ανακύκλωση

images (2)Ανακύκλωση είναι μιά διαδικασία όπου τα απορριπτόμενα υλικά συλλέγονται ,ταξινομούνται και μετατρέπονται σε πρώτη ύλη και στην συνέχεια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή  νέων πρϊόντων .

Τρόποι για να μειωθούν τα απορίματα είναι:

Α.Επαναχρησιμοποίηση υλικών .Πολλά υλικά που συνήθως τα πετάμε μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν αφού πρώτα καθαριστούν .Με τον τρόπο αυτό εξοικονομούμε ενέργεια και χρήματα .Στο σπίτι μπορούμε να ξαναχρησιμοποιήσουμε κουτιά από κονσέρβες ,κουτιά από γιαούρτι,το χαρτί του περιτυλίγματος και κυρίως γυάλινες συσκευασίες προϊόντων που επιστρέφονται.

Β.Μείωση παραγωγής προϊόντων .Η ποσότητα των απορριμάτων σχετίζεται με τις συνήθειες και τις επιλογές του καταναλωτή και την νομοθεσία.Η αλλαγή του τρόπου συσκευασίας μπορεί να μειώσει τον όγκο των απορριμάτων .Η πολιτική αυτή δεν δημιουργεί περιβαλλοντικό πρόβλημα αλλά απαιτεί την ενεργή συμμετοχή των πολιτών και την διάθεση να αλλάξουν καταναλωτική συμπεριφορά.

Γ.Ανακύκλωση ,Θεωρούμε την παραγωγή  προϊόντων από την επεξεργασία ήδη χρησιμοποιημένων στερεών απορριμάτων.Π.χ.παλιά κουτάκια αλουμινίου και γυάλινες φιάλες λιώνονται και ξαναγίνονται κουτιά ή φιάλες ανίστοιχα.Αλλες διεργασίες  μετατρέπουν τα παλιά υλικά σε τελείως διαφορετικά νέα προϊόντα π.χ. παλιά λάστιχα χρησιμοποιούνται στην κατασκευή οδοστρωμάτων.