steste's blog

Εφικτή η εξάλειψη της πείνας στον κόσμο;

   Μπορεί ο αριθμός των ανθρώπων που υποφέρουν από την πείνα να μειώθηκε τις τελευταίες δεκαετίες όμως, ιδίως στην Αφρική, παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλός σύμφωνα με έκθεση της γερμανικής Οργάνωσης Κατά της Παγκόσμιας Πείνας.

Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα της νεότερης έκθεσης της γερμανικής Οργάνωσης Κατά της Παγκόσμιας Πείνας Welthungerhilfe που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον σχετικό χάρτη που δημοσιεύει η οργάνωση αρωγής με τη σχετική κατάταξη των χωρών που καταγράφουν τα μεγαλύτερα ποσοστά πείνας, οι περιοχές της νότιας Ασίας και της υποσαχάριας Αφρικής συνεχίζουν να καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις.

Την τελευταία θέση της σχετικής κατάταξης καταλαμβάνει η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία ενώ την μόλις 97η επί συνόλου 118 η Ινδία. Σε όλο τον κόσμο ο αριθμός των υποσιτιζόμενων ανθρώπων υπολογίζεται στα 795 εκατομμύρια.

Υπάρχουν όμως και σημαντικές επιτυχίες στη μάχη κατά της παγκόσμιας πείνας. Όπως τόνισε η επικεφαλής της γερμανικής οργάνωσης αρωγής Μπέρμπελ Ντίκμαν, από το 2000 ο αριθμός των ανθρώπων που υποφέρει από την πείνα μειώνεται συνεχώς και αυτό παρότι αυξάνεται την ίδια ώρα ο παγκόσμιος πληθυσμός. 22 χώρες μάλιστα έχουν καταγράψει «αξιοσημείωτη πρόοδο», όπως δείχνει και η σχετική κατάταξη των χωρών για το 2016.

«Η Μιανμάρ, η Ρουάντα και η Καμπότζη έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο τα τελευταία χρόνια. Χώρες όπου υπήρχαν πόλεμοι ή εμφύλιοι, όπου όμως υπεύθυνες κυβερνήσεις ανέλαβαν την ευθύνη για τους πολίτες. Παράλληλα υπήρξε καλή αναπτυξιακή συνεργασία και επενδύσεις σε αυτές τις χώρες».

Αυτό όμως αφορά, δυστυχώς, τις λιγότερες χώρες. Σε συνολικά 50 χώρες η κατάσταση κρίνεται «σοβαρή» ή «πολύ σοβαρή». Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η κατάσταση στη Μαδαγασκάρη, τη Ζάμπια, τη Σιέρα Λεόνε, το Τσαντ, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, την Αϊτή και στην Υεμένη.

Δείτε το στο slideshare.net

Σαν σήμερα

25/4/1850: Ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ, ιδρυτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, χρησιμοποιεί 40 περιστέρια για να μεταφέρει στους πελάτες του το κλείσιμο των τιμών του χρηματιστηρίου.