για την Χημεία

Ο χορός είναι… «χημικός»

απο την ΛΑΛΙΝΑ ΦΑΦΟΥΤΗ
Η εκμάθηση νέων κινήσεων οφείλεται σε συγκεκριμένες λειτουργίες του εγκεφάλου
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/03/2011, 20:51

Το ταλέντο στον χορό είναι ζήτημα χημείας του εγκεφάλου

5Share

emailεκτύπωση
Οξφόρδη

Είστε δεινός χορευτής και διαπρέπετε σε όλους τους ρυθμούς κάθε φορά που ανεβαίνετε στην πίστα; Αν ναι, το μυστικό δεν κρύβεται στα πόδια αλλά στο κεφάλι σας. Βρετανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ικανότητα να μαθαίνουμε νέες κινήσεις _ κάτι το οποίο δεν ενισχύει μόνο τη χορευτική ικανότητα αλλά και άλλα ταλέντα, όπως η δεξιοτεχνία στο πιάνο _ εξαρτάται από τη «χημική» λειτουργία του εγκεφάλου μας.

Η ομάδα των ερευνητών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με επικεφαλής τη Σάρλοτ Σταγκ διεξήγαγε πειράματα με εθελοντές στο εργαστήριο. Οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι τα επίπεδα ενός χημικού του εγκεφάλου, του νευροδιαβιβαστή GABA ή γ-αμινοβουτυρικού οξέος, παρουσιάζουν τεράστιες αυξομειώσεις στους ανθρώπους που είναι καλοί στην εκμάθηση διαδοχικών κινήσεων. Αντιθέτως, σε όσους δεν διακρίνονται στο συγκεκριμένο «έργο» τα επίπεδα του νευροδιαβιβαστή παραμένουν πολύ πιο σταθερά.

Εκμάθηση κινήσεων

Οι ερευνητές ανέθεσαν στους εθελοντές ως καθήκον να μάθουν μια σειρά από κινήσεις των δαχτύλων. Η κάθε κίνηση περιλάμβανε δέκα χτυπήματα με τα δάχτυλα του ενός χεριού σε ειδικά πλήκτρα _ στηριζόταν δηλαδή στην ίδια αρχή στην οποία βασίζεται ο συντονισμός των κινήσεων που απαιτείται για τον χορό. Ορισμένοι βρήκαν το έργο εξαιρετικά εύκολο, άλλοι όμως δυσκολεύτηκαν. Στη συνέχεια οι ειδικοί προκάλεσαν στον εγκέφαλο των εθελοντών διέγερση μιμούμενοι τη «δράση» της συγκεκριμένης εκμάθησης και μέτρησαν τα επίπεδα του GABA σε λειτουργικό μαγνητικό τομογράφο.

Ο GABA είναι ένας από τους βασικότερους νευροδιαβιβαστές του κεντρικού νευρικού συστήματος. Μεταξύ άλλων παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του μυϊκού τόνου και στις λειτουργίες του κινητικού φλοιού ο οποίος σχεδιάζει και ελέγχει τις συντονισμένες κινήσεις που απαιτούνται όταν περπατάμε, χορεύουμε ή παίζουμε ένα μουσικό όργανο. Οι ειδικοί θεωρούν ότι τα ευρήματά τους εκτός του ότι ίσως εξηγούν γιατί ορισμένοι είναι αδέξιοι χορευτές θα μπορούσαν ενδεχομένως να βοηθήσουν στην αποκατάσταση ασθενών ύστερα από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αφήστε μια απάντηση

Top
 
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων