Χριστούγεννα 2019

Καλές γιορτές με υγεία και άθληση!!!

Η μεσογειακή δίαιτα ενισχύει την την αθλητική επίδοση

Έρευνα: H μεσογειακή δίαιτα ενισχύει την αθλητική επίδοση

Όσοι ακολουθούν τη Μεσογειακή Δίαιτα μπορεί να παρατηρήσουν ενίσχυση της αθλητικής τους επίδοσης, διαπιστώνει μία πρόσφατη επιστημονική έρευνα.

Όπως είναι γνωστό, η Μεσογειακή Δίαιτα χαρακτηρίζεται από τη συχνή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, προϊόντων ολικής αλέσεως, καρπών, σπόρων και ελαιόλαδου. Πολλές από αυτές τις τροφές είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και σε άλλες άλλες ουσίες που έχουν αντι-φλεγμονώδεις και αλκαλικές ιδιότητες.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Σαν Λούις, με επικεφαλής τον δρ. Edward Weiss, καθηγητή Διατροφής και Δδιαιτητικής στο ίδιο πανεπιστήμιο εξέτασαν εάν τα διατροφικά συστατικά που εμπεριέχονται στη Μεσογειακή Δίαιτα μπορούν να ενισχύσουν την αθλητική επίδοση των ανθρώπου που συμμετείχαν στην έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο Journal of the American College of Nutrition.

Η διαδικασία της έρευνας

Στην έρευνα συμμετείχαν επτά γυναίκες και τέσσερις άνδρες που ήταν «σωματικά δραστήριοι», στους οποίους ζητήθηκε να ακολουθήσουν για 4 μέρες τη Μεσογειακή Δίαιτα και ακολούθως να τρέξουν 5 χιλιόμετρα, καθώς και να κάνουν κάποιες αναερόβιες ασκήσεις.

Έπειτα από χρονικό διάστημα 9-16 ημερών, τούς ζήτησαν να ακολουθήσουν (για 4 μέρες) τη δίαιτα δυτικού τύπου, η οποία εμπεριέχει επεξεργασμένα σάκχαρα, αλάτι και κορεσμένα λιπαρά οξέα.

Τα αποτελέσματα κατέγραψαν ότι, έπειτα από τη Μεσογειακή Δίαιτα, οι συμμετέχοντες ήταν κατά 6% γρηγορότεροι στη δρομική διαδικασία, σε σύγκριση με τη δίαιτα δυτικού τύπου. Αντίθετα, δεν παρατηρήθηκε κάποια σημαντική διαφορά όσον αφορά τις αναερόβιες ασκήσεις.

«Πολλά διατροφικά συστατικά της μεσογειακής δίαιτας βελτιώνουν την αθλητική επίδοση άμεσα ή εντός ολίγων ημερών. […] Ωστόσο, αυτά τα οφέλη μπορούν εύκολα να χαθούν αν κάποιος επιστρέψει στη δυτική δίαιτα, πράγμα που υποδηλώνει τη σημασία της μακροχρόνιας υιοθέτησης της μεσογειακής», δήλωσε ο επικεφαλής καθηγητής της έρευνας.

«Όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, έτσι και οι αθλητές, πολλές φορές, ακολουθούν μία ανθυγιεινή δίαιτα. Τώρα οι αθλητές έχουν ένα παραπάνω κίνητρο για να τρώνε υγιεινά.», προσέθεσε.

Ατομικά αθλήματα

Τα οφέλη ενός ατομικού αθλήματος που μπορεί να αναλογιστεί κανείς, είναι  πολλά.

1. Καταρχήν ένα ατομικό άθλημα αφήνει έναν αθλητή να είναι ο εαυτός του γιατί του επιτρέπει να ανταγωνίζονται με τον δικό τους ρυθμό. Για παράδειγμα, εάν ο 10χρονος σας γιος αποφασίσει ότι θέλει να αρχίσει να παίζει ποδόσφαιρο, θα ανταγωνιστεί άλλα παιδιά ηλικίας 9-14 ετών, μερικά που παίζουν ποδόσφαιρο από την ηλικία των Δεν υπάρχει τόσο μεγάλη πίεση να “προφτάσει” με τους άλλους παίκτες.

2. Tα ατομικά αθλήματα μπορούν να διδάξουν αυτόν που λαμβάνει μέρος, να είναι στο προσκήνιο άνετος. Για παράδειγμα αν κάποιος είναι αθλητής της ενόργανης γυμναστικής, όλα τα μάτια των θεατών θα είναι στραμμένα επάνω του. Αυτό τον εκπαιδεύει να αντιμετωπίζει ταυτόχρονα το άγχος του αλλά και να εξασκεί την δεξιοτεχνία του. Όλο αυτό θα έχει σοβαρή θετική απήχηση στο μέλλον του για τον χαρακτήρα του. Θα έχει μάθει από μικρός να μην κρύβεται πίσω από άλλους σε μια δυσκολία που θα του παρουσιαστεί, άλλα να την αντιμετωπίσει μόνος του και να την βγάλει εις πέρας.

3. Αν ένας αθλητής χάσει έναν ατομικό αγώνα, δε μπορεί να κατηγορήσει κανέναν. Μαθαίνει να είναι αυτοδύναμος και να στηρίζεται στις δίκες του δυνατότητες μόνο. Αν θέλουν να κερδίσουν δεν μπορούν να υπολογίσουν σε κανέναν άλλο πάρα μόνο στον εαυτό τους. Αυτό τους διδάσκει να είναι υπεύθυνοι για τις δικές τους αποφάσεις και ενέργειες.

4. Τα ατομικά αθλήματα διδάσκουν στους παίκτες πώς να κινητοποιούν τους εαυτούς . Δεν υπάρχει ομάδα που να τους πιέζει να βελτιώσουν, η δύναμη και η απόφαση πρέπει να προέρχεται από μέσα. Αυτό το ενδογενή κίνητρο είναι πολλές φορές πολύ πιο ισχυρό από το εξωτερικό κίνητρο.

Aς σκεφτούμε λοιπόν όλοι μας σοβαρά όταν πρέπει να διαλέξουμε ένα άθλημα, τη σημασία του καθενός ξεχωριστά. Ας ακούσουμε πρώτα την φωνή της ψυχής μας και της ψυχής των παιδιών μας και ας κατανοήσουμε ότι ο καθένας είναι μονάδα. Οπότε μήπως ένα ατομικό άθλημα θα ήταν ευκαιρία για να αναπτύξει την μοναδικότητά του?

Ομαδικά αθλήματα

Δημοφιλή ομαδικά αθλήματα

Από τις έρευνες στο διαδίκτυο που κάναμε συμπεράναμε ότι τα 16 πιο γνωστά δημοφιλή αθλήματα είναι:

 

1.      Αμερικανικό ποδόσφαιρο

2.      Γκόλμπολ

3.      Καλαθοσφαίριση

4.      Καλλιτεχνικό πατινάζ

5.      Κέρλινγκ‎

6.      Κρίκετ

7.      Κωπηλασία

8.      Μπέιζμπολ

9.      Παράκτια χειροσφαίριση

10.  Πετοσφαιριστή

11.  Ποδόσφαιρο

12.  Ράγκμπι

13.  Ρυθμική γυμναστική

14.  Συγχρονισμένη κολύμβηση

15.  Χόκεϊ επί πάγου και χόρτου

16.  Χειροσφαίριση

Συμπληρώματα διατροφής στους εφήβους

ΧΡΗΣΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ  ΣΤΟΥΣ  ΕΦΗΒΟΥΣ

Ένα πολύ σημαντικό θέμα είναι η χρήση συμπληρωμάτων.
Περίπου 40-50% των εφήβων αθλητών χρησιμοποιούν διατροφικά συμπληρώματα. Οι έφηβοι αθλητές χρησιμοποιούν κυρίως στεροειδή ή ανάλογα τους, ενώ οι έφηβες αθλήτριες συμπληρώματα βιταμινών και ιχνοστοιχείων.
Η έμφαση που δίνεται στην νίκη και στην μεγιστοποίηση της απόδοσης έχει οδηγήσει τους νέους προς κάθε βοήθημα.

Για αυτόν τον λόγο έχει αυξηθεί και η χρήση διατροφικών συμπληρωμάτων. Ακόμα και οι υψηλής δραστηριότητας έφηβοι αθλητές, δεν χρειάζεται να καταναλώνουν διατροφικά συμπληρώματα, για να φθάνουν την απαιτούμενη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών.

Πέρα της απλής μεθόδου που προαναφέραμε, τα τρόφιμα περιέχουν και άλλα συστατικά, όπως υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά κ.α., τα οποία δεν τα βρίσκουμε στα συμπληρώματα. Ακόμα τα τρόφιμα είναι η πιο ασφαλής πηγή, αφού με την χρήση μόνο αυτών (και όχι συμπληρωμάτων) είναι σπάνια η υπερκατανάλωση βιταμινών και ιχνοστοιχείων, η οποία μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό.

 

Τα γυαλιά της διαφορετικότητας

Δείτε το στο slideshare.net

ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου, σε ανάμνηση της υπογραφής της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ στις 10 Δεκεμβρίου 1948. Όραμα των εμπνευστών της, ένας κόσμος με δικαιώματα και ελευθερίες χωρίς διακρίσεις.

Κοινωνική αλληλεγγύη δε σημαίνει φιλανθρωπία και ελεημοσύνη.

Πιστεύουμε στον άνθρωπο, τις αξίες, τις δυνατότητες, τις κλίσεις  και στηρίζουμε τη διαφορετικότητά του, η οποία έχει μόνο να «δώσει».

Διαφορετικότητα

Χριστουγεννιάτικες ευχές

Καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένος ο καινούργιος χρόνος!!!

Η ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ

Απλοποιημένη Έκδοση
Αυτή η απλοποιημένη έκδοση των 30 άρθρων της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει δημιουργηθεί ειδικά για τους νέους.

1. Είµαστε Όλοι Γεννηµένοι Ελεύθεροι και Ίσοι. Είµαστε όλοι γεννηµένοι ελεύθεροι. Όλοι έχουµε τις δικές µας σκέψεις και ιδέες. Θα πρέπει όλοι να μας αντιμετωπίζουν µε τον ίδιο τρόπο.

2. Μην Κάνεις ΔιακρίσειςΑυτά τα δικαιώµατα ανήκουν σε όλους, ανεξάρτητα από τις διαφορές µας.

3. Το ∆ικαίωµα στη Ζωή.Όλοι έχουµε δικαίωµα στη ζωή, και να ζήσουµε με ελευθερία και.ασφάλεια.

4. Όχι ΣκλαβιάΚανείς δεν έχει το δικαίωµα να µας κάνει σκλάβους. ∆εν µπορούµε εµείς να σκλαβώσουµε κανέναν.

5. Όχι Βασανιστήρια. Κανείς δεν έχει το δικαίωµα να µας πληγώσει ή να µας βασανίσει.

6. Έχεις Δικαιώµατα Όπου κι αν ΠηγαίνειςΕίµαι ένας άνθρωπος όπως κι εσύ!

  •  Είµαστε Όλοι Ίσοι Ενώπιον του ΝόµουΟ νόµος είναι ίδιος για όλους. Πρέπει να φέρεται σε όλους μας δίκαια.
  • Τα Ανθρώπινα Δικαιώµατά σου Προστατεύονται από το Νόµο. Μπορούµε όλοι να ζητήσουµε τη βοήθεια του νόµου όταν αντιμετωπίζουμε άδικη μεταχείριση.
  •  Όχι Άδικη ΚράτησηΚανείς δεν έχει το δικαίωµα να µας φυλακίσει χωρίς καλό λόγο και να µας κρατάει εκεί ή να µας διώξει από τη χώρα µας.

10. Το Δικαίωµα για ΔίκηΑν δικαζόµαστε, αυτό πρέπει να γίνεται δηµοσίως. Οι άνθρωποι που µας δικάζουν, δεν πρέπει να αφήνουν κανένα να τους λέει τι να κάνουν.

11. Είµαστε Πάντα Αθώοι Μέχρι Αποδείξεως του Εναντίου. Κανείς δεν θα πρέπει να κατηγορείται για τίποτα µέχρι να αποδειχθεί η ενοχή του. Όταν οι άνθρωποι λένε ότι κάναµε κάτι κακό, έχουµε το δικαίωµα να δείξουµε ότι δεν είναι αλήθεια.

12. Δικαίωµα στην Ιδιωτική Ζωή.Κανείς δεν πρέπει να προσπαθήσει να βλάψει την υπόληψή µας. Κανείς δεν έχει το δικαίωµα να µπει στο σπίτι µας, να ανοίξει τα γράµµατά µας ή να ενοχλεί εµάς ή την οικογένειά µας χωρίς κάποιο καλό λόγο.

13. Ελευθερία της Μετακίνησης. Όλοι έχουµε το δικαίωµα να πάµε όπου θέλουµε στη χώρα µας και να ταξιδέψουµε όπως θέλουµε.

14. Το Δικαίωµα στο να Αναζητάς Ασφαλή Τόπο να Ζήσεις. Αν φοβόµαστε µια κακή µεταχείριση στη χώρα µας έχουµε όλοι το δικαίωµα να µεταβούµε σε µια άλλη χώρα για να είµαστε ασφαλείς.

15. Δικαίωµα στην Εθνικότητα. Όλοι έχουµε το δικαίωµα να ανήκουµε σε µια χώρα.

16. Γάµος και Οικογένεια. Κάθε ενήλικας έχει το δικαίωµα να παντρευτεί και να κάνει οικογένεια αν το θέλει. Άνδρες και γυναίκες έχουν τα ίδια δικαιώµατα όταν είναι παντρεµένοι, και όταν είναι χωρισµένοι.

17. Το Δικαίωµα στα Δικά σου Πράγµατα. Ο καθένας έχει το δικαίωµα να κατέχει πράγµατα ή να τα µοιράζεται. Κανείς δεν έχει το δικαίωµα να παίρνει τα πράγµατά µας χωρίς κάποιον καλό λόγο.

18.. Ελευθερία της Σκέψης. Όλοι έχουµε το δικαίωµα να πιστεύουµε σε αυτό που θέλουµε να πιστεύουµε, να έχουµε µια θρησκεία ή να την αλλάζουµε αν θέλουµε.

19.. Ελευθερία της Έκφρασης. Όλοι έχουµε το δικαίωµα να παίρνουµε αποφάσεις, να σκεφτόµαστε ότι θέλουµε, να λέµε ό,τι πιστεύουµε και να µοιραζόµαστε τις ιδέες µας µε άλλους ανθρώπους.

20. Το Δικαίωµα στις Δηµόσιες Συγκεντρώσεις. Όλοι έχουµε το δικαίωµα να συναντιόµαστε µε τους φίλους µας και να δουλεύουµε µαζί ειρηνικά για να υπερασπιστούµε τα δικαιώµατά µας. Κανείς δεν µπορεί να µας κάνει µέλη µιας οµάδας αν δεν το θέλουµε.

21.. Το Δικαίωµα στη Δηµοκρατία. Όλοι έχουµε το δικαίωµα να συµµετέχουµε στην κυβέρνηση της χώρας µας. Κάθε ενήλικας θα πρέπει να µπορεί να επιλέξει τους δικούς του ηγέτες.

22. Κοινωνική Ασφάλιση. Όλοι έχουµε το δικαίωµα για µια οικονοµικώς προσιτή στέγαση, φάρµακα, εκπαίδευση και παιδική φροντίδα, αρκετά χρήµατα για να ζούµε και ιατρική περίθαλψη αν είµαστε άρρωστοι ή ηλικιωµένοι.

23. Δικαιώματα Εργαζομένων. Κάθε ενήλικος έχει το δικαίωµα να κάνει µια δουλειά, να παίρνει ένα τίµιο εισόδηµα για τη δουλειά του και να γίνει µέλος ενός επαγγελματικού σωματείου.

24. Το Δικαίωµα στο Παιχνίδι. Όλοι έχουμε το δικαίωμα να ξεκουραζόμαστε από την εργασία μας και να αναπαυόμαστε.

25. Φαγητό και Στέγη για Όλους. Όλοι έχουµε το δικαίωµα µιας καλής ζωής. Μητέρες και παιδιά, ηλικιωµένοι, άνεργοι ή ανάπηροι, όλοι έχουν το δικαίωµα να λαµβάνουν φροντίδα.

26. Το Δικαίωµα στην Εκπαίδευση. Η εκπαίδευση είναι ένα δικαίωµα. Το δηµοτικό σχολείο πρέπει να είναι δωρεάν. Πρέπει να μάθουμε για τα Ηνωµένα Έθνη και για το πώς να συνεργαζόμαστε µε τους άλλους. Οι γονείς µας µπορούν να επιλέξουν τι θα µάθουµε.

27. Δικαίωμα Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Τα πνευµατικά δικαιώµατα είναι ένας ειδικός νόµος που προστατεύει τις προσωπικές καλλιτεχνικές δηµιουργίες και συγγράµµατα. Οι άλλοι δεν µπορούν να κάνουν αντίγραφα χωρίς άδεια. Έχουµε όλοι το δικαίωµα του δικού µας τρόπου ζωής και του να επωφελούµαστε από την τέχνη, την επιστήµη και τη µάθηση.

28. Ένας Δίκαιος και Ελεύθερος Κόσµος. Πρέπει να υπάρχει τάξη ώστε να επωφελούµαστε από τα δικαιώµατα και τις ελευθερίες στη χώρα µας και σε όλο τον κόσµο.

29. Υπευθυνότητα. Έχουµε ένα καθήκον απέναντι στους άλλους ανθρώπους και θα πρέπει να προστατεύουµε τα δικά τους δικαιώµατα και τις ελευθερίες τους.

30. Κανείς δεν Μπορεί να σας Αφαιρέσει αυτά τα Δικαιώµατα.

Copyright © "Από τα σπορ στην καθημερινή ζωή"          Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση