Τα τελευταία χρόνια πολλά λέγονται για τον εθισμό, κυρίως των εφήβων, στο Διαδίκτυο. Τι είναι, όμως, ακριβώς αυτός ο εθισμός;Α

Ο εθισμός στο διαδίκτυο είναι η υπερβολική χρήση του διαδικτύου, η οποία καταλήγει να είναι μια μορφή εξάρτησης, που έχει δυσμενείς επιδράσεις όχι μόνο στην ψυχική αλλά και στη σωματική υγεία του ανθρώπου.

Αν και η αρχική λειτουργία του Διαδικτύου ήταν θετική, αφού αποτελούσε μια ανεξάντλητη πηγή πληροφοριών και γνώσεων για τον άνθρωπο, έχει μετατραπεί σε εξάρτηση, η οποία αρχίζει να παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις για το άτομο και την κοινωνία.

Σήμερα ο χρόνος που ξοδεύει ο μέσος χρήστης συνδεδεμένος στο Διαδίκτυο είναι ολοένα και περισσότερος. Αυτό το φαινόμενο ενίοτε οδηγεί σε μια μορφή εξάρτησης του ατόμου από αυτό. Πολλά παιδιά έχουν εθιστεί για αρκετό καιρό στο Διαδίκτυο, κυρίως στα διαδικτυακά παιχνίδια, με αποτέλεσμα να χάνουν την επικοινωνία με τον έξω κόσμο.

Ο εθισμός στο Διαδίκτυο μπορεί να αντιμετωπιστεί αρκεί όλοι να κατανοήσουμε ότι η χρήση των διαδικτυακών δραστηριοτήτων  καλό είναι να γίνεται με μέτρο. Σύμφωνα με τους ειδικούς η ενασχόληση με το Διαδίκτυο και τα διαδικτυακά παιχνίδια δεν πρέπει να ξεπερνά σε χρονική διάρκεια τη 1½ ώρα την ημέρα.

Πέρα από αυτό η οικογένεια, για να μυήσει το παιδί της στην ορθολογιστική χρήση των ψηφιακών μέσων θεμιτό είναι να ορίζει οικογενειακούς κανόνες χρήσης του υπολογιστή και του Διαδικτύου, που θα αφορούν και τους ίδιους τους γονείς. Τέλος, μπορεί να ωθήσει το παιδί σε εναλλακτικές δράσεις, όπως κοινωνικές ή αθλητικές δραστηριότητες ή σε οικογενειακές ενασχολήσεις που δε θα εμπεριέχουν τη χρήση του υπολογιστή και του Διαδικτύου.

 

Αφήστε μια απάντηση

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων