Η μεσογειακή δίαιτα ενισχύει την την αθλητική επίδοση

Έρευνα: H μεσογειακή δίαιτα ενισχύει την αθλητική επίδοση

Όσοι ακολουθούν τη Μεσογειακή Δίαιτα μπορεί να παρατηρήσουν ενίσχυση της αθλητικής τους επίδοσης, διαπιστώνει μία πρόσφατη επιστημονική έρευνα.

Όπως είναι γνωστό, η Μεσογειακή Δίαιτα χαρακτηρίζεται από τη συχνή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, προϊόντων ολικής αλέσεως, καρπών, σπόρων και ελαιόλαδου. Πολλές από αυτές τις τροφές είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και σε άλλες άλλες ουσίες που έχουν αντι-φλεγμονώδεις και αλκαλικές ιδιότητες.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Σαν Λούις, με επικεφαλής τον δρ. Edward Weiss, καθηγητή Διατροφής και Δδιαιτητικής στο ίδιο πανεπιστήμιο εξέτασαν εάν τα διατροφικά συστατικά που εμπεριέχονται στη Μεσογειακή Δίαιτα μπορούν να ενισχύσουν την αθλητική επίδοση των ανθρώπου που συμμετείχαν στην έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο Journal of the American College of Nutrition.

Η διαδικασία της έρευνας

Στην έρευνα συμμετείχαν επτά γυναίκες και τέσσερις άνδρες που ήταν «σωματικά δραστήριοι», στους οποίους ζητήθηκε να ακολουθήσουν για 4 μέρες τη Μεσογειακή Δίαιτα και ακολούθως να τρέξουν 5 χιλιόμετρα, καθώς και να κάνουν κάποιες αναερόβιες ασκήσεις.

Έπειτα από χρονικό διάστημα 9-16 ημερών, τούς ζήτησαν να ακολουθήσουν (για 4 μέρες) τη δίαιτα δυτικού τύπου, η οποία εμπεριέχει επεξεργασμένα σάκχαρα, αλάτι και κορεσμένα λιπαρά οξέα.

Τα αποτελέσματα κατέγραψαν ότι, έπειτα από τη Μεσογειακή Δίαιτα, οι συμμετέχοντες ήταν κατά 6% γρηγορότεροι στη δρομική διαδικασία, σε σύγκριση με τη δίαιτα δυτικού τύπου. Αντίθετα, δεν παρατηρήθηκε κάποια σημαντική διαφορά όσον αφορά τις αναερόβιες ασκήσεις.

«Πολλά διατροφικά συστατικά της μεσογειακής δίαιτας βελτιώνουν την αθλητική επίδοση άμεσα ή εντός ολίγων ημερών. […] Ωστόσο, αυτά τα οφέλη μπορούν εύκολα να χαθούν αν κάποιος επιστρέψει στη δυτική δίαιτα, πράγμα που υποδηλώνει τη σημασία της μακροχρόνιας υιοθέτησης της μεσογειακής», δήλωσε ο επικεφαλής καθηγητής της έρευνας.

«Όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, έτσι και οι αθλητές, πολλές φορές, ακολουθούν μία ανθυγιεινή δίαιτα. Τώρα οι αθλητές έχουν ένα παραπάνω κίνητρο για να τρώνε υγιεινά.», προσέθεσε.

;


Τα σχόλια είναι κλειστά.

Copyright © "Από τα σπορ στην καθημερινή ζωή"          Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση