Πρόσφατα σχόλια

  1Επάλ Σερρών

  Μάρτιος 2020
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Δεκ    
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031  

  Το αυτοκίνητο

  Το Αυτοκίνητο ή αμάξι είναι τροχοφόρο επιβατικό όχημα με ενσωματωμένο κινητήρα που χρησιμοποιείται για μεταφορές. Σύμφωνα με τους συνηθέστερους ορισμούς, τα αυτοκίνητα σχεδιάζονται ώστε να κινούνται (ως επί το πλείστον) στους αυτοκινητόδρομους, να έχουν καθίσματα για 2 ως 5 άτομα, έχουν συνήθως τέσσερις τροχούς και κατασκευάζονται κυρίως για τη μεταφορά ανθρώπων, αλλά και μερικές φορές για την μεταφορά διαφόρων πραγμάτων.[

  Τα αυτοκίνητα τέθηκαν σε παγκόσμια χρήση κατά τον 20ό αιώνα και οι αναπτυγμένες οικονομίες εξαρτώνται από αυτά. Το έτος 1886 θεωρείται το έτος γέννησης του σύγχρονου αυτοκινήτου, όταν ο Γερμανός εφευρέτης Καρλ Μπεντς κατοχυρώνει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας του Benz Patent-Motorwagen. Τα αυτοκίνητα έγιναν ευρέως διαθέσιμα στις αρχές του 20ού αιώνα. Ένα από τα πρώτα αυτοκίνητα ήταν το Model T του έτους 1908, ένα αμερικανικό αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε από την Ford Motor Company. Τα αυτοκίνητα υιοθετήθηκαν γρήγορα στις ΗΠΑ, όπου αντικατέστησαν τις ζωήλατες άμαξες και τα κάρα, αλλά χρειάστηκε πολύ περισσότερο για να γίνουν αποδεκτά στη Δυτική Ευρώπη και σε άλλα μέρη του κόσμου

  Αισθητήρας maf

  Ένας αισθητήρας ροής μάζας αέρα ( MAF ) είναι ένας αισθητήρας που χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό του ρυθμού ροής μάζας αέρα που εισέρχεται σε μια μηχανή εσωτερικής καύσης με έγχυση καυσίμου. Οι πληροφορίες για την μάζα αέρα είναι απαραίτητες ώστε η μονάδα ελέγχου κινητήρα (ECU) να εξισορροπήσει και να παραδώσει τη σωστή μάζα καυσίμου στον κινητήρα. Ο αέρας αλλάζει την πυκνότητα του με τη θερμοκρασία και την πίεση.

  Αισθητήρας λ

  Ο αισθητήρας λ (ή αισθητήρας οξυγόνου) είναι μια ηλεκτρονική διάταξη που προσδιορίζει την περιεκτικότητα σε οξυγόνο ενός αερίου ή υγρού σε εξέταση. Η εφαρμογή   του αισθητήρα λ ξεκίνησε το 1970 με κατασκευάστρια εταιρία την Bosch. Σήμερα βρίσκεται τεχνολογικά στην 3η γενιά, που είναι η γενιά του θερμαινόμενου λήπτη λ. Εφαρμογές του συναντώνται στην αυτοκίνηση, για τον προσδιορισμό των ρύπων στα καυσαέρια και την αποστολή ανάλογων πληροφοριών στην ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου του συστήματος ψεκασμού, για διόρθωση της αναλογίας του καυσίμου μείγματος στη στοιχειομετρική.  Στο παρακάτω βίντεο φαίνεται η λειτουργία του

   

   

   

   

   

  ΤΟ ΔΙΑΦΟΡΙΚΟ

  Το Διαφορικό είναι ο μηχανισμός που σκοπό έχει να επιτρέπει στους δύο κινητήριους τροχούς στα προσθιοκίνητα ή οπισθιοκίνητα οχήματα, ή στους δυο άξονες μετάδοσης στα τετρακίνητα, να περιστρέφονται με διαφορετικές γωνιακές ταχύτητες και να κατανέμει τη ροπή στρέψης, ανάλογα με τον συντελεστή πρόσφυσης στους κινητήριους τροχούς, είτε μεγενθύνοντας είτε ελαχιστοποιώντας την.

  Για να μπορεί να στρίψει ένα όχημα, οι τροχοί που βρίσκονται στην εξωτερική πλευρά της καμπύλης διανύουν μεγαλύτερη απόσταση από τους τροχούς που βρίσκονται στη εσωτερική πλευρά. Άρα, οι εξωτερικοί τροχοί θα πρέπει να στρέφονται ταχύτερα από τους εσωτερικούς, ώστε να μπορούν να ακολουθήσουν τη γεωμετρική μορφή της οδού. Στη περίπτωση που και οι εξωτερικοί και οι εσωτερικοί τροχοί στρέφονταν από τον κινητήρα με την ίδια ταχύτητα, τότε το όχημα δεν θα μπορούσε να διαγράψει καμπύλη τροχιά χωρίς σημαντικές τριβές στα ελαστικά του. Οι τριβές αυτές θα εκδηλώνονταν ως τάση του οχήματος να «υπακούσει» στις στροφές που παίρνουν οι τροχοί του: να κινηθεί ευθεία και όχι να διαγράψει καμπύλη τροχιά.

  Όταν τώρα το όχημα κινείται στην ευθεία και κάποιος από τους κινητηρίους τροχούς συναντήσει μια ανωμαλία του οδοστρώματος, π.χ: ένα σαμαράκι ή μια λακκούβα, θα υπάρξει και σε αυτή τη περίπτωση πρόβλημα, καθώς δεν θα υπάρχει δυνατότητα να διαφοροποιήσει τις στροφές του από τον άλλο τροχό και ολόκληρο το όχημα θα υποστεί μια αποσταθεροποιητική φόρτιση (τράνταγμα) η οποία θα εκδηλωθεί ως τάση εκτροπής του οχήματος.

  Τα προβλήματα αυτά αντιμετωπίζονται με τη χρήση του διαφορικού, το οποίο μπορεί να αλλάξει το ποσοστό ισχύος που λαμβάνει ο κάθε τροχός ενός άξονα, αλλά και να μπορεί να περιστρέψει τους κινητήριους τροχούς με διαφορετική γωνιακή ταχύτητα λαμβάνοντας υπ’ όψη την απόσταση που κάθε τροχός πρέπει να διανύσει. Το μέγεθος της μεταφερόμενης ροπής στρέψης καθορίζεται από εκείνον το τροχό ο οποίος έχει τη μικρότερη πρόσφυση στο οδόστρωμα Μία από τις πιο σημαντικές εργασίες είναι η

  σωστή ρύθμιση του διαφορικού , η οποία ρύθμιση φαίνεται στο παρακάτω βίντεο.

   

   

  Το θερμίστορ

   

  Το θερμίστορ είναι μια θερμική αντίσταση που αλλάζει τιμή ανάλογα με την θερμοκρασία περιβάλλοντος. Η ιδιότητά του αυτή αποτελεί την αρχή λειτουργίας των αισθητήρων θερμοκρασίας για υγρά και για αέρια Σε αντίθεση με τις μεταλλικές αντιστάσεις, η αντίσταση ενός θερμίστορ μειώνεται με την αύξηση της θερμοκρασίας .

  Η πρωτογενής μεταβολή της αντίστασης      του θερμίστορ με την αλλαγή της θερμοκρασίας ανιχνεύεται με την βοήθεια ενός διαιρέτη , αλλά και η μορφή του φαίνεται στις παρακάτω εικόνες.

   Αισθητήρας ψυκτικού υγρού (1)

    

  Αισθητήρες θερμοκρασίας

  • Ο ρόλος των αισθητήρων θερμοκρασίας είναι να μετρούν με ακρίβεια τη θερμοκρασία υγρών ή αερίων σε διάφορα συστήματα του αυτοκινήτου και να αναφέρουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων στο μικρουπολογιστή, για να κάνει τις κατάλληλες ρυθμίσεις.   Ο έλεγχος της θερμοκρασίας στα διάφορα συστήματα γίνεται διαρκώς και επιβάλλεται, επειδή ένας κρύος κινητήρας απαιτεί ειδικές ρυθμίσεις για την εκκίνηση και λειτουργία του. Επιπλέον, η υψηλή θερμοκρασία μεταβάλλει την πυκνότητα υγρών και αερίων. Τέλος η υψηλή θερμοκρασία αποτελεί το σήμα κινδύνου για επερχόμενες  βλάβες.

  Οι  βασικές εφαρμογές των αισθητήρων θερμοκρασίας σε υγρά είναι:

  1. Η μέτρηση της θερμοκρασίας του  ψυκτικού υγρού του κινητήρα
  2. Η μέτρηση της θερμοκρασίας καυσίμου
  3. Η μέτρηση της θερμοκρασίας της βαλβολίνης  σε ηλεκτρονικά κιβώτια ταχυτήτων .

  Η ιδέα μέτρησης της θερμοκρασίας. στηρίζεται στη μεταβολή της τιμής μιας αντίστασης με την αλλαγή της  θερμοκρασίας.Έτσι , από τα διάφορα είδη αισθητήρων θερμοκρασίας, το επικρατέστερο είναι το γνωστό  θερμίστορ.

  Top
   
  Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων