Εθισμός στο Διαδίκτυο – Διαδικτυακά Παιχνίδια
Στη σημερινή εποχή όλο και περισσότερο συχνά ακούμε για περιπτώσεις νεαρών μαθητών (κυρίως αγοριών) αλλά και φοιτητών οι οποίοι περνούν πολλές ώρες στο Διαδίκτυο. Το φαινόμενο αυτό δεν θα ήταν ανησυχητικό αν πρώτον οι διαστάσεις του δεν ήταν τόσο μεγάλες και δεύτερον αν οι μαθητές είχαν μια υγιή ζωή, εκτός Διαδικτύου.
Κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει ότι το Διαδίκτυο αποτελεί όχι απλά μια καινοτομία αλλά στην ουσία παρέχει έναν ολόκληρο νέο κόσμο, του οποίου οι δυνατότητες εμπλουτίζονται σε καθημερινή βάση. Κανείς ποτέ δεν μπόρεσε να σταματήσει και την άνοδο μιας οποιαδήποτε τεχνολογίας είτε ήταν η βιομηχανική επανάσταση ή οι πυρηνικοί αντιδραστήρες. Ωστόσο οφείλουμε να μην είμαστε αφελείς στη χρήση της τεχνολογίας και ειδικά όταν πρόκειται για έφηβους, των οποίων ο ψυχισμός είναι ανάπτυξη και δεν έχει πλήρως διαμορφωθεί.
Ένας από του πιο ύπουλους εχθρούς για τον ψυχισμό των νέων είναι ο εθισμός στο Διαδίκτυο κυρίως μέσω των διαδικτυακών παιχνιδιών. Τα τελευταία είναι παιχνίδια στον υπολογιστή σε αληθινό χρόνο (real time) -κυρίως- στα οποία μπορούν να συμμετέχουν ταυτόχρονα παίκτες από όλον τον κόσμο. Πολλά από αυτά έχουν μεγάλη απήχηση με αποτέλεσμα να υπάρχουν εκατομμύρια παίκτες. Είναι μάλιστα δυνατόν ένας παίκτης να έχει περισσότερους από έναν λογαριασμούς στο ίδιο παιχνίδι έτσι ώστε να χειρίζεται πολλούς παίκτες. Τέτοια παιχνίδια είναι το Wow, το Lineage II και πολλά άλλα που αναπτύσσονται ασταμάτητα. Οι νέοι ενθουσιασμένοι από τη δράση, την εικόνα και την επιθυμία ναι είναι ανταγωνιστικοί και ικανοί ξοδεύουν πολύ χρόνο μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή χωρίς να το αντιλαμβάνονται. Παραμελούν την εικόνα τους, το ντύσιμό τους, αποξενώνονται από γονείς και φίλους και απομονώνονται σε έναν ψεύτικο κόσμο. Πολλές φορές χάνουν και χρήματα αγοράζοντας εικονικά αντικείμενα για το παιχνίδι ή προσπαθώντας να βελτιώσουν την επίδοση του εικονικού τους χαρακτήρα. Στη διεθνή βιβλιογραφία έχουν καταγραφεί φαινόμενα υπερκόπωσης και ασιτίας μιας που ο παίκτης παρέμεινε άυπνος και νηστικός μπροστά από τον υπολογιστή για παραπάνω από 24 ώρες, αλλά και περιστατικά εκδήλωσης στερητικού συνδρόμου μετά την ξαφνική αποχή από το Διαδίκτυο και το εκάστοτε διαδικτυακό παιχνίδι. Μόνο τυχαία λοιπόν δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί η ενασχόληση της Ψυχολογίας με το Διαδίκτυο….