ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑ

Το Νέο Λύκειο

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η Υπουργός Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου πρόκειται μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου να ανακοινώσει τη δομή του νέου Λυκείου, ενός Λυκείου που πολύ απέχει από τις δηλώσεις της για την αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και τον εκσυγχρονισμό της γνώσης.

Σε πάρα πολλές πρόσφατες συνεντεύξεις της η ΥΠΔΒΜ έχει δηλώσει για τα χαρακτηριστικά του Νέου Λυκείου:

  1. Ο μαθητής θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τα μαθήματα που τον ενδιαφέρουν, με βάση τις κλίσεις, τις δεξιότητες και τις επιθυμίες του.
  2. Αύξηση των ωρών διδασκαλίας στα μαθήματα που επιλέγει ο μαθητής.
  3. Σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών με γνωστικά αντικείμενα που απαντούν στις προκλήσεις του 21ου αιώνα.

Αντί αυτού στο πρόγραμμα σπουδών παρατηρείται:

  1. 1. Ο μαθητής είναι υποχρεωμένος να επιλέγει ένα μόνο μάθημα από το κάθε καλάθι, με αποτέλεσμα ένας μαθητής με ενδιαφέροντα για τα Μαθηματικά και τις Φυσικές Επιστήμες να μπορεί να επιλέξει μόνο δύο τέτοια μαθήματα με συνολικά 9 ώρες διδασκαλίας σε σύνολο 35 ωρών.

Είναι προφανές ότι οι εξαγγελίες της Υπουργού για δυνατότητα των μαθητών να επιλέγουν με βάση τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντά τους  δεν αφορούν τους μαθητές που έχουν ενδιαφέροντα σχετικά με τις Φυσικές Επιστήμες και την Τεχνολογία.

Για παράδειγμα ένας μαθητής ο οποίος επιθυμεί να συνεχίσει τις σπουδές του στο Πολυτεχνείο θα έχει διδαχθεί στις δύο τελευταίες τάξεις του σχολείου από τα μαθήματα που τον ενδιαφέρουν, Μαθηματικά 6 ώρες και ακόμη 3 ώρες ή Φυσική ή Χημεία ή Βιολογία και 26 ώρες μαθήματα έξω από τα ενδιαφέροντά του.

  1. 2. Οι ώρες διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών για τους μαθητές που ενδιαφέρονται για αυτά τα μαθήματα ελαττώνονται δραματικά στη Β΄ και Γ΄ Λυκείου ( από 50-70% με βάση πρόχειρους υπολογισμούς) με ταυτόχρονη αύξηση της διδασκαλίας των θεωρητικών αντικειμένων.
  2. 3. Σχεδόν ολοκληρωτική εξαφάνιση της διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών. Η σοβαρή υποβάθμιση της διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών στο Λύκειο εγείρει έντονες ανησυχίες στην Επιστημονική κοινότητα για το μέλλον και τις προοπτικές της χώρας, δεδομένου ότι οι Επιστήμες και η Τεχνολογία αποτελούν το μοχλό της οικονομικής ανάπτυξης και τη βασική παραγωγική δύναμη όλων των ανεπτυγμένων χωρών. Στον 21ο αιώνα που διεθνείς οργανισμοί, όπως η UNESCO, ο ΟΟΣΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση διακηρύσσουν διαρκώς την αναγκαιότητα του επιστημονικού αλφαβητισμού για τον πολίτη, εκτιμώντας ότι αποτελεί  προϋπόθεση για τη διαφύλαξη της δημοκρατίας, την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη και την καλλιέργεια περιβαλλοντικής και καταναλωτικής συνείδησης,  η υποβάθμιση της διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών σε ένα σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών, υποβαθμίζει την ίδια την αξία της εκπαίδευσης  και υποθηκεύει το αύριο της χώρας, το οποίο δεν μπορεί παρά να στηρίζεται στην επιστημονική και τεχνολογική εξέλιξη.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το πρόγραμμα της Β΄ και  Γ΄ Λυκείου διαμορφώνεται όπως φαίνεται στο ακόλουθο διάγραμμα:

Το Λύκειο στην Β και Γ Λυκείου χωρίζεται σε δύο μεγάλα τμήματα :

Πρόγραμμα σπουδών Β΄ και Γ΄ Λυκείου
α) ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

(12 ώρες)

1.  Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία (4+2= 6 ώρες)

2.  Αγγλικά (3ώρες)

3). Φυσική Αγωγή

(3 ώρες)

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ (21 ώρες)

Υπάρχουν 6 ομάδες μαθημάτων οι οποίες περιέχουν μαθήματα 3ωρα (Βασικό επίπεδο) και 6ωρα (Υψηλό επίπεδο). Κάθε μαθητής υποχρεούται να επιλέξει:

α) Ένα εξάωρο μάθημα (υψηλό επίπεδο) από όποια ομάδα μαθημάτων επιθυμεί, εφόσον η ομάδα διαθέτει μάθημα υψηλού επιπέδου.

β) Ένα 3ωρο μάθημα (βασικό επίπεδο) από κάθε μια από τις υπόλοιπες ομάδες.

γ) Δραστηριότητα που ευαισθητοποιεί τους μαθητές σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα και τους ωθεί σε εθελοντικές δράσεις, 2 ώρες
Α. ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΣΙΑ

Β. ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Γ. ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ Δ. ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ Ε. ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΤ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
1. Αρχαία ελλ. Γλώσσα &  γραμματεία. (6 ώρες)

2. Αρχαία ελληνική γραμματεία (3 ώρες)

3. Αρχαία Ιστορία (3 ώρες)

4. Ιστορία των ιδεών (3 ώρες)

1. Μαθηματικά υψηλού επιπέδου (6 ώρες)

2. Μαθηματικά βασικού επιπέδου (3 ώρες)

1. Φυσική (6 ώρες)

2. Χημεία (3 ώρες)

3. Βιολογία (3 ώρες)

4. Περιβαλλοντικές

επιστήμες (3 ώρες)

1. Οικονομία (6 ώρ.)

2. Οικονομία (3 ώρ.)

3. Πολιτικές και κοινωνικές

επιστήμες (3 ώρες)

4. Ευρωπαϊκή Ιστορία (3 ώρες)

5. Ψυχολογία (3 ώρες)

6. Αρχές ηθικής και φιλοσοφίας (3 ώρες)

7. Θρησκευτικά (3  ώρες)

1. Λατινικά(6ώρες)

2. Γαλλικά (3ή6  ώρ.)

3. Γερμανικά (3 ή 6)

4. Ισπανικά (3 ή 6)

5. Ιταλικά (3 ή 6)

1. Εικαστικά (3 ώρες)

2. Μουσική (3 ώρες)

3. Θέατρο και Κινηματογράφος (3 ώρες)

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση