Πως θα γραφτούν οι μαθητές στα μαθήματα του eclass

Άρθρο της εφημερίδας το Βήμα, του Χρήστου Κων Χολέβα

Η εποχή μας χαρακτηρίζεται ως α-πολιτική. Φαινόμενο της είναι η αποχή των πολιτών από τα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα καθώς και η εκλογή στα κοινά ανθρώπων που είναι γνωστοί για τις καλλιτεχνικές, αθλητικές, τηλεοπτικές τους ενασχολήσεις και όχι για τις πολιτικές τους απόψεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η μεγάλη αποχή των πολιτών και κυρίως των νέων από τις πρόσφατες εκλογές. Αυτό είναι ένα γεγονός που πρέπει να προβληματίσει όλους, μα περισσότερο τους πολιτικούς και όσους ασχολούνται με την πολιτική. Η νεολαία είναι αυτή που έχει την δύναμη και τα προσόντα να επέμβει δυναμικά στην εξέλιξη της κοινωνίας ωστόσο έχει αποστασιοποιηθεί από όλα αυτά. Τι οδήγησε τους νέους να υιοθετήσουν μια τέτοια στάση;

• Το κλίμα της εποχής στο οποίο κυριαρχούν η αδικία, η ανισότητα, η αναξιοκρατία, η ανηθικότητα, η υποκρισία των πολιτικών και η ασυνέπεια των ενηλίκων.

• Οι ρυθμοί των σύγχρονων υπερκαταναλωτικών κοινωνιών που είναι τόσο γρήγοροι και δεν επιτρέπουν σε κανέναν να σκεφτεί κάτι άλλο πέρα από τα προσωπικά του προβλήματα.

• Η αδιαφορία της πολιτικής για τους νέους . Οι πολιτικοί είτε έχουν ξεχάσει τους λόγους εκλογής τους είτε έχουν απορροφηθεί τόσο πολύ από τις προσωπικές τους φιλοδοξίες, ώστε δεν αντιλαμβάνονται ότι η νεολαία χρειάζεται μέριμνα για να καταφέρει να εξελιχθεί.

• Οι προσταγές της «μόδας». Οι νέοι συνηθίζουν να ακολουθούν τη μάζα χωρίς να έχουν επίγνωση των ενεργειών τους

• Η ιδεολογική σύγχυση που επικρατεί στις κοινωνίες. Δεν υπάρχει ξεκάθαρος ιδεολογικός προσανατολισμός των κομμάτων καθώς πολλά από αυτά αντιμετωπίζουν το θέμα της επιβίωσης και αναζητούν καινούργιους ψηφοφόρους.

Όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω αποτελούν λόγους που οδηγούν τη νεολαία σε α-πολιτική συμπεριφορά. Επειδή, όμως, αυτό είναι ένα σοβαρό ζήτημα θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του. Πρώτα από όλα για να είναι ενεργή η παρουσία των νέων στην πολιτική ζωή, θα πρέπει να αντιληφθούν την ύπαρξη ηθικής και αξιών. Θα πρέπει να βιώσουν ένα κράτος δικαίου, το οποίο θα τους προσφέρει ασφάλεια και θα τους αντιμετωπίζει με ισοτιμία.

Θα πρέπει να αισθανθούν πως οι ίδιοι συμμετέχουν στην λήψη αποφάσεων και δεν περιορίζονται στην άκριτη εφαρμογή τους.

Πηγή: https://www.tovima.gr/2012/10/05/opinions/i-apolitikopoiisi-twn-newn/

Διαβάστε στο παρακάτω έγγραφο πληροφορίες για το πρόγραμμα Euroscola Στερεάς Ελλάδας 2019-2020

ΕΞΕ – 138770 – 2019 – Πρόγραμμα EUROSCOLA

Διαβάστε την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του ανθρώπου

Πηγή:  https://www.ohchr.org/EN/UDHR/Documents/UDHR_Translations/grk.pdf

Τι είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα; Παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο να μάθετε την ιστορία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Είναι ισότιμη η συμμετοχή των γυναικών στα κοινοβούλια; Εκπροσωπούνται ισότιμα τα δύο φύλα; Ποιος ο ρόλος της εκπαίδευσης στη δημιουργία της άνισης εκπροσώπησης;

Ιστορία της εκπαίδευσης των κοριτσιών στην Ελλάδα from 1gympyl

Το Σύνταγμα

«Σύνταγμα είναι o θεμελιώδης νόμος στον οποίο περιέχονται οι θεμελιώδεις αρχές και οι κανόνες που διέπουν τη συγκρότηση και την άσκηση της κρατικής εξουσίας, καθώς και την κοινωνική
συμβίωση, διασφαλίζοντας την πολιτική ενότητα μιας δεδομένης κοινωνίας».

