Πριν από την εκμηχάνιση της γεωργίας και την αύξηση του μεγέθους των αγροκτημάτων, ο γεωργός γνώριζε το χωράφι του, καθώς το περπατούσε διαρκώς στη διάρκεια της βλαστικής περιόδου εκτελώντας τις καλλιεργητικές εργασίες και είχε τη δυνατότητα να διαχειρίζεται τα διάφορα μέρη του σύμφωνα με τις ανάγκες που θεωρούσε ότι είχαν.
“traditional farming” από Romtomtom διατίθεται με άδεια χρήσης CC by-2.0
Με την εκμηχάνιση της γεωργίας ο γεωργός χάνει αυτή την άμεση αίσθηση του χωραφιού του. Μέχρι σήμερα η διαχείριση των αγροκτημάτων γίνεται με βάση τους μέσους όρους της παραγωγής, των ιδιοτήτων του εδάφους και των χαρακτηριστικών της καλλιέργειας. Για παράδειγμα, η τυπική διαχείριση για την εφαρμογή λιπάσματος στηρίζεται στη δειγματοληψία του εδάφους σε τυχαία σημεία του αγρού και καθορισμό της ποσότητας του λιπάσματος με βάση τον μέσο όρο των εδαφικών ιδιοτήτων. Έτσι, το λίπασμα διανέμεται ομοιόμορφα σε όλο τον αγρό, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η χωρική παραλλακτικότητα του εδάφους και της παραγωγής. Με τον τρόπο αυτό, σε μερικά σημεία του αγρού εφαρμόζεται μεγαλύτερη ποσότητα λιπάσματος από την απαιτούμενη με αποτέλεσμα την σπατάλη του λιπάσματος και μείωση της ποιότητας του παραγομένου προϊόντος και σε άλλες περιοχές μικρότερη ποσότητα από την απαιτούμενη, με αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγής. Το ίδιο συνέβαινε και με τις υπόλοιπες εισροές, όπως τα φυτοφάρμακα και το νερό άρδευσης, τα οποία εφαρμόζονταν ομοιόμορφα στον αγρό.
Η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στη γεωργία επέτρεψε τη μέτρηση της χωρικής και χρονικής παραλλακτικότητας των παραμέτρων της παραγωγής και του εδάφους και έδωσε τη δυνατότητα ανάπτυξης συστημάτων Ευφυούς Γεωργίας και Γεωργίας Ακριβείας.
Ευφυής Γεωργία και Γεωργία Ακριβείας
Πρόκειται για συνδυασμό επιστημονικής έρευνας και γνώσης, δεδομένων και πρακτικής εμπειρίας, με σκοπό την υποστήριξη των παραγωγών στη λήψη αποφάσεων που σχετίζονται με τη διαχείριση της παραγωγής τους. Η ευφυής γεωργία είναι μια ολοκληρωμένη προσέγγιση διαχείρισης της αγροτικής δραστηριότητας, η οποία αξιοποιεί τις σύγχρονες τεχνολογίες.
Η ευφυής γεωργία δίνει στον αγρότη τη δυνατότητα να παίρνει συγκεκριμένες αποφάσεις για συγκεκριμένα ζητήματα, ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι ατμοσφαιρικές και οι εδαφολογικές συνθήκες από τις οποίες προκύπτουν οι ακριβείς ανάγκες της καλλιέργειας ανά πάσα στιγμή.
Πρακτικά επιτρέπει στον αγρότη να γνωρίζει πότε να ποτίσει και πόσο, πότε να ψεκάσει και τι λίπασμα χρειάζεται η καλλιέργειά του. Με τον τρόπο αυτό, «μπαίνει» το λίπασμα που έχει ανάγκη η κάθε καλλιέργεια, ανάλογα με το χωράφι που βρίσκεται, γίνονται τα ποτίσματα την κατάλληλη στιγμή, ανάλογα με τον τύπο του εδάφους και τις ατμοσφαιρικές συνθήκες που έχουν επικρατήσει, και γίνονται οι ψεκασμοί για κάθε εχθρό, ακριβώς τη στιγμή που υπάρχει ο κίνδυνος.
Η Έξυπνη Γεωργία αξιοποιεί έξυπνους αισθητήρες, οι οποίοι σε διασύνδεση με δορυφόρους, συλλέγουν και μεταδίδουν δεδομένα που βοηθούν τους γεωργούς να παρακολουθούν και να βελτιστοποιούν τις καλλιέργειές τους, σύμφωνα με τους διαρκώς μεταβαλλόμενους περιβαλλοντικούς παράγοντες.
Στο παρακάτω βίντεο παρουσιάζεται η δυνατότητα που έχουν οι Έλληνες αγρότες να επιτύχουν την οικονομική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα της παραγωγικής διαδικασίας, μέσω της υιοθέτησης καινοτόμων πρακτικών, όπως η ευφυής γεωργία.
Η γεωργία ακριβείας βρίσκεται κάτω από την “ομπρέλα” της έξυπνης γεωργίας (smart farming).
Η Γεωργία Ακριβείας (Precision Agri- culture, Precision Farming ή Site Specific Farming), είναι µια νέα προσέγγιση στη διαχείριση των αγρών και των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Ως στόχο έχει να αντιμετωπίσει την παραλλακτικότητα των παραμέτρων που επηρεάζουν την γεωργική παραγωγή, όπως ο τύπος του εδάφους, το pH, τα θρεπτικά στοιχεία, η οργανική ουσία, το νερό, η προσβολή από ζιζάνια, η στράγγιση κλπ. Αυτό επιτυγχάνεται µε τον διαχωρισμό της έκτασης του αγρού σε μικρότερα ομοιογενή τμήματα (ζώνες διαχείρισης, management zones) και η διαχείριση αυτών, σύμφωνα µε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Σκοπός είναι η εφαρμογή των καλλιεργητικών εισροών (π.χ. του λιπάσματος ή της οργανικής ουσίας) µε διαφοροποιούμενη δόση, σύμφωνα µε τα χαρακτηριστικά των ζωνών που ορίστηκαν.
Με την Γεωργία Ακριβείας επιτυγχάνεται η εφαρμογή της κατάλληλης εισροής, στο σημείο που χρειάζεται, στην κατάλληλη δόση και σωστό χρόνο, µε την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Το αποτέλεσμα είναι η ακριβέστερη εφαρμογή των κανόνων της Ορθής Γεωργικής Πρακτικής, η μεγιστοποίηση της οικονομικής απόδοσης της γεωργικής εκμετάλλευσης, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών προϊόντων και η προστασία του περιβάλλοντος.
Με τη γεωργία ακριβείας διαχειριζόμαστε αποτελεσματικότερα την τοπική παραλλακτικότητα ενός αγρού με στόχο:
- Την αύξηση της απόδοσης της παραγωγής.
- Τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων.
- Την ορθολογική και αποτελεσματικότερη χρήση των χημικών εισροών.
- Τη μείωση κατανάλωσης ενέργειας.
- Την προστασία του εδάφους και των υπογείων υδάτων.
Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε πως Ρομπότ αλλάζουν τα δεδομένα στις γεωργικές καλλιέργειες.