Το κτίριο του Λυκείου Αρχαγγέλου

Το ισόγειο είναι χτισμένο από λιθοδομή και αποτελείται από τέσσερις αίθουσες διδασκαλίας, δύο γραφεία και διαδρόμους. Eργολάβος ήταν ο Ιωάννης Μωρόπουλος. Είναι χτισμένο από τοιχοποιία των 50 εκατοστών με ασβεστοκονίαμα και οι μάστορες ήταν αρχαγγελίτες, ο Αντώνιος Πλατής του Νικολάου, ο Αντώνης Κάντακας  κ.α. Το έτος 1969 έγινε η επέκταση στο ισόγειο που είναι η σημερινή αίθουσα τελετών.Η προσθήκη του πρώτου ορόφου σε όλη την επιφάνια του παλαιού κτηρίου και της αίθουσας τελετών έγινε το 1969. Επάνω ήταν οι αίθουσες διδασκαλίας των χημείων και τα γραφεία των καθηγητών ενώ προβλεπόταν βιβλιοθήκη. Μετά το χωρισμό των εξαταξίων Γυμνασίων σε Γυμνάσια και Λύκεια το 1976 και μέχρι σήμερα σε ολόκληρο τον πρώτο όροφο στεγάστηκε το Λύκειο Αρχαγγέλου.
Μελετητής της προσθήκης πρώτου ορόφου και της επέκτασης στο ισόγειο καθώς και του γυμναστήριου ήταν ο Κων/νος Πλατής του Παναγιώτη.
Κατασκευαστής ήταν ο Κολιάδης Γεώργιος του Αντωνίου και ο Λιβιεράτος Γεράσιμος.
Όλες οι φέρουσες κατασκευές έγιναν από οπλισμένο σκυρόδεμα και οι τοιχοποιίες από οπτόλιθους (τούβλα). Χρηματοδότης για την κατασκευή του σχολείου ήταν ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων .
Τις εργασίες τις υπέβλεπε η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Δωδεκανήσου.
Η προσθήκη ορόφου στο παλιό χτίριο της δεκαετίας του 50 χτίστηκε με το σύστημα τις δισκοπληθοδομής. Δηλαδή 2 ντουβάρια από τούβλο μικρό και στη μέση διάκενο το οποίο γεμιζόταν με οπλισμένο σκυρόδεμα. Στα δώματα όλων των κατασκευών έγιναν μονώσεις από ελαφρόπετρα. Πάνω από αυτό έγινε διάστρωση με πλάκες από τσιμέντο τις οποίες έφεραν από την Αθήνα.
Έγινε εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης και το αντλιοστάσιο είναι ένα μικρό καμαράκι που έχει μέσα τους λέβητες και είναι δίπλα από τον τοίχο του Αγίου Νικολάου.
Επίσης μπήκε πλήρης ηλεκτρική εγκατάσταση και ηλεκτροδοτήθηκε όλο το κτίριο διότι στο παλιό δεν υπήρχε εγκατάσταση.
Τεχνίτες που δούλεψαν στις νέες πτέρυγες και στη προσθήκη ορόφου και στο γυμναστήριο ήταν οι μάστορες Σαρρής Εμμανουήλ, Κοντόγιαννος Γεώργιος, Ρούφας Νικόλαος, Λεβέντης Σάββας, Λεβέντης Κων/ινος και Βασιλιάδης Μιχάλης.

Ακολουθεί ένα φωτογραφικό άλπμουμ σχετικά με το κτίριο του Λυκείου Αρχαγγέλου


Αφήστε μια απάντηση