Μάνεσης, Α. (1980). Συνταγματικό Δίκαιο (τόμ. Ι). Θεσσαλονίκη: Σάκκουλας.

 • Την 3η Σεπτεμβρίου 1843, έπειτα από λαϊκή εξέγερση, συγκλήθηκε Εθνική Συνέλευση, η οποία
  ψήφισε το επόμενο έτος Σύνταγμα, που ήταν και το πρώτο του ανεξάρτητου, από το 1830,
  ελληνικού κράτους.

Πηγή: Ιστοσελίδα της Βουλής των Ελλήνων. Ανακτήθηκε 07-05-2018 από:
https://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/To-Politevma/Syntagmatiki-Istoria/

 • Το ισχύον Σύνταγμα αναθεωρήθηκε με το Ψήφισμα της 27ης Μαΐου 2008 της Η΄ Αναθεωρητικής
  Βουλής των Ελλήνων.

 

Αρχές, Θεσμοί και Διαδικασίες

Πηγή:http://iep.edu.gr/images/IEP/EPISTIMONIKI_YPIRESIA/Epist_Monades/B_Kyklos/Social_Sciences/2018/Sygchronos-Kosmos_Politis_&_Dimokratia_B_Lykeiou_Vivlio_Mathiti.pdf

Φύλλο εργασίας για τους θεσμούς της Δημοκρατίας

 

 

Γενικά

Το διδακτικό αντικείμενο «Σύγχρονος Κόσμος: Πολίτης και Δημοκρατία» καλύπτει δύο διδακτικές ώρες του Εβδομαδιαίου Ωρολόγιου Προγράμματος Διδασκαλίας της Β΄ τάξης του Λυκείου και εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ιστορικής και κοινωνικής προσέγγισης του σύγχρονου κόσμου υπό την οπτική των κοινωνικών επιστημών.
Σκοπός του μαθήματος είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες να είναι σε θέση να κατανοούν, να συζητούν και να κρίνουν το πολιτικό και κοινωνικό παρόν στη χώρα μας, στην Ευρώπη, αλλά και στον εκτός Ευρώπης κόσμο. Οι μαθητές και οι μαθήτριες μελετούν και στοχάζονται, αναπτύσσουν ικανότητες και στάσεις, καλλιεργούν την ερευνητική τους σκέψη και δημιουργούν, πάνω σε ένα πολύπλευρο και δυναμικό γνωστικό αντικείμενο, το οποίο αναπτύσσεται σε 11 θεματικές ενότητες.

Θεματικές Ενότητες

 1. Δημοκρατία,
 2. Πολίτης και Δικαιώματα,
 3. Ευρωπαϊκή Ένωση,
 4. Πληθυσμός,
 5. Ταυτότητες,
 6. Παγκοσμιοποίηση,
 7. Μετανάστευση,
 8. Φτώχεια και Ανεργία,
 9. Κοινωνικά Κινήματα,
 10. Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και
 11. Δίκαιο και Παραβατικότητα.

 

Διάρθρωση

Το Πρόγραμμα Σπουδών, στο οποίο βασίζεται το μάθημα «Σύγχρονος Κόσμος: Πολίτης και Δημοκρατία» και αποτελεί απαραίτητο εργαλείο για τους και τις εκπαιδευτικούς, διαρθρώνεται ως εξής:

 • Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα που προσδιορίζουν τι επιδιώκεται να είναι σε θέση να κάνουν οι μαθητές και οι μαθήτριες μετά από την ολοκληρωμένη προσέγγιση κάθε θεματικής ενότητας,
 • Θεματικοί Άξονες που εστιάζουν σε επιμέρους γνωστικές περιοχές, προκειμένου να υπηρετηθούν τα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα, και
 • Ενδεικτικές Δραστηριότητες μέσω των οποίων οι μαθητές και οι μαθήτριες επιχειρούν να κατακτήσουν τα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα.

Πηγή: http://iep.edu.gr/images/IEP/EPISTIMONIKI_YPIRESIA/Epist_Monades/B_Kyklos/Social_Sciences/2018/Sygchronos-Kosmos_Politis_&_Dimokratia_B_Lykeiou_Vivlio_Mathiti.pdf

3 Δεκ 2012

Hello world!

Συντάκτης: ΤΣΙΑΜΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ | Κάτω από: Χωρίς κατηγορία

Καλωσήρθατε στο Blogs.sch.gr. Αυτή είναι η πρώτη σας δημοσίευση. Αλλάξτε την ή διαγράψτε την και αρχίστε το «Ιστολογείν»!

Συμβουλευτείτε τα αρχεία βοήθειας για την διαχείριση του ιστολογίου σας.