Για εκπαιδευτικούς

Καλώς ήρθατε στο ιστολόγιο μου.
Μετά από πολλές ώρες εξερεύνησης στο διαδίκτυο … αποφάσισα να μοιραστώ τα όσα σπουδαία κι ενδιαφέροντα ανακάλυψα….
Διαπίστωσα ότι υπάρχουν ιστότοποι με πλούσιο και έγκυρο πληροφοριακό υλικό για εκπαιδευτικούς (π.χ.www.esos.gr, www.alfavita.gr και http://edu.klimaka.gr) όπου μπορεί κανείς να βρει ότι χρειαστεί. Διαπίστωσα ότι υπάρχουν αξιόλογα ιστολόγια εκπαιδευτικών από όπου μπορούμε να πάρουμε όχι μόνο ιδέες αλλά και δραστηριότητες για το μάθημά μας. Διαπίστωσα ότι πολλοί εκπαιδευτικοί παρακολουθούν ιστολόγια κι εκφράζουν απόψεις ή/κι αντιρρήσεις σε διάφορα ζητήματα για την παιδεία, προκαλώντας δημιουργικές συζητήσεις.
Ακόμη πιο σημαντικό, διαπίστωσα ότι υπάρχουν πληθώρα ψηφιακού υλικού και πολλές αξιόλογες διαδικτυακές εφαρμογές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην εκπαίδευση. Γι’ αυτό και θα βρείτε πολλές ιδέες και δραστηριότητες για το πως μπορούν να αξιοποιηθούν οι Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας (Τ.Π.Ε.) στο δημόσιο σχολείο με συγκεκριμένα παραδείγματα για το μάθημα των Αγγλικών. Θα βρείτε έτοιμες ασκήσεις/εργασίες για την τάξη και τους μαθητές/τριες σας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αμέσως χωρίς καμία προετοιμασία. Θα βρείτε χρήσιμες διευθύνσεις και ιστοσελίδες για εκπαιδευτικούς καθώς και πολλές διαδικτυακές εφαρμογές που μπορώ ανεπιφύλακτα να προτείνω (πολλά παραδείγματα υπάρχουν στις δημοσιεύσεις). Πιο σημαντικό, θα βρείτε εύκολες και γρήγορες λύσεις για όλους τους εκπαιδευτικούς, που θα μας βοηθήσουν να προσαρμοστούμε στη νέα ψηφιακή εποχή…
Ακολουθώντας τα χαρακτηριστικά των «digital native» μαθητών/τριών μου, οι περισσότερες δραστηριότητες εμπεριέχουν βίντεο, εικόνα και ήχο, υπερσυνδέσμους, λίγο κείμενο…«αντιγράφοντας» τις αγαπημένες δραστηριότητες των μαθητών/τριών στο διαδίκτυο.
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι αυτό το υλικό υπάρχει ήδη στο YouTube ή σε άλλες ιστοσελίδες. Πράγματι, αυτό το υλικό που ήδη υπάρχει προσπάθησα να αξιοποιήσω για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Περιηγήθηκα σε πάρα πολύ ψηφιακό υλικό και διαδικτυακές εφαρμογές…επέλεξα ανάμεσα σε πολλά, συνδύασα με δραστηριότητες/ασκήσεις,  πειραματίστηκα … ακριβώς για  να μπορώ να το μοιραστώ με μαθητές/τριες και συναδέλφους.
Για να φτάσω εδώ, υπήρξαν πολλοί λόγοι κι αφορμές για να προκύψει αυτό το ιστολόγιο…
Η ενασχόληση μου με τους υπολογιστές και το διαδίκτυο για χρόνια και η αίσθηση ότι ακόμα και μετά από πολλά χρόνια και πάρα πολλές ώρες πάνω από τον υπολογιστή, πάντα υπάρχει κάτι νέο και θαυμαστό να ανακαλύψεις..
Η διαπίστωση ότι συχνά «χάνομαι» σε προτάσεις, ιστοσελίδες, σχέδια μαθημάτων, παιχνίδια και πολλά άλλα… που τελικά δεν άξιζαν …ενώ δεν μπορούσα να βρω πραγματικά αξιόλογες ιδέες για τη χρήση των Τ.Π.Ε. στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Η παρατήρηση του τρόπου που μεγαλώνει η νέα γενιά μαθητών/τριών, του πόσο σημαντικό  μέρος της ζωής τους αποτελούν πλέον οι ψηφιακές συσκευές αλλά και οι υπηρεσίες διαδικτύου όπως Facebook, You Yube κ.λ.π.. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μας… σχεδόν κάθε οικογένεια έχει υπολογιστή και σύνδεση στο διαδίκτυο.
Η προσπάθεια να αναβαθμιστεί το μάθημα των Αγγλικών στο δημόσιο σχολείο με το να μετατραπούν οι συνήθειες της νέας γενιάς σε μαθησιακή εμπειρία, να αξιοποιηθούν οι Τ.Π.Ε. και να ενσωματωθεί στο μάθημα το πραγματικά αξιόλογο υλικό που υπάρχει στο διαδίκτυο. Το γεγονός ότι όταν οι μαθητές και οι μαθήτριες αντί για μάθημα από το βιβλίο ασχολούνται με μια δραστηριότητα στο Εργαστήριο Υπολογιστών του σχολείου, συμμετέχουν, ενεργούν αλλά και διασκεδάζουν περισσότερο…
Η αίσθηση ότι κάτι πρέπει να αλλάξει στην εκπαίδευση της νέας γενιάς…

Αφήστε μια απάντηση

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων