε τις βρύσες- μια βρύση που στάζει σπαταλάει περίπου 25 λίτρα νερό την ημέρα και μπορεί συνήθως να επιδιορθωθεί αν τοποθετηθεί ένας καινούργιος φθηνός δακτύλιος.
  • Περιμένετε να γεμίσει το πλυντήριο πιάτων ή ρούχων προτού το θέσετε σε λειτουργία. Αν δεν υπάρχουν αρκετά ρούχα για να γεμίσει το πλυντήριο επιλέξτε τη λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας- με αυτό τον τρόπο εξοικονομείται νερό αλλά και ενέργεια.
  • Να μαζεύετε το νερό  της βροχής- μπορείτε να μαζεύετε το νερό σε άδειους κουβάδες και να πείτε στους γονείς σας να τοποθετούν ένα βαρέλι που θα μαζεύει το νερό που στάζει από λούκια. Το νερό αυτό μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για το πότισμα των φυτών ή το πλύσιμο του αυτοκινήτου.                                                                                              

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *