για την Χημεία

Κρασί & μπύρα: δύο «θαύματα» της φύσης

Για πολλούς, η μοναδική επαφή με τη χημεία ήταν… μία φορά και έναν καιρό στο σχολείο. Επαφή καταναγκαστική που ίσως, να συνοδευόταν από κουλούρες. Γι’ αυτό και αν μας ζητούσε κάποιος να μαντέψουμε τι σημαίνει C6H12O6 → 2 CH3CH2OH + 2 CO2, θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι πρόκειται για κάποιο κινέζικο ρητό ή ακόμα και για κάποιο κώδικα επικοινωνίας ενός εξωγήινου πολιτισμού.
Αλλά όχι. Η παραπάνω εξίσωση είναι μια χημική διαδικασία, το αποτέλεσμα της οποίας μας είναι πάρα πολύ οικείο και που σχεδόν όλοι μας απολαμβάνουμε, κάποιοι τακτικά και κάποιοι άλλοι λιγότερο συχνά. Πρόκειται για τον χημικό τύπο της αλκοολικής ζύμωσης, της μετατροπής δηλαδή των σακχάρων σε αλκοόλ!
Αλκοόλ…Το άκουσμα αυτής της λέξης, ίσως να ξυπνά κάποιους αρνητικούς συνειρμούς, που έχουν να κάνουν κυρίως, με καταστάσεις κατάχρησης. Από την άλλη πλευρά όμως, το αλκοόλ σε συγκεκριμένες μορφές και υπό συνθήκες φρόνιμης χρήσης είναι γνωστό για τις θετικές επιπτώσεις που έχει, όχι μόνο στην υγεία του οργανισμού μας, αλλά και στην ψυχολογική μας διάθεση.
Ειδικά η μπύρα και το κρασί είναι δύο αλκοολούχα ποτά, τα οποία έχουν αναγνωριστεί από την παγκόσμια ιατρική κοινότητα ως ευεργετικά για τον οργανισμό. Επιπλέον, οι διαιτολόγοι συνιστούν μπύρα ή κρασί, εφόσον «παίρνουν μικρότερο βαθμό» στην κλίμακα «θερμιδικών ενοχών», συγκριτικά με άλλα αλκοολούχα ποτά.
Από πληθώρα ερευνών, γνωρίζουμε πλέον, ότι στη μπύρα βρίσκουμε βιταμίνες, αλλά και φυτικές ίνες. Μάλιστα, η Ακαδημία Μπύρας διεξήγαγε έρευνα που αποφάνθηκε ότι τα συστατικά της μπύρας μειώνουν σημαντικά την πιθανότητα οστεοπόρωσης.
Από την άλλη πλευρά, το κρασί όχι μόνο λειτουργεί σαν αγχολυτικό, αλλά προστατεύει από καρδιοπάθειες, προλαμβάνει αρκετές μορφές καρκίνου, δρα σαν φυσικό αντιοξειδωτικό και καθυστερεί την ανάπτυξη εκφυλιστικών ασθενειών του εγκεφάλου, όπως το Parkison και το Alzheimer.
Πρόκειται λοιπόν, για μία σπάνια περίπτωση «θαύματος», όπου η απόλαυση είναι ταυτόχρονα και υγιεινή, πράγμα το οποίο πολλοί έχουν ευχηθεί να ίσχυε μπροστά στη θέα μίας… σοκολατίνας!
Φυσικά, ως καταναλωτές με ευφυΐα και παιδεία, προκειμένου να είμαστε βέβαιοι για το τι ακριβώς καταναλώνουμε, πρέπει να απαιτούμε προϊόντα με ποιοτικά χαρακτηριστικά (π.χ εμφιαλωμένο κρασί από καταξιωμένους παραγωγούς κλπ.) και ιδιαίτερα στις μέρες μας, που κάθε ευρώ που δίνουμε το «πονάμε» περισσότερο και έτσι απαιτούμε να μας ανταποδοθεί και η ανάλογη ποιότητα.
Γιώργος Λούκας
Πηγή: www.clickatlife.gr

Αφήστε μια απάντηση

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων