2η συνάντηση (26/10/2019) – ταινίες και κινηματογραφικοί όροι

movie3_chaplin

Στη συνάντησή μας αυτή είδαμε ταινίες μικρές και αποσπάσματα με τον Τσάρλι Τσάπλιν, τον Χοντρό και Λιγνό, την πρώτη ταινία που έγινε ποτέ και την πρώτη ταινία επιστημονικής φαντασίας. Επίσης είδαμε ταινιάκια που βραβεύτηκαν σε παλιότερους διαγωνισμούς. Μιλήσαμε για στοιχεία που είναι απαραίτητα για να δημιουργήσουμε μια ποιοτική ταινία και για μερικά που πρέπει σίγουρα να γνωρίζουμε.

  • σπονδυλωτή ταινία:  μια ταινία με ξεχωριστά επεισόδια που «δένουν» ίσως με κάποιο τρόπο,
  • βουβός κινηματογράφος: δεν μιλούν οι ηθοποιοί και πολλές φορές ακουγόταν μουσική από ένα πιάνο που συνόδευε την ταινία
  • ταύτιση με τον ήρωα: μπαίνουμε στη θέση του

Η πρώτη ταινία που γυρίστηκε ήταν το 1895 των αδελφών Λυμιέρ και η πρώτη ταινία επιστημονικής ταινίας το 1895.

Πώς βλέπουμε το βίντεο; Το μάτι μας έχει την ιδιότητα να συγκρατεί μια εικόνα για 1/12 του δευτερολέπτου (μετείκασμα). Οπότε βλέπουμε ένα βίντεο όταν πολλές εικόνες έρχονται γρήγορα η μία μετά την άλλη (πιο γρήγορα από το 1/12 του δευτερολέπτου).

Ακόμα συζητήσαμε για το γενικό πλάνο και το κοντινό πλάνο που βοηθάει τον θεατή να βρεθεί πιο κοντά στον ηθοποιό, την ομιλούσα ταινία, το βάθος πεδίου, τους κασκανέρ, την διπλοέκθεση με την πράσινη οθόνη, τον κινηματογραφικό χρόνο που είναι διαφορετικός από τον πραγματικό,  τη δεύτερη ανάγνωση και τους προβληματισμούς που δημιουργεί, το άγχος που μπορεί να νιώθουμε όταν ο αγαπημένος μας πρωταγωνιστής κινδυνεύει, τα καρέ, το σασπένς (δηλαδή την αγωνία).

Χριστίνα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *