“Πράσινα” πλαστικά από πούπουλα κότας

“Πράσινα” πλαστικά από πούπουλα κότας
Θα καταργήσουν την ανάγκη χρήσης υποπροϊόντων του πετρελαίου
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16:12

Τα πούπουλα της κότας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή νέων καλύτερων και πιο οικολογικών πλαστικών
Λος Αντζελες

Είναι γνωστό ότι τα πούπουλα της κότας δεν αξιοποιούνται με αποτέλεσμα εκατομμύρια τόνοι να καταστρέφονται κάθε χρόνο. Αμερικανοί ειδικοί υποστηρίζουν όμως ότι τα φτερά της κότας θα μπορούσαν να αποτελέσουν την πρώτη ύλη για την κατασκευή πλαστικών. Εκτιμούν μάλιστα ότι η χρήση των πούπουλων θα οδηγήσει στη δημιουργία μιας νέας γενιάς πλαστικών που εκτός των άλλων διαφορών τους από τα σημερινά (π. χ θα είναι πιο ελαφρά) θα είναι και φιλικά προς το περιβάλλον.

Τα πούπουλα της κότας, όπως οι τρίχες και τα νύχια στον άνθρωπο, αποτελούνται κυρίως από τη «σκληρή» και χημικά σταθερή πρωτεΐνη κερατίνη. Ετσι, όπως έχουν υποστηρίξει σε παλαιότερη μελέτη ερευνητές του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας, μπορούν να αποτελέσουν μια πολύ καλή πρώτη ύλη για την κατασκευή πλαστικών.

Οικολογικά και ανθεκτικά πλαστικά

Τώρα ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα αναφέρουν σε νέα μελέτη τους που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας Χημικών στην Καλιφόρνια ότι οι ίνες των φτερών της κότας μπορούν να αναδειχθούν σε ένα από τα κύρια συστατικά των πλαστικών – αποτελώντας το 50% της μάζας τους. Εάν κάτι τέτοιο γίνει πραγματικότητα τότε αναμένεται να περιοριστεί σημαντικά η ανάγκη χρήσης υποπροϊόντων του πετρελαίου όπως το πολυαιθυλένιο και το πολυπροπυλένιο για την κατασκευή πλαστικών.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές από τη Νεμπράσκα, συνδυάζοντας τις ίνες των πούπουλων με έναν ακρυλικό μεθυλεστέρα δημιουργείται ένα χημικό κοκτέιλ που επιτρέπει την ανάπτυξη ελαφρών αλλά ιδιαίτερα ανθεκτικών πλαστικών τα οποία σε αντίθεση με τα συνθετικά πλαστικά θα διασπώνται γρήγορα και δεν θα μολύνουν το περιβάλλον. Σύμφωνα μάλιστα με τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας καθηγητή Γίκι Γιανγκ «το σημαντικό πλεονέκτημα της νέας προσέγγισης σε σύγκριση με τις υπάρχουσες είναι ότι τα πλαστικά από πούπουλα είναι πολύ πιο ανθεκτικά στο νερό».

Οι ερευνητές προσπαθούν τώρα να εξακριβώσουν αν η νέα μέθοδος είναι βιώσιμη οικονομικά σε μεγάλη κλίμακα μαζικής παραγωγής.

Από το ΒΗΜΑscience

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